
Reacția Directorului Moldovagaz la acuzațiile aduse de Natalia Gavrilița companiei
Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu o reacție la acuzațiile prim-ministrei, Natalia Gavrilița, precum că această companie „nu a asigurat obligațiunile de a livra cantitatea necesară de gaz și de a menține presiunea necesară în țevi”. Ceban a menționat că va reacționa în mod profesionist pentru a soluționa situația.
・
„Luarea deciziilor și asumarea responsabilității este responsabilitatea directă a oricărui lider! În viața mea, nu m-am gândit niciodată să las responsabilitatea, orice aș face! Vă asigur că în situația de azi voi face tot ce depinde de mine ca să reacționez cât mai profesionist pentru a rezolva situația”, a comunicat Vadim Ceban.
Agora a solicitat o reacție din partea directorului privind acțiunile pe care urmează să le întreprindă, însă, încă nu am primit un răspuns.
Totodată, Compania Moldovagaz a scris pe pagina sa de Facebook că va veni cu o declarație referitor la situație mai târziu, după încheierea vizitei delegației la Moscova.
Amintim că, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat, într-un briefing de presă, că „Moldova-Gaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze. Astfel, suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent, pe planul de alternativă.
Ulterior, Cabinetul de miniștri a votat proiectul privind instituirea stării de urgență în legătură cu criza în energetică pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra va merge în Parlament unde va explica de ce e nevoie de instituirea Stării de Urgență și va solicita votul Parlamentului în acest sens.
Reamintim că, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Republica Moldova.
Se întâmplă în condițiile în care prețurile la gazele naturale au crescut fulminant pe piața internațională, iar autoritățile centrale încă nu au reușit să ajungă la un numitor comun cu reprezentații Gazprom pentru semnarea unui nou contract.
Astfel, Guvernul a adoptat decizia cu privire la eliberarea și folosirii păcurii din rezervele care sunt, ca să fie redus volumul de gaz de la Termoelectrica.
Energocom a fost mandatat să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru țară pentru octombrie și următoarele luni.
AGORA amintește că, după deplasarea sa la Moscova, Andrei Spînu a declarat că „Indiferent de situație, noi avem deja un plan pentru orice eventualitate.” Oficialul a menționat că nu s-a întâlnit direct cu directorul „Gazprom”, Alexei Miller, din „motive obiective” și că nu are un răspuns concret în privința livrărilor de gaze de mai departe. Totuși, Spînu a ținut să sublinieze că Moldova nu va rămâne fără energie, pentru că autoritățile iau deja în calcul și rezerva de stat a țării pentru a încălzi la iarnă cetățenii.
Contractul de livrare a gazului în Republica Moldova a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit să negocieze extinderea acestuia, astfel încât s-a ajuns la soluția să fie prelungit pentru o lună și să se continue negocierile. În luna octombrie Republica Moldova achită 790 de dolari pentru mia de metri cubi un preț de câteva ori mai mare.