Scopul proiectului constă în intervenirea statului pentru soluționarea situației excepționale create pe piața gazelor naturale, asigurării securității energetice a țării și protecției populației.
Ministerul Afacerilor Interne, la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2022, va înainta propuneri Ministerului Finanțelor privind alocațiile necesare pentru completarea rezervei de stat cu cantitatea de păcură eliberată.
„Din cauza situației de criză privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, S.A. ”Termoelectrica” a fost trecută la arderea păcurii. În acest sens, reieșind din faptul că la data de 15 octombrie 2021, S.A. „Termoelectrica” a epuizat stocul disponibil personal de păcură, pentru a nu stopa procesul tehnologic de producerea energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16.500 de tone de păcură din rezervele de stat, care va permite menținerea procesului tehnologic de asigurarea populației cu energie electrică și termică”, a menționat Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.
Potrivit proiectului, arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor importante cu caracter social (grădinițe, spitale, școli, etc.) cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului.
Conform evidenței, prețul păcurii eliberate din rezervele de stat este de 51.659.435 de lei. Însă, în situația crizei energetice la nivel mondial, se atestă o creștere rapidă și necontrolată a prețurilor la produsele petroliere. Având în vedere că achiziționarea, transportarea și stocarea păcurii este de durată, procesul dat nu este real a fi realizat în anul 2021.
În acest context, conform avizului Ministerului Finanțelor, la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2022 Ministerul Afacerilor Interne va înainta propuneri privind alocațiile necesare pentru completarea rezervei de stat cu cantitatea de păcură eliberată.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.