Expert economic: Anul acesta vom avea cea mai mare creștere a consumului din partea populației din ultimii 15 ani

Expert economic: Anul acesta vom avea cea mai mare creștere a consumului din partea populației din ultimii 15 ani

În 2021, vom avea cea mai mare creștere a consumului din partea populației din ultimii 15 ani. Moldovenii, estimativ, vor consuma cu circa 35-40 de miliarde de lei mai mult decât au consumat, în medie, ultimii ani. Ultima dată, a fost înregistrată o astfel de creștere în 2005-2006, când moldovenii, fiind goniți de sărăcie, au plecat peste hotare, au trimis bani acasă și, astfel, a pornit euforia consumului. După, a fost o perioadă liniștită, iar anul acesta vom avea din nou avem o creștere, este de părere Veaceslav Ioniță, expert în politici economice în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”.

Expertul susține că cea mai mare parte a consumului este acoperit din importuri.

„Atunci când se majorează salariile, pensiile, când se pompează bani în economie sau cresc volumele creditelor, cel mai des, moldovenii merg și procură produse din import. În 2021, legat de comerțul extern, vom bate câteva recorduri, iar primul record va fi legat de creșterea importurilor, care, în acest an, presupunem că va depăși 7 miliarde de dolari. O creștere de 1,5 miliarde de dolari față de consumul anilor precedenți”, estimează expertul.

Publicitate

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, creșterea consumului este determinată de câțiva factori, iar primul ar fi - trecerea de la consumul informal la cel formal. Populația, tot mai mult procură din magazine, decât din piețe. Alt factor, care a dus la creșterea consumului, este „cererea amânată”. Dacă o parte a populației a dorit, anul trecut, să procure mașină, apartament, frigider s-au alte bunuri, din cauza restricțiilor pandemice și a crizei, oamenii nu au putut face achiziții, au cheltuit mai puțin, iar bani planificați să fie cheltuiți anul trecut sunt cheltuiți în acest an.

Următorul factor, menționează expertul, este ieșirea din criză și restabilirea consumului de dinainte. Oamenii s-au obișnuit cu starea de pandemie și s-au reîntors la consumul tradițional.

Un ultim factor, spune Veaceslav Ioniță, este creșterea prețurilor. Este de remarcat faptul că populația nu ar consuma mai mult, dar plătește mai mult. Spre exemplu, la produsele petroliere, creșterea volumului de consum este determinat nu atât de creșterea fizică a consumului, cât de creșterea prețurilor. După același exemplu putem vorbi și de prețurile la produsele alimentare, care, în acest an, înregistrează scumpiri pe întreg mapamondul, precum și la alte bunuri și servicii.

Vorbind despre sursele de finanțare ale consumului, economistul a afirmat că este vorba de creșterea salariilor, împrumuturile, remitențele și utilizarea economiilor. Anul trecut și în acest an, în Republica Moldova are loc o creștere a salariului mediu pe economie, cu circa 1.000 de lei, astfel cetățenii au mai mulți bani. Totodată, în ultimii cinci ani, asistăm la o epopee a împrumuturilor. Cetățenii, care în mod tradițional nu prea se împrumutau de la bănci, în ultimii cinci ani au creat o dependență de împrumuturi, care în primele nouă luni ale acestui an, atât din sectorul bancar cât și în cel nebancar, au crescut cu 6,2 miliarde de lei. Până la sfârșitul anului, acestea, estimativ, vor crește până la 8 miliarde de lei.

„Datoriile moldovenilor au ajuns la 32,3 miliarde de lei sau 15% din PIB. Cel mai mult, oamenii se împrumută pentru consumul curent și ipotecă”, a precizat economistul.

Despre remitențe, analistul economic a menționat că, în acest an, cel mai probabil, volumul acestora va atinge maxima istorică. În ultimele 12 luni, transferurile din afara țării au ajuns la 1,6 miliarde de dolari și, cel mai probabil, până la sfârșitul anului, vor fi cel puțin 1,7 miliarde de dolari. „Bani ajung tot mai mulți în țară și ei merg tot la consum”, notează analistul economic.

Veaceslav Ioniță a mai menționat că, pentru acest an, a fost deja atins plafonul de patru miliarde de dolari vânduți, iar până la sfârșitul anului, moldovenii vor vinde valută de cel puțin 4,2 miliarde de dolari și vor procura circa 1,5 miliarde de dolari. Astfel, vânzările totale de valută vor atinge la un volum record pentru Republica Moldova. „Anul trecut am avut o „cerere amânată”, oamenii, pe timp de criză, și-au păstrat economiile, iar în acest an, au început să le cheltuie pe consum. Vânzările masive de valută de către populație sunt un indiciu relevant pentru acest fenomen”, a spus Veaceslav Ioniță.

Expertul a mai declarat că, din nefericire pentru moldoveni, consumul mare nu duce la creșterea economiei, nu duce la creșterea producției sau la satisfacerea necesităților de consum din partea agenților economici, dar duce la creșterea importurilor, iar economia noastră devine tot mai fragilă iar, ca rezultat, cresc și prețurile.

Potrivit economistului, Bugetul Public Național (BPN) este format în proporție de 85% din veniturile și cheltuielile populației. Dacă businessul nu lucrează, aceasta se reflectă slab asupra bugetului. Tot ce influențează bugetul este faptul dacă populația consumă sau nu consumă. Astfel, rezultatul consumului mare din acest an se reflectă pozitiv în încasările bugetare și este un avantaj pentru Guvern. Această creștere fără precedent a consumului din acest an va duce la creșterea încasărilor la BPN din TVA, cu 5,2 miliarde de lei mai mult decât anul trecut.

Veaceslav Ioniță a mai afirmat că accizele vor crește și ele, în acest an, cu cel puțin un miliard de lei, până la 7,4 miliarde de lei, iar împreună cu TVA vor aduce o creștere a veniturilor BPN de până la 32,4 miliarde de lei, sau cu 6,2 miliarde de lei mai mult decât anul trecut.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal