Republica Moldova va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din istorie, arată datele unei prognoze publicate de INCE

Republica Moldova va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din istorie, arată datele unei prognoze publicate de INCE

Republica Moldova va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din istoria ultimilor 30 de ani, arată datele unei prognoze publicate de Institutul Național de Cercetări Economice (INCE). O contribuție majoră la creșterea PIB-ului o va avea agricultura, arată aceeași prognoză, publicată în revista trimestrială „Tendințe în economia Moldovei”, scrie mold-street.com.

Aceasta în pofida pandemiei şi incertitudinilor politice din prima jumătate a anului. Anterior cel mai mare salt al PIB a fost înregistrat în anul 2013 - cu 9%. În raport se menţionează că în 2021 PIB-ul nominal al țării noastre se va ridica la 237 miliarde lei, cu peste 30 miliarde lei mai mult decât anul trecut.

„Majorarea PIB-ului este influențată de dinamica înaltă a creșterii valorii adăugate brute în majoritatea sectoarelor de activitate economică – industrie, în special industriile orientate spre export (vinificație, fabricarea de echipamente electrice, mașini și utilaje, mobilă ș.a.), comerț, transporturi și depozitare, construcții, cazare și alimentație publică, informații și comunicații ș.a.", susţin autorii.

Contribuția impunătoare a agriculturii

Potrivit economiştilor, chiar dacă în prima jumătate a anului VAB (Valoarea Adăugată Brută) în sectorul agricol s-a contractat, condițiile climaterice favorabile și producția obținută în a doua jumătate a anului vor asigura o contribuție impunătoare a sectorului la majorarea PIB în acest an.

 

„Escaladarea prețurilor internaționale pentru produsele agroalimentare în acest an, creșterea consumului și facilitarea accesului pe piețele de desfacere atât locale cât și externe, implementarea politicilor active de susținere a antreprenorilor locali în vederea creșterii productivității muncii și a rezilienței la condițiile climaterice nefavorabile sunt factori care vor contribui pozitiv la creșterea VAB obținută în agricultură în 2022", se arată în publicaţie.

Estimările din studiu arată că în 2021 producția agricolă în prețuri curente va înregistrat o creştere cu circa 38%.

În opinia autorilor producția agricolă înaltă va servi un alt impuls pentru industrie, care la rândul său este influențată pozitiv și de ați factori interni și externi – deblocarea rețelelor de furnizare cu materii prime; creșterea economiei mondiale și, nemijlocit situația economică favorabilă a principalilor parteneri economici; creșterea consumului intern și politica monetară și fiscală stimulatorie.

Priorităţi: Accesul la finanțare, diminuarea riscului politic și a costurilor de afaceri

În raport se mai menţionează că investițiile au înregistrat o dinamică înaltă în prima jumătate a anului și se estimează să crească cu 10,2% în acest an comparativ cu anul 2020 după o descreștere anuală de 3,1% în anul precedent.

Pe de altă parte autorii constată că în prima jumătate a anului s-au majorat stocurile. Totodată, începând cu luna iulie rata de bază a BNM a început să crească ajungând până la 5,5% în luna octombrie ceea ce va spori costurile finanțărilor externe pentru antreprenorii locali.

 

La fel, mediul de afaceri rămâne a fi puțin atractiv pentru investitorii străini, influxurile nete de ISD fiind extrem de mici, în special, cele noi. În opinia autorilor "accesul la finanțare, diminuarea riscului politic și a costurilor de afaceri trebuie să rămână obiective importante pentru susținerea investițiilor".

„Impulsionarea activității investiționale, creșterea producției, a prețurilor internaționale și a consumului vor exercita o influență pozitivă asupra majorării valorii exporturilor în 2021", se estimează în studiu.

Deficit comercial record

Totodată se estimează că, majorarea accelerată a importurilor de bunuri din acest an, susținută de consumul intern și intensificarea reexporturilor va spori deficitul comercial al balanței de bunuri care ar putea atinge un nou nivel record de circa patru miliarde de dolari și, respectiv vor creşte presiunile asupra contului curent.

Creșterea cererii pentru valută străină a determinat o ușoară depreciere a leului moldovenesc comparativ cu dolarul american în perioada ianuarie-iulie 2021 față de perioada similară a anului 2020, totodată începând cu luna august moneda națională înregistrează o tendință clară de apreciere. Astfel, în 2021 nu se anticipează oscilații majore a cursului de schimb, constată economiştii de la INCE.

Consumul este susținut pe mai multe căi – majorarea veniturilor reale, inclusiv a salariilor, transferurilor bănești din străinătate și a contribuțiilor sociale, creșterea ocupării și diminuarea populației sub-ocupate și a șomajului. Transferurile bănești din străinătate prin intermediul sistemului bancar în primele șase luni ale anului au înregistrat cea mai mare valoare începând cu anul 2014. Salariile reale au crescut cu peste 10% în primele două trimestre.

Veniturile populaţiei vor creşte

„Câștigurile de productivitate vor influența pozitiv majorarea salariilor nominale și reale și în cea de a doua jumătate a anului. Veniturile populației vor fi influențate pozitiv și de creșterea veniturilor din activitatea agricolă, a prestațiilor sociale și transferurilor din străinătate. Pe de altă parte, presiunile inflaționiste care vor depăși ținta către finele anului, inclusiv majorarea prețurilor pentru bunuri și servicii indispensabile traiului se anticipează să tempereze creșterea reală a veniturilor", mai estimează economiştii de la INCE.

În opinia lor, reanimarea economiei, inclusiv anul agricol favorabil va influența pozitiv piața muncii sporind cererea pentru forță de muncă, care va determina diminuarea ratei șomajului până la 3%.

De notat că anterior cea mai optimistă prognoză privind evoluţia PIB-ului în acest an a făcut-o Banca Mondială care estimează că în acest an Moldova va înregistra o creştere economică de 6,8%.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Creștere economică bazată pe canabis. Macedonia de Nord speră că legalizarea acestuia să aducă venituri de 250 de milioane euro pe an

Creștere economică bazată pe canabis. Macedonia de Nord speră că legalizarea acestuia să aducă venituri de 250 de milioane euro pe an

Economia SUA a înregistrat o creștere economică record de peste 33% în trimestrul trei

Economia SUA a înregistrat o creștere economică record de peste 33% în trimestrul trei

„Ritmurile de creștere economică vor fi mai modeste”. Banca Mondială a revizuit prognozele sale cu privire la R. Moldova

„Ritmurile de creștere economică vor fi mai modeste”. Banca Mondială a revizuit prognozele sale cu privire la R. Moldova

Advertoriale
Cicliștii participanți la #HospiceBikeTour2022 au ajuns acasă!

Cicliștii participanți la #HospiceBikeTour2022 au ajuns acasă!

Start primului sejur din acest an al Taberei de vară „OK”. Ediție dedicată în exclusivitate copiilor angajaților OTP Bank

Start primului sejur din acest an al Taberei de vară „OK”. Ediție dedicată în exclusivitate copiilor angajaților OTP Bank

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Ministerul Apărării de la Moscova: Gest de bunăvoință
 • 2
  Putin îi răspunde lui Johnson la afirmația despre gen și declanșarea războiului în Ucraina: Margaret Thatcher a trimis trupe în Insulele Falkland
 • 3
  Dotat cu tehnică în valoare de milioane de lei, iar în bănci - 50 de elevi în loc de 500. Controversele Colegiului de Inginerie de la Strășeni și reacția conducerii (VIDEO)
 • 4
  Atac asupra Odesei în plină noapte! 18 persoane decedate, printre care doi copii. Zeci de răniți
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.