
Viața din afara bulei: La Ialoveni - se poate (?) (VIDEO)
14 milioane pe an. Acesta este bugetul pe care îl primește raionul Ialoveni pentru reparația și întreținerea drumurilor. În kilometri, cifra sună, însă, mai puțin pompos. Președintele raionului, Mihail Silistraru, spune că din acești bani pot fi reparați integral nu mai mult de un kilometru jumătate de drum. Oficialul precizează că banii primiți de la stat sunt folosiți mai mult pentru lucrări de întreținere și mai puțin pentru reparații capitale ale drumurilor. Un raport al Curții de Conturi relevă însă că autoritatea locală nu reușește să valorifice toți banii alocați din bugetul de stat în acest scop, iar locuitorii au opinii diferite despre probemele cu care se confruntă regiunea. Chiar și așa, statisticile poziționează raionul Ialoveni în topul raioanelor cu cei mai înalți indicatori de dezvoltare.
・
Mihail Silistraru dă asigurări că asfaltarea drumurilor este una dintre prioritățile de bază ale conducerii raionului.
„Ne-am pus scopul să asfaltăm cât mai mult. Anul trecut am asfaltat un kilometru de drum la Cărbuna, un kilometru de drum la Cimbirleni. Anul acesta un kilometru de drum la Bălțați și am făcut reparație capitală la Sociteni, iar la anul ne gândim să asfaltăm drumul la Văratic”, punctează funcționarul.
De cealată parte, un raport al auditului conformității utilizării de către unitățile teritorial-administrative a transferurilor pentru infrastructura drumurilor arată că, în 2019 - 2020, volumul aprobat al аlосărilоr din bugetul de stat pentru infrastructura drumuriIor publice locale а constituit îп total puțin peste un miliard de lei, 51,6% din sumă revenindu-le bugetelor rаiопаlе. Din acești bani s-a reușit executarea doar a 988 de milioane de lei, сu 33 de milioane de lei mai puțin decât bugetul total alocat. Printre cele mai semnificative ne-valorificări de mijloace financiare se constată, potrivit raportului, inclusiv la Ialoveni. Este vorba de aproape trei milioane de lei în 2019 și peste patru milioane de lei în 2020.
Totodată, auditorii au constatat că, реntru anul 2020, responsabilii din cadrul Consiliului Raional lаlоvеni nu au elaborat planuri anualе de achiziții.
De asemenea, în perioada anilor 2019-2020, Consiliul Raional Ialoveni a cheltuit peste 118 mii de lei pentru instalarea unor indicatoare noi, care au fost deteriоrаte sau furate, dar care nu se regăsesc în documentele necesare, fără a fi indicate cu exactitate sectoarele de drum unde au fost montate sau schemele de amplasare.

Dincolo de statistici și evaluările autorităților, locuitorii raionului sunt preocupați de soluționarea problemelor cotidiene. Conectați printr-un grup comun, numit sugestiv: „Ialoveni - orașul Soarelui”, oamenii de aici își exprimă, aproape zilnic, părerile, mulțumirile și indignările cu privire la tot felul de evenimente sociale care se întâmplă în jurul lor. Am analizat un pic această pagină și am stabilit că, deși recunosc că își iubesc orașul, oamenii și-ar dori să aibă parte de drumuri mai bune, apă mai curată și străzi mai luminate.




Apropo, despre calitatea apei din raionul Ialoveni am pregătit un reportaj special pe care îl veți putea vedea în scurt timp pe AGORA.
Majoritatea acestor restanțe, șefii raionului le pun pe seama investițiilor mici din partea statului.
Bugetul de la stat ajunge doar ca să poți supraviețui.
Mihail Silistraru
Autor:
Oamenii din afara „bulei”...
În ultimii ani, Republica Moldova, a fost marcată de tot felul de crize, fenomenele fiind resimțite mai ales de moldovenii care locuiesc în afara capitalei. Despre municipiul Chișinău se spune că ar fi o bulă, în care lucrurile decurg destul de diferit față de localitățile mai îndepărtate de centrul țării.
Se știe că în orașe sau la periferiile acestora au loc cea mai mare parte a activităților economice, aici înregistrându-se cele mai mari creșteri ale productivității, care creează și cele mai multe dintre locurile de muncă noi.
Orașele regionale reprezintă sursa de dinamism a unei țări și au un rol esențial în îmbunătățirea performanței economiei naționale și a economiilor regionale.
Deși, aparent, faptul că raionul Ialoveni se află în vecinătatea capitalei ar trebuie să fie un plus, președintele raionului este de altă părere. Silistraru precizează că majoritatea locuitorilor raionului Ialoveni muncesc la Chișinău și plătesc acolo impozitele, în timp ce utilizează serviciile la Ialoveni.
În acest context, am apelat la Banca de date statistice, instrument creat de Biroul Național de Statistică, pentru a vedea cum arată cifrele progresului (sau nu) în acest raion. Ne-am axat analiza comparativă pe câteva domenii de referință, cum ar fi: agricultura, construcțiile, demografia dar și cifrele de afaceri listate de agenții economici din raion în ultimii ani.
În anul 2020, în raionul Ialoveni au fost însămânțate 7.430 de hectare de teren pe culturi agricole la întreprinderi agricole și gospodării țărănești.

Totodată, în urma vânzărilor din domeniul construcțiilor, raionul a încasat anul trecut peste 485 de milioane de lei, iar în urma activității întreprinderilor de profil teritorial, raionul Ialoveni listează pentru perioada anilor 2017-2019 o cifră de afaceri de 6,5 miliarde de lei.
În aceeași perioadă, cifra de afaceri în domeniul informațiilor și comunicațiilor a constituit 56.419.600 lei.
În ultimii patru ani, numărul salariaților din acest raion a constituit aproximativ 7.300 de persoane. În 2020, raionul Ialoveni a intrat în top 10 regiuni ale țării unde se achită cele mai mari salarii, media fiind de 6.375 de lei.
Pentru mai multe detalii, vezi această hartă interactivă cu TOP-ul raioanelor din Moldova unde se câștigă cel mai bine
Și indicatorii demografici par promițători la Ialoveni. De exemplu, în anul 2020 în acest raion au fost oficializate 478 de căsătorii și s-au născut 884 de copii.
Rețeta succesului?
Președintele raionului, Mihail Silistraru, recunoaște că cea mai mare pondere în procesul de dezvoltare a raionului o au agenții economici, iar succesul poate fi asigurat doar de atragerea investițiilor.

„Avem vreo zece întreprinderi mari, care produc pentru export în Uniunea Europeană. Numai în anul 2021 până în prezent are alocări la buget de peste 37 de milioane. Ialoveni-Gaz este o întreprindere care are vreo 29 de milioane aport anual la buget, urmată de Bardar, care produce coniacuri și are un aport de 27 de milioane de lei, anual, la buget”.
Mihail Silistraru
Autor:
O altă acțiune care contribuie la creșterea cifrelor de profit este susținerea agenților economici de către Autoritățile Publice Locale.
Ar trebui să ne susținem producătorii. La noi, de regulă, dacă este o întreprindere care se dezvoltă normal, autoritățile vor să tragă foloase și se duc și se implică în niște lucruri. La noi așa ceva nu există.
Mihail Silistraru
Autor:
Restul investițiilor țin de capacitatea APL-urilor de a se orienta, adaugă alesul local. În acest context, Silistraru aduce drept exemplu o relație de prietenie și cooperare legată cu județul Ilfov din România, care a condiționat crearea unor condiții mai bune pentru elevii unui liceu din satul Costești.
Anul trecut județul Ilfov ne-a ajutat cu 1,5 milioane de lei, din care am făcut acoperișul Liceului Teoretic „Olimp” din satul Costești.
Mihail Silistraru
Autor:
sursă foto: infoprut.ro
Menționăm că Ialoveni este primul raion pe care îl analizăm din perspectiva progresului. Ne-am propus să evaluăm, din perspectiva mai multor indicatori, care sunt lucrurile care condiționează dezvoltarea în mai multe puncte regionale ale țării. Totodată, vom analiza și localitățile cu cei mai slabi indicatori de dezvoltare și vom încerca să aflăm ce le împiedică pe autorități să pășească cu dârzenie pe scara succesului.