Ceban a venit cu noi atacuri la adresa guvernării: „Mă sufoc să tac și să văd cum oamenii buni nu se descurcă”

Ceban a venit cu noi atacuri la adresa guvernării: „Mă sufoc să tac și să văd cum oamenii buni nu se descurcă”

Edilul capitalei a venit cu noi critici la adresa guvernării, acuzând autoritățile că nu se descurcă în gestionarea crizei pandemice. Ion Ceban a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că incidența cazurilor de COVID-19 este într-o creștere alarmantă, iar dacă va continua astfel, se va ajunge la situația în care bolnavii vor fi internați pe coridoare, iar cei simptomatici vor sta în rând la ambulanțe. Solicitați pentru un comentariu, reprezentanții Guvernului au spus că nu vor veni cu o reacție. 

„Nu avem spații în spitale pentru bolnavii de COVID-19. Este nevoie de identificat și locuri noi pentru copii. Ministerul Sănătății trebuie să modifice protocolul de tratament COVID-19 și să introducă tratamentul la domiciliu a formelor grave”, a spus primarul. Ion Ceban a declarat că în, cazul în care ministerul nu va interveni, primăria își va asuma decizii nepopulare.

Edilul a cerut de la autoritățile centrale alocarea unor resurse suplimentare pentru procurarea echipamentelor și preparatelor de tratare a COVID-19, menționând că în instituțiile medicale din municipiu sunt internați 50% din numărul total de cetățeni infectați cu noul coronavirus. În prezent, în Chișinău sunt activate opt spitale strategice COVID-19.

Publicitate

„Mă sufoc să tac și să văd cum oamenii buni nu se descurcă. Am așteptat că vor spune lucrurilor clar pe nume. M-am așteptat că vor ieși și-și vor asuma lucruri pentru fiecare subiect. Am impresia că cineva s-a ascuns în tufari și așteaptă că va trece această criză sau că cetățenii nu vor vedea că mor oamenii de COVID. Spitalele sunt pline, oamenii mor de COVID”, a declarat Ion Ceban.

Capacitatea de spitalizare COVID-19, în municipiul Chișinău, este repartizată în felul următor:

La departamentul COVID-19 de la Moldexpo sunt disponibile 350 de paturi în staționar, inclusiv 30 de paturi în terapie intensivă și 100 de paturi pentru triajul pacienților.

La spitalul Sfânta Treime - 200 de paturi care vor fi activate de la 1 noiembrie.

Spitalul Arhanghelul Mihail - 300 de paturi, inclusiv 16 - în terapie intensivă.

Spitalul de Ftiziopneumologie - 150 de paturi.

Spitalul Nr. 4 - 30 de paturi.

Maternitatea municipală Nr. 2 - 50 de paturi.

Spitalul Gheorghe Paladi - 310 paturi, nouă - în terapie intensivă.

Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii - 100 de paturi.

Spitalul Ignatenco - 63 de paturi.

De asemenea, s-a dispus activarea a 18 paturi în secția terapie intensivă a Spitalului Sfânta Treime. Încă cinci paturi vor fi activate în secția de terapie intensivă a Spitalului Arhanghelul Mihail și Gheorghe Paladi, iar șase paturi, la Spitalul de Ftiziopneumologie.

În municipiul Chișinău, rata de imunizare cu ambele doze constituie 36%. Cea mai mare rată este în rândul cadrelor medicale și didactice. De la inițierea campaniei de vaccinare, la nivel național, au fost administrate circa un milion 500 de mii de doze.

Declarațiile edilului au fost făcute, după ședința comună a Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău și a Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău. Din această cauză, ședința operativă a serviciilor Primăriei Chişinău a fost anulată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal