Republica Moldova va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din istorie, arată datele unei prognoze publicate de INCE

Republica Moldova va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din istorie, arată datele unei prognoze publicate de INCE

Republica Moldova va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din istoria ultimilor 30 de ani, arată datele unei prognoze publicate de Institutul Național de Cercetări Economice (INCE). O contribuție majoră la creșterea PIB-ului o va avea agricultura, arată aceeași prognoză, publicată în revista trimestrială „Tendințe în economia Moldovei”, scrie mold-street.com.

Aceasta în pofida pandemiei şi incertitudinilor politice din prima jumătate a anului. Anterior cel mai mare salt al PIB a fost înregistrat în anul 2013 - cu 9%. În raport se menţionează că în 2021 PIB-ul nominal al țării noastre se va ridica la 237 miliarde lei, cu peste 30 miliarde lei mai mult decât anul trecut.

„Majorarea PIB-ului este influențată de dinamica înaltă a creșterii valorii adăugate brute în majoritatea sectoarelor de activitate economică – industrie, în special industriile orientate spre export (vinificație, fabricarea de echipamente electrice, mașini și utilaje, mobilă ș.a.), comerț, transporturi și depozitare, construcții, cazare și alimentație publică, informații și comunicații ș.a.", susţin autorii.

Publicitate

Contribuția impunătoare a agriculturii

Potrivit economiştilor, chiar dacă în prima jumătate a anului VAB (Valoarea Adăugată Brută) în sectorul agricol s-a contractat, condițiile climaterice favorabile și producția obținută în a doua jumătate a anului vor asigura o contribuție impunătoare a sectorului la majorarea PIB în acest an.

...

„Escaladarea prețurilor internaționale pentru produsele agroalimentare în acest an, creșterea consumului și facilitarea accesului pe piețele de desfacere atât locale cât și externe, implementarea politicilor active de susținere a antreprenorilor locali în vederea creșterii productivității muncii și a rezilienței la condițiile climaterice nefavorabile sunt factori care vor contribui pozitiv la creșterea VAB obținută în agricultură în 2022", se arată în publicaţie.

Estimările din studiu arată că în 2021 producția agricolă în prețuri curente va înregistrat o creştere cu circa 38%.

În opinia autorilor producția agricolă înaltă va servi un alt impuls pentru industrie, care la rândul său este influențată pozitiv și de ați factori interni și externi – deblocarea rețelelor de furnizare cu materii prime; creșterea economiei mondiale și, nemijlocit situația economică favorabilă a principalilor parteneri economici; creșterea consumului intern și politica monetară și fiscală stimulatorie.

Priorităţi: Accesul la finanțare, diminuarea riscului politic și a costurilor de afaceri

În raport se mai menţionează că investițiile au înregistrat o dinamică înaltă în prima jumătate a anului și se estimează să crească cu 10,2% în acest an comparativ cu anul 2020 după o descreștere anuală de 3,1% în anul precedent.

Pe de altă parte autorii constată că în prima jumătate a anului s-au majorat stocurile. Totodată, începând cu luna iulie rata de bază a BNM a început să crească ajungând până la 5,5% în luna octombrie ceea ce va spori costurile finanțărilor externe pentru antreprenorii locali.

 

La fel, mediul de afaceri rămâne a fi puțin atractiv pentru investitorii străini, influxurile nete de ISD fiind extrem de mici, în special, cele noi. În opinia autorilor "accesul la finanțare, diminuarea riscului politic și a costurilor de afaceri trebuie să rămână obiective importante pentru susținerea investițiilor".

„Impulsionarea activității investiționale, creșterea producției, a prețurilor internaționale și a consumului vor exercita o influență pozitivă asupra majorării valorii exporturilor în 2021", se estimează în studiu.

Deficit comercial record

Totodată se estimează că, majorarea accelerată a importurilor de bunuri din acest an, susținută de consumul intern și intensificarea reexporturilor va spori deficitul comercial al balanței de bunuri care ar putea atinge un nou nivel record de circa patru miliarde de dolari și, respectiv vor creşte presiunile asupra contului curent.

Creșterea cererii pentru valută străină a determinat o ușoară depreciere a leului moldovenesc comparativ cu dolarul american în perioada ianuarie-iulie 2021 față de perioada similară a anului 2020, totodată începând cu luna august moneda națională înregistrează o tendință clară de apreciere. Astfel, în 2021 nu se anticipează oscilații majore a cursului de schimb, constată economiştii de la INCE.

Consumul este susținut pe mai multe căi – majorarea veniturilor reale, inclusiv a salariilor, transferurilor bănești din străinătate și a contribuțiilor sociale, creșterea ocupării și diminuarea populației sub-ocupate și a șomajului. Transferurile bănești din străinătate prin intermediul sistemului bancar în primele șase luni ale anului au înregistrat cea mai mare valoare începând cu anul 2014. Salariile reale au crescut cu peste 10% în primele două trimestre.

Veniturile populaţiei vor creşte

„Câștigurile de productivitate vor influența pozitiv majorarea salariilor nominale și reale și în cea de a doua jumătate a anului. Veniturile populației vor fi influențate pozitiv și de creșterea veniturilor din activitatea agricolă, a prestațiilor sociale și transferurilor din străinătate. Pe de altă parte, presiunile inflaționiste care vor depăși ținta către finele anului, inclusiv majorarea prețurilor pentru bunuri și servicii indispensabile traiului se anticipează să tempereze creșterea reală a veniturilor", mai estimează economiştii de la INCE.

În opinia lor, reanimarea economiei, inclusiv anul agricol favorabil va influența pozitiv piața muncii sporind cererea pentru forță de muncă, care va determina diminuarea ratei șomajului până la 3%.

De notat că anterior cea mai optimistă prognoză privind evoluţia PIB-ului în acest an a făcut-o Banca Mondială care estimează că în acest an Moldova va înregistra o creştere economică de 6,8%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal