Potrivit prim-ministrei, multe țări europene aleg să își stocheze gazele anume în Ucraina, pentru că țara vecină are destul spațiu pentru înmagazinare. Prin urmare, daca Moldova ar cumpăra gaz de la vreun alt stat european, s-ar putea ca acest gaz să vină, la modul practic, tot din Ucraina. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiune TV.
„Europa este o piață liberalizată și foarte multe întreprinderi europene stochează gazul în Ucraina, pentru că Ucraina are capacități de stocare foarte mari și atunci chiar dacă cumpărăm de la un comerciant din Europa, s-ar putea să accesăm gazele naturale chiar din Ucraina. Și cunoaștem căi tehnice de a transporta gazele naturale în Ucraina. Însă aici apare problema plății pentru utilizarea gazelor naturale și dacă Republica Moldova e pusă în situația să plătească imediat aceste plăți sau cu anumite garanții, atunci și autoritățile din stânga Nistrului trebuie să participe la plata pentru cantitățile utilizate”, a declarat aseară prim-ministra Natalia Gavrilița la emisiunea „Bună seara” de la Moldova1.
Problemele în sistemul energetic al Republicii Moldova au început în septembrie, după ce s-a aflat că la 1 octombrie va expira vechiul contract semnat cu Gazprom în 2007. În scurt timp, s-a ajuns la înțelegerea de a prelungi contractul până la sfârșit de octombrie, dar la un preț mai mare, de 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz. Totodată, Gazprom a anunțat că va reduce livrările iar actualmente Republica Moldova primește doar 67% din necesarul de gaze naturale.
Între timp, autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de surse alternative de gaz, cât negocierile cu Gazprom sunt în desfășurare. Potrivit viceprim-ministrului Andrei Spînu, Rusia ar impune condiții financiare, dar și nefinanciare la semnarea unui nou contract, lucru ce ar dezavantaja cetățenii Republicii Moldova.
Prețurile la gazele naturale sunt în creștere acum în toată Europa. În 2021, de exemplu, Europa intră în iarnă cu o cotă de 75%din capacitatea sa de depozitare a gazelor naturale, acesta fiind cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.
Vezi și aceste știri

Experți, despre decizia Guvernului de a cere instituirea Stării de Urgență: „Este necesară din cauza că Gazprom a limitat volumul de gaze”

Guvernul față-n față cu criza gazelor: La ce întrebări (NU) a răspuns prim-ministra Natalia Gavrilița

Spînu, fără rezultate concrete în urma vizitei în Rusia: „Oferta propusă de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri”
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
