Experți, despre decizia Guvernului de a cere instituirea Stării de Urgență: „Este necesară din cauza că Gazprom a limitat volumul de gaze”

Experți, despre decizia Guvernului de a cere instituirea Stării de Urgență: „Este necesară din cauza că Gazprom a limitat volumul de gaze”

Decizia Guvernului de a cere instituirea Stării de urgență este privită diferit de către unii experți. În timp ce unii susțin că ar fi o procedură administrativă normală, alții atrag atenția la ușurința cu care se face acest lucru, fiind de părere că poate fi creat un precedent periculos.

„Asta este o procedură administrativă, prevăzută de HG 207/2019. Este necesară din cauza că Gazprom a limitat volumul de gaze. Ne permite câteva chestii:- gestionarea operativă de Comisia situații excepționale;- bronarea gazoductelor și procurarea gazelor în alte țări de către trader-ul de stat Energocom;- măsuri extreme: dacă scade presiunea în rețele – deconectarea gazelor pentru întreprinderi (fabrici/uzine). Este o măsură necesară să ne asigurăm că putem cumpăra gaz din alte surse. Deocamdată ne întărim pozițiile pentru negocieri cu Gazprom”, susține expertul în energetică Sergiu Tofilat.

O altă părere are fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, care califică propunerea autorităților de a institui stare de urgență drept una „discutabilă”, susținând că ar exista o altă soluție decât cea de instituire a acesteia.

Publicitate

„Am văzut declarația despre intenția de a declara stare de urgență. Acest lucru se face aparent cu un singur scop – pentru a permite alocarea unor sume de bani pentru achiziționarea gazelor. Cred că această decizie este cel puțin discutabilă. Nu atât din cauza faptului că ar exista probleme legale (nu am timp să analizez atent dacă circumstanțele invocate justifică instituirea stării de urgență, dar aparent putem avea probleme serioase). Este o soluție mult mai simplă – adoptarea de către Parlament în regim de urgenta a unei legi speciale, prin care sa se aloce sumele necesare.

Acest lucru poate fi făcut într-o singură zi. Dacă exista voință, legea poate fi adoptată, promulgată și publicată astăzi. Sper că nu trebuie să explic foarte mult ca daca suntem într-o situație care poate justifica introducerea stării de urgență nu pot fi luate în serios eventuale argumente ca nu se poate adopta o lege, prin derogare de la procedurile obișnuite. O eventuală abordare simplista a problemei instituirii stării de urgență ne poate crea probleme foarte serioase pe viitor”, este de părere Nicolae Eșanu.

Opinii critice au exprimat la adresa acestei decizii și ex-premierul Ion Chicu și ex-ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, care susțin că introducerea stării de urgență ar putea duce la amânarea alegerilor locale din Bălți.

„Notez, Premierul ne comunică că măsurile excepționale sunt doar o soluție tehnică pentru a achiziționa volumul necesar de gaze până la sfârșitul zilei, fapt ce vine în contradicție cu esența stării de urgență conform Legii 212. Or, stare de urgenţă conform art. 1 al Legii 212 reprezintă un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul  ţării”, a scris Fadei Nagacevschi, pe pagina sa de Facebook.

Expertul Watchdog, Pașa Valeriu, susține că Gazprom ar fi redus livrarea de gaze în luna octombrie la indicația Kremlniului, întrucât nu ar exista nici un fel de probleme tehnice. Acesta este de părere că Kremlinul ar cere „reintegrarea” de urgență a Transnistriei pe modelul fderalizării, ceea ce în opinia sa, ar duce la crearea unui stat nefuncțional, care niciodată nu se va putea dezvolta sau integra în UE.

„Și încă să ne asumăm datoriile de aproape 8 miliarde de dolari pentru gazele livrate pe parcursul anilor în regiunea transnistreană. Bani care au finanțat separatismul și au plecat în buzunarele oligarhilor ruși prin intermediul uzinei de metale, a MoldGres și cripto-valută. Se cere achitarea în termen scurt a ”datoriilor” malului drept - cca 800 milioane de dolari. Adică a schemelor de furturi făcute de oamenii numiți de GazProm împreună cu Dodon, Plahotniuc și încă cine vrei. Adică ei au furat - noi să plătim asta din buget. Păi, de ce nu? Dacă plătim deja miliardele furate de Plaha și Șor din sistemul bancar? Se insistă pe renunțarea la reformarea sistemului energetic, adică să rămânem veșnic dependenți, să finanțăm separatismul pe propriul nostru pământ,  să ne poată opri oricând de la Moscova lumina sau gazul. Nu cumva să îndrăznim să luăm propriile decizii”, susține acesta.

Expertul susține că în asemenea cazuri, ar fi mai ieftin pentru Republica Moldova să procure timp de câteva luni, gaze naturale cu 1000$ decât cu 500$ „plus să achităm hoțiile lui Plahotniuc și amicii săi de la Moscova”.

Amintim că în dimineața zilei de vineri, 22 octombrie, Guvernul a anunțat că va solicita Parlamentului, instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, pentru o perioadă de 30 de zile, în legătură cu situația de pe piața gazelor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal