Legislativul dezbate moțiunea simplă înaintată de BCS împotriva Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Acesta este primul subiect de pe ordinea de zi, discutat de parlamentari. În sală este prezentă și o delegație din Parlamentul României.
Update - 13:50 - Moțiunea simplă împotriva Ministrului Justiției a fost respinsă cu voturile a 53 de deputați ai fracțiunii PAS. Pentru moțiune au votat 28 de deputați BCS, iar 3 parlamentari ai Partidului Șor s-au abținut de la vot.
Update - 13:08 - Comisia Juridică, Numiri și Imunități, a recomandat respingerea moțiunii de cenzură. Urmează luările de cuvânt din partea deputaților.
Update - 12:34 - Fracțiunea Partidului Șor a anunțat că nu va participa la procedura de vot asupra moțiunii simple, invocând un „conflict de interese” având în vedere acțiunilor procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, împotriva deputaților fracțiunii, Denis Ulanov și Petru Jardan. Aceștia au specificat că o eventuală decizie a fracțiunii în acest sens ar putea fi interpretată ca o „reglare de conturi”.
Update - 12:23 - Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că până la sfârșitul anului 2022 sau chiar mai devreme în Republica Moldova ar putea fi creată o nouă instituție care se va ocupa exclusiv de corupția mare.
„Este o reformă pe care ne-am asumat-o, credem că doar o instituție putenrică cu oameni onești, care are în competențe foarte clare, combaterea marii corupții, care are instrumentarul necesar resursele umane necesare, doar o astfel de instituție poate lupta cu corupția, ne propunem să construim o asemenea instituție, prin comasarea Procuraturii Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, eu cred că noi îl vom face, cu mult mai devreme decât finele anului viitor, așa cum am discutat și convenit cu colegii de la Fondul Monetar Internațional, cu care am mai convenit și o procedură corectă de desemnare, a viitorului procuror șef al acestei procuraturi, prin intermediul unei comisii care funcționează pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care are în componența sa experți internaționali, care recrutează în mod independent și transparent, după care transmit către CSP o candidatură sau două, având în vedere competențele sale constituționale așa cum sunt convenite cu Comisia dela Veneția”, a menționat Litvinenco.
Update - 11:55 - Despre evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, Litvinenco a declarat că totul depinde de viteza cu care se vor mișca lucrurile.
„Totul depinde viteza cu care ne mișcăm noi, partenerii, în ce măsură vom atinge acest consens, în luna octombrie – noiembrie,e să discutăm despre concept și elementele de bază, în decembrie ianuarie să avem proiectul de lege și avizul comisiei de la Veneția, iar în primăvară să fie adoptat în Guvern iar mai apoi să fie adoptat de Parlament, iar din vara anului viitor, să începem evaluarea.
Vor fi trei comitete: Comitetul de monitorizare, majoritate avor fi parteneri, Comitetul de evaluare, se va ocupa de evaluarea judecătorilor și procurorilor, membrii sunt aleși de comitetul de monitorizare și așa-numitul Comitet de apel, care va examina contestațiile CSP și CSM asupra evaluările pe care le va face comitetul și colegiile de evaluare sau contestațiile înaintate de judecători și procurori, care nu sunt de acord cu verdictele pronunțate, este prim aversiune a conceptului.
Sunt mai multe modele, recent Comisia de la Veneția, a avizat pozitiv o reformă similară pentru Ucraina cu unele diferențe, la ei se axează pe recrutare, acolo în Ucraina, ultimele două comitete de evaluare și de apel, că numărul experților delegați de partenerii internaționali este egal cu cel al experților de pe intern, se deosebește la noi, dar nu exclud că pe parcurs am putea prelua și noi acest model, el fiind expertizat de Comisia de la Veneția”, a precizat ministrul justiției.
„Vreau să atrag atenția asupra unui detaliu important din punctul meu de vedere, mă refer la faptul că moțiunea depusă de opoziție săptămâna trecută în Parlament, e dezbătută astăzi, spre deosebire de perioada când actualii opozanți erau la putere, pentru cine ține minte, multiplele moțiuni nici nu ajungeau să fie dezbătute, fiind invocate diferite tertipuri, cu mici excepții, acum ne aflăm într-o altă situație, când un instrument constituțional cum e moțiunea simplă, e acceptată, pusă pe rol, ceea ce în conformitate cu Constituția, iată că vremurile bune au ajuns și pentru opoziție, deoarece instrumentele pe care le are opoziția la îndemână, are deja un rezultat”, a declarat Litvinenco.
Ministrul Justiției a calificat moțiunea simplă de cenzură drept „un terci, o amestecătură de minciuni, falsuri și descoperiri pe care le dați la televiziunile pe care le controlați”.
La 14 octombrie, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor înaintează o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției în domeniul Justiției. Moțiunea a fost intitulată „Subminarea principiilor statului de drept și subordonarea justiției”.
Vezi și aceste știri

Guvernarea ar fi primit „două cartonașe galbene” din partea instituțiilor europene, susține un fost ministru al Justiției

Președintele Comisiei de la Veneția, despre situația din justiție: „Să nu se confunde urgența cu graba”

BCS înaintează moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției. Bolea: „Au făcut tot posibilul să subjuge ideile justiției independente”
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
