Municipiul Chișinău înregistrează o lipsă de peste 70.000 de locuri de parcare. Autoritățile municipale au prezentat un studiu care prezintă potențiale soluții pentru gestionarea și implementarea unui sistem de management al parcărilor. Autorii au analizat șase orașe din Europa, similare ca dimensiune cu municipiul Chișinău și au prezentat termeni și taxe pentru crearea parcărilor în capitală.
Potrivit experienței internaționale, la care fac referire responsabilii de la Chișinău, capitalele țărilor baltice sunt divizate în zone tarifare distincte, care atribuie prețul diferite pentru fiecare zonă de parcare.
Astfel, autorii studiului au calculat un deficit de 74.000 de locuri de parcare, dintre care aproximativ 8.000 de locuri în centru, câte 3.500 de locuri de parcare în sectoare și aproximativ 56.000 de locuri de parcare în zona rezidențială.
Responsabilii de la Primărie estimează că în perioada 2021-2028 vor fi amenajate peste 65.902 locuri de parcare municipale și 8.600 de locuri de parcare private amenajate prin Pateneriate Publice Private.
Totodată, autoritățile au stabilit și câteva tipuri de parcări: parcări stradale, parcări rezidențiale, parcări multi-etajate și parcări Park&Ride.
Pentru construcția unui loc de parcare de tip stradal, autoritățile trebuie să investească 2000 de lei, pe când pentru un loc de parcare de tip rezidențial – autoritățile trebuie să investească 10.000 de lei.
Totodată, a fost schițat un potențial plan de investiții. Cifrele variază în funcție de darea de exploatare a locurilor de parcare.
Astfel, dacă gradul de ocupare a parcării ar fi de 60%, atunci începând cu anul 2023, veniturile obținute în urma implementării sistemului de parcare vor acoperi cheltuielile operaționale și investițiile și chiar vor genera profit, spun responsabilii.
Potrivit cifrelor modice, prezentate de autorități, un loc de parcare în zona centrală ar putea costa zece lei pentru o oră, iar un loc de parcare în afara zonelor centrale - 5 lei pe oră. Persoanele care vor dori să-și parcheze mașinile în zonele rezidențiale ar putea plăti 300 de lei pentru un abonament lunar.
Potrivit raportorilor, chiar dacă cifrele menționate ar suferi schimbări de până la 30%, oricum beneficiile de la implementarea sistemului vor fi mai mari decât costurile suportate.
Pe lângă beneficiile financiare, crearea locurilor de parcare are și beneficii sociale, de exemplu prin crearea locurilor de muncă.
Totuși, proiectul prezentat de autorități nu scapă de obstacolele legale care încep cu Regulamentul Circulației Rutiere. Documentul nu prevede clar care sunt diferențele și modalitatea de a evidenția parcarea și staționarea.
De asemenea, nu există criterii care pot fi utilizate în cazul analizei dacă un automobil este parcat sau staționat. Codul Fiscal utilizează termenul de „parcaj” și „parcare”, „Parcaj” – fiind locul din preajma carosabilului, pe când „parcarea” reprezintă locul propriu-zis de parcare.
Vezi și aceste știri

Parcarea publică municipală de pe strada Ismail a fost amenajată

Parcarea publică de pe strada Ismail ar putea fi finalizată până la sfârșitul lunii. Se toarnă deja asfaltul

În sectorul buiucani va fi disponibilă o nouă parcare publică. Câte locuri va avea aceasta

În centrul capitalei va fi disponibilă o nouă parcare publică. Câte locuri va avea aceasta

Se caută un loc de parcare sau cum trotuarele din Chișinău sunt împărțite de șoferi și pietoni (GALERIE FOTO)

O parcare cu plată din centrul Chișinăului ar putea deveni publică. Municipalitatea scoate gardul și estimează numărul de locuri

OPINIE | Parcăm sau ne certăm? Cum soluționăm problema locurilor de parcare în Chișinău

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
