Deşertul Atacama, situat în nordul statului sud-american Chile şi considerat unul dintre cele mai aride din lume, a fost acoperit încă de un covor de flori în nuanţe de mov şi galben, la jumătatea lunii octombrie, odată cu sosirea primăverii australe, informează AFP, citează Agerpres.
Acest „laborator natural” studiat de numeroşi oameni de ştiinţă este un ecosistem complex şi fragil, care, în funcţie de cantităţile foarte reduse de precipitaţii care cad în regiunea Copiapo, situată la 800 de kilometri nord de Santiago de Chile, se colorează dintr-o dată schimbând nuanţa ruginie a nisipului său.
Sursă foto: Profimedia
Secretul acestui fenomen neregulat, spune profesoara de biologie la Universitatea La Serena, Andrea Loaiza, constă în acele seminţe „adormite” şi ascunse sub nisip, care pot să supravieţuiască timp de decenii în aşteptarea unei cantităţi minime de apă pentru a germina, apoi pentru a înflori.
„Când există o anumită cantitate de precipitaţii, estimată la circa 15 mililitri cubi, se declanşează germinarea, iar această parte din Atacama devine „deşertul înflorit”.
Sursă foto: Profimedia
Mecanismele „deşertul înflorit” rămân încă puţin înţelese. Se ştie că El Nino, fenomenul climatologic care atinge coastele pacifice ale Americii de Sud, aduce ploile necesare pentru germinarea bulbilor şi a rizomilor.
Ecosistemul deşertului chilian poate să pară lipsit de viaţă, a explicat Andrea Loaiza, fiind însă un ecosistem viu, dar totuşi foarte fragil şi orice perturbare poate să îl dezechilibreze.
Sursă foto: Profimedia
„Este vorba despre ecosisteme unice în lume, în care plantele trebuie să adopte o serie de strategii foarte speciale pentru a supravieţui. Vorbim despre milioane de ani de evoluţie în medii extreme, care ne oferă informaţii pentru a le înţelege mai bine şi care ne învaţă să ne adaptăm”, a adăugat specialista.
Vezi și aceste știri

Huacachina, orașul-oază din mijlocul deșertului cu doar 96 de locuitori (FOTO)

Imagini parcă rupte din poveste de la Grădina Botanică. Pomii și florile au înflorit, însă coronavirusul îi lipsește de admirație (VIDEO)

Primii fructiferi, în haine dalbe. Au înflorit piersicii de la Grădina Botanică (FOTO)
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
