Cadrele medicale nevaccinate ar putea fi lipsite de îndemnizațiile acordate în caz de infectare și deces din cauza COVID-19. Proiectul, aprobat în prima lectură

Cadrele medicale nevaccinate ar putea fi lipsite de îndemnizațiile acordate în caz de infectare și deces din cauza COVID-19. Proiectul, aprobat în prima lectură

Cadrele medicale nevaccinate ar putea fi lipsite  de îndemnizațiile acordate în caz de infectare și deces, după ce Parlamentul a aprobat un proiect de lege în acest sens în prima lectură. În cadrul dezbaterilor, deputații din opoziție au acuzat-o pe ministra sănătății, Ala Nemerenco de gestionarea defectuoasă a pandemiei.

Potrivit ministrei sănătății, Ala Nemerenco, proiectul de lege are ca scop creșterea numărului cadrelor medicale vaccinate. Deputata BCS Zinaida Grecianâi a propus ca de îndemnizația de 100.000 de lei să beneficieze toate cadrele medicale indiferent că sunt vaccinate sau nevaccinate. De altfel, opoziția a acuzat Ministerul Sănătății că prin acest proiect s-ar încerca „împărțirea oamenilor și discriminarea medicilor”

În cuprinsul proiectului de lege se menționează că personalul medical vaccinat din R. Moldova, antrenat în lupta cu COVID-19, va beneficia de indemnizația unică în sumă de 16 000 lei în cazul contractării virusului. În categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului se vor încadra angajații Agenției Naționale de Sănătate Publică, ai instituțiilor medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serviciului de Informații și Securitate, ai instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească sau de asistență medicală primară.

Angajații care nu și-au administrat un vaccin anti COVID până la momentul contractării virusului, nu vor mai putea beneficia de asistența financiară unică, oferită în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire.

Proiectul a fost aprobat în prima lectură cu voturile a 55 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Cei 22 de parlamentari BCS și Partidului Șor au votat împotrivă.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.