Natalia Morari, despre decizia de a reveni în fruntea TV8: „Colegii mi-au organizat un adevărat „товарищеский суд”

Natalia Morari, despre decizia de a reveni în fruntea TV8: „Colegii mi-au organizat un adevărat „товарищеский суд”

Epopeea scandalului de la TV8, dintre Natalia Morari, fosta fondatoare a televiziunii și actuala conducere continuă. Jurnalista a publicat pe pagina ei de facebook un mesaj lung, în care explică de ce merită să revină la șefia canalului, pe care ea însăși l-a fondat. Morari nu evită subiectul relației ei cu Veaceslav Platon și declară pe internet că îl iubește.

„În legătură cu declarația postului de televiziune TV8 în care am fost vizată, vreau să clarific câteva lucruri.

Înainte de a explica partea juridică, vreau să spun câteva cuvinte despre partea esențială. Ideea de a crea o nouă televiziune liberă și independentă în baza postului TV7 am avut-o încă în 2016. În acea perioadă TV7 și Jurnal TV erau singurele posturi de care opuneau rezistență regimului Plahotniuc aflat la guvernare. În baza anumitor înțelegeri cu proprietarul TV7, televiziunea mi-a fost încredințată în gestiune cu drept de dispoziție pentru a face această transformare. Pentru a face asta posibil pe timpul regimului Plahotniuc și în condițiile presiunilor de atunci, am decis să aleg o formă juridică care ar securiza la maxim viitoarea televiziune și ar permite evitarea oricărei tentative de a o distruge din partea lui Plahotniuc. Am decis să merg pe formula unei asociații obștești, în care urmau să fie transmise activele TV7 (inclusiv să treacă toată echipa), fiind absolut convinsă că este cea mai bună soluție existentă la acel moment.

Am început să caut oameni pentru a fonda o structură juridică absolut nouă pe care să fie transferată, repet, televiziunea care deja exista și nu și-a întrerupt emisia nici pentru o zi, cu rebranding ulterior. Așa am ajuns inclusiv la Igor Boțan și Mariana Rață, pe care i-am invitat în calitate de fondatori ai viitoarei asociații „Media Alternativă” (formal, asociațiile obștești puteau fi înregistrate cu cel puțin trei fondatori). Puteam invita și alte persoane în calitate de fondatori și soarta televiziunii nu s-ar fi schimbat tare, dar la acel moment credeam că pot avea încredere anume în acești oameni. Eram convinsă că mai multe personalități din societatea civilă ar putea fi încă o modalitate de securizare a televiziunii pe timpul regimului Plahotniuc.

Împreună cu Cristina Gutu, directoarea TV7, am realizat, timp de un an, tranziția completă a televiziunii de la vechea companie TV7 la Asociația Obștească „Media Alternativă” (pe atunci companie nouă fără active) pe care astăzi o cunoașteți ca postul de televiziune TV8. A fost perioada cu cele mai mari provocări din istoria televiziunii, despre care unii dintre acești foști „colegi” vorbesc astăzi mai puțin - din simplul motiv că nu cunosc în detalii cum s-a construit totul sau preferă să uite aceste lucruri. Inclusiv faptul că niciunul dintre ei nu a investit nimic în această televiziune, eu fiind singurul fondator care a investit propriile resurse și economii, dar cel mai important, am asigurat toate activele televiziunii fără de care postul TV8 nu putea să apară niciodată (fără ca înțelegerea cu fostul proprietar Chiril Lucinschi să fie respectată, cu regret).

Rămân profund uimită să văd cum astăzi acești “colegi” își atribuie un rol deosebit în lansarea televiziunii și încearcă s-o preia prin înlăturarea mea ilegală, uitând cum anume eu i-am invitat în echipă și în televiziunea care deja exista (repet, fără ca ei să investească în ea, iar unii chiar fiind asigurați cu salariu pe timp ce eu, timp de aproape doi ani, am renunțat complet la orice remunerare). Cei inițiați în procesul creării TV8 cunosc în detalii toate aceste procese. Însă totul s-a schimbat într-o singură clipă - din momentul anunțului privind tatăl copilului meu, lucru care nu are nicio tangență cu activitatea mea profesională. Imediat din colegă m-am transformat în „pericol” pentru televiziune, chiar dacă viața mea personală nu a influențat nicidecum politica editorială a postului de televiziune, aceasta rămânând una dintre puținele posturi TV independente din țară.

Iar acum ce ține de partea juridică. Eu am atacat Asociația Obștească „Media Alternativă” în instanță de judecată pentru excluderea mea ilegală din lista de fondatori. Toate hotărârile Adunărilor Generale Extraordinare în acest sens au fost adoptate ilegal, iar ședințele au fost organizate cu încălcarea Statutului Asociației. Acest lucru va fi demonstrat în cadrul procesului de judecată.

Simt că trebuie să deschid și anumite paranteze aici. Trebuie să recunosc că după naștere a urmat o perioadă grea pe care am fost nevoită s-o ascund de toată lumea: în iulie din țară a fost nevoit să plece omul pe care îl iubesc, tatăl fiului meu. Am rămas cu un copil de doar trei luni în brațe cu o frică totală pentru viitorul lui, iar cei cu adevărat apropiați cunosc în detalii că am început să am stări de anxietate și atacuri de panică. În paralel a fost lansată o campanie întreagă de presiune și șantaj la adresa mea în legătura cu relația mea cu omul pe care îl iubesc (cu mulți actori implicați, “șestiorka” SIS-lui Rizea fiind doar o mică parte din scenariu). Mai târziu, la ședința Consiliului de Administrare din 7 septembrie mai mulți colegi mi-au organizat un adevărat “товарищеский суд” invocând detalii din viața mea personală (care, repet, nu a influențat nicidecum politica editorială a postului) și insistând că, din cauza acestora, ar trebui să plec din toate organele de conducere (funcția de președinte și Consiliul de Administrație) și să mă retrag de pe sticlă pe o perioadă de timp, cât se vor liniști apele. Chiar dacă oricum nu aveam tangență cu managementul operațional și politica editorială a postului, am acceptat să fac toate acestea pentru că presiunea a fost mult prea mare. Uneori, chiar dacă pe interior știi că nu ai făcut niciun rău (din ceea ce ți se invocă), ești nevoit să cedezi pentru binele tuturor. A doua zi, după ce am făcut acea postare, a început un adevărat linșaj mediatic fără de precedent la care am fost supusă. Până acum îmi revin după șocul trăit, văzând cu câtă ardoare mă calcă în picioare inclusiv cei pe care i-am adus să facem împreună televiziunea.

Iar acum ce ține de așa-zisele „discuții interne” cu Igor Boțan și Svetlana Buza, la care se face referire în declarația TV8: acestea au avut loc pe fundalul linșajului de proporții sub presiuni psihologice și șantaj. Pe 19 septembrie directoarea postului Svetlana Buza împreună cu Igor Boțan au solicitat o întâlnire. Starea mea psihologică de atunci a fost absolut dezechilibrată, eu fiind linșată în continuare de așa-ziși “ai mei”, cu care ani la rând împreună am luptat pentru schimbare. Din primele clipe Igor Boțan a spus că eu trebuie să plec din fondatorii televiziunii. M-a presat cu responsabilitatea față de televiziune, iar apoi mi-a sugerat că acum ar fi bine să am grijă de copil. Eu m-am speriat pentru copil și am avut încă un atac de panică pentru că știam că în spatele înlăturării mele din spațiul mediatic ar sta oameni legați de SIS. A doua zi, pe 20 septembrie, la întâlnirea repetată mi-au dat cererea de încetare a calității mele de membru-fondator al Asociației scrisă din timp și din numele meu. Am semnat-o pe 20 septembrie cu data din viitor - 30 septembrie.

Ulterior, când mi-am revenit, mi-am dat seama că ei s-au folosit de starea mea psihologică deloc adecvată, am înțeles ce am făcut și am retras, pe 27 septembrie, cererea de încetare a calității mele de membru al Asociației. Însă am aflat că deja a fost organizată, ilegal, Adunarea Generală Extraordinară (cu falsificarea protocolului și cu încălcarea mai multor prevederi din Statutul Asociației) la care s-a luat act de cererea mea. Repet, acest lucru va fi demonstrat în cadrul procesului de judecată.

În total Asociația Obștească „Media Alternativă” are 4 membri, tot ei fondatori (eu, Cristina Guțu, Igor Boțan și Mariana Rață), iar această hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a fost contestată în instanța de judecată inclusiv de Cristina Guțu.

Personal am un singur scop: TV8 cum a fost un post liber și independent, așa să și rămână, pentru că, anume așa l-am conceput încă în 2016. Eu îmi voi apăra dreptul de a rămâne printre fondatorii TV8 și nu voi permite preluarea postului prin scoaterea mea ilegală din televiziunea pe care am creat-o, din simplul motiv că cineva nu este de acord cu alegerile care țin exclusiv de viața mea personală.

Numai bine, Natalia”

În mesajul postat mai sus, Natalia Morari spune că ea a fost cea care a făcut posibilă lansarea TV8, de vreme ce ea asigurat toate activele televiziunii, din momentul fondării. Ulterior, ceilalți fondatori au fost invitați, la inițiativa ei, adică Mariana Rață, Igor Boțan și Cristina Guțu, cea din urmă fiind de acord cu reîntoarcerea ei. Jurnalista consideră că are dreptul de a rămâne printre fondatorii TV8 și nu va permite scoaterea ilegală din televiziunea pe care a creat-o pentru că cineva nu ar fi de acord cu alegerile ei în viața personală.

Pe 8 septembrie, jurnalista Natalia Morari anunța că se retrage din Consiliul de Administrație al TV8 și spunea că Veaceslav Platon este tatăl copilului său.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cererea Nataliei Morari împotriva TV8 va fi examinată de instanța de judecată, după ce anterior nu i s-a dat curs. Explicația juristului

Cererea Nataliei Morari împotriva TV8 va fi examinată de instanța de judecată, după ce anterior nu i s-a dat curs. Explicația juristului

Natalia Morari a dat în judecată TV8: Dorește să fie restabilită în calitate de membră a A.O. Media Alternativă

Natalia Morari a dat în judecată TV8: Dorește să fie restabilită în calitate de membră a A.O. Media Alternativă

Postul de televiziune TV8 se disociază „complet și categoric” de declarațiile făcute în ultimul timp de Natalia Morari

Postul de televiziune TV8 se disociază „complet și categoric” de declarațiile făcute în ultimul timp de Natalia Morari

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Atac asupra Odesei în plină noapte! 18 persoane decedate, printre care doi copii. Zeci de răniți
 • 2
  Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei
 • 3
  Printre victimele bombardamentelor din Sergheevca, mai mulți angajați ai unui Centru de sănătate pentru copii, gestionat de R. Moldova. Reacția Alei Nemerenco
 • 4
  Prezentăm abonamentele! Câte unități s-au vândut din cele 119 mii tipărite. Cele mai populare - abonamentele pentru o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.