
Cererea Nataliei Morari împotriva TV8 va fi examinată de instanța de judecată, după ce anterior nu i s-a dat curs. Explicația juristului
Cererea Nataliei Morari împotriva Asociației Obștești Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie pentru TV8, va fi examinată de prima instanță, după ce inițial nu i s-a dat curs. Solicitat de AGORA, expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a explicat cum acest lucru a fost imposibil.
・
„Putea să nu i se fi dat curs în legătură cu faptul că nu corespunde cerințelor unei cereri de chemare în judecată. După ce au fost lichidate acele neajunsuri, în cazul cererii de chemare în judecată, legat de cererea prealabilă sau altele, ulterior instanța de judecată a fost obligată să pună spre examinare în vederea satisfacerii unui interes legat de membru al unei organizații, întreprinderii”, a explicat juristul Teodor Cîrnaț.
Potrivit lui, în acest caz, instanța de judecată nu i-a făcu dreptate, ci i-a dat curs cererii spre examinare, pentru că în caz contrar, i se încălca un drept legitim.
„Referitor dacă va fi ea repusă în drept sau nu, aceasta se va examina în cazul procesului civil, unde partea adversă va aduce probe contrare celor care sunt scrise în cererea de chemare în judecată”, a punctat Teodor Cârnaț.
Potrivit datelor instanțelor de judecată, solicitarea Nataliei Morari a fost înregistrată pe 11 octombrie. Anterior, la rubrica privind statutul dosarul apărea informația că magistrații nu au dat curs cererii jurnalistei. Din 20 octombrie, site-ul instanței arată însă că dosarul este în examinare, scrie Media-azi.
Pe 18 octombrie, Media Alternativă a fost atacată în judecată de către Natalia Morari. Jurnalista și-a acționat foștii colegi în instanță după ce se răzgândise în legătură cu cererea privind retragerea din asociația obștească, în contextul anunțului că Veaceslav Platon este tatăl fiului său.
Potrivit declarației, pe 20 septembrie curent, în urma unei discuții interne, Natalia Morari a semnat o cerere de retragere din Asociație, începând cu data de 30 septembrie. Ulterior, peste o săptămână, pe 27 septembrie, Natalia Morari s-a răzgândit și a informat despre retragerea cererii din 20 septembrie.
Totodată, pe site-ul instanțelor de judecată mai figurează două dosare, din 13 octombrie și 20 octombrie, din partea Cristinei Guțu împotriva Media Alternativă, privind anularea actelor și contractelor. Cristina Guțu este ruda Nataliei Morari și cofondatoarea Asociației Media Alternativa.
Miercuri, 8 septembrie, jurnalista Natalia Morari a anunțat că Veaceslav Platon este tatăl copilului său. Anunțul vine urmare a unor pretinse șantajări din partea Serviciului de Informații și Securitate, spune jurnalista.
Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) s-a autosesizat în legătură cu declarațiile apărute în spațiul public cu privire la pretinsele acțiuni de șantaj împotriva jurnalistei Natalia Morari. Instituția neagă acuzațiile și condamnă „orice tip de atacuri asupra libertăților fundamentale ale omului, presei independente și inviolabilității vieții personale”.
Amintim că anterior, jurnalista Natalia Morari a anunțat că se retrage din Consiliul de Administrație al TV8 și a declarat că Veaceslav Platon este tatăl copilului său.
La 11 septembrie, într-o a doua postare pe rețelele sociale, Morari a venit cu un lung mesaj despre trăirile pe care le-a avut după ce a decis să facă publică această informație, menționând, însă, că nu are regrete.
Jurnalista a ținut să îi ia apărarea lui Veaceslav Platon și s-a referit, de asemenea, la Chiril Lucinschi. Totodată, Natalia Morari a mai spus că procurorul general Alexandr Stoianoglo este „un om extrem de corect”.