Viața din afara bulei: La Ialoveni - se poate (?) (VIDEO)

Viața din afara bulei: La Ialoveni - se poate (?) (VIDEO)

14 milioane pe an. Acesta este bugetul pe care îl primește raionul Ialoveni pentru reparația și întreținerea drumurilor. În kilometri, cifra sună, însă, mai puțin pompos. Președintele raionului, Mihail Silistraru, spune că din acești bani pot fi reparați integral nu mai mult de un kilometru jumătate de drum. Oficialul precizează că banii primiți de la stat sunt folosiți mai mult pentru lucrări de întreținere și mai puțin pentru reparații capitale ale drumurilor. Un raport al Curții de Conturi relevă însă că autoritatea locală nu reușește să valorifice toți banii alocați din bugetul de stat în acest scop, iar locuitorii au opinii diferite despre probemele cu care se confruntă regiunea. Chiar și așa, statisticile poziționează raionul Ialoveni în topul raioanelor cu cei mai înalți indicatori de dezvoltare. 

Mihail Silistraru dă asigurări că asfaltarea drumurilor este una dintre prioritățile de bază ale conducerii raionului.

„Ne-am pus scopul să asfaltăm cât mai mult. Anul trecut am asfaltat un kilometru de drum la Cărbuna, un kilometru de drum la Cimbirleni. Anul acesta un kilometru de drum la Bălțați și am făcut reparație capitală la Sociteni, iar la anul ne gândim să asfaltăm drumul la Văratic”, punctează funcționarul.

De cealată parte, un raport al auditului conformității utilizării de către unitățile teritorial-administrative a transferurilor pentru infrastructura drumurilor arată că, în 2019 - 2020, volumul aprobat al аlосărilоr din bugetul de stat pentru infrastructura drumuriIor publice locale а constituit îп total puțin peste un miliard de lei, 51,6% din sumă revenindu-le bugetelor rаiопаlе. Din acești bani s-a reușit executarea doar a 988 de milioane de lei, сu 33 de milioane de lei mai puțin decât bugetul total alocat. Printre cele mai semnificative ne-valorificări de mijloace financiare se constată, potrivit raportului, inclusiv la Ialoveni. Este vorba de aproape trei milioane de lei în 2019 și peste patru milioane de lei în 2020.

Totodată, auditorii au constatat că, реntru anul 2020, responsabilii din cadrul Consiliului Raional lаlоvеni nu au elaborat planuri anualе de achiziții.

De asemenea, în perioada anilor 2019-2020, Consiliul Raional Ialoveni a cheltuit peste 118 mii de lei pentru instalarea unor indicatoare noi, care au fost deteriоrаte sau furate, dar care nu se regăsesc în documentele necesare, fără a fi indicate cu exactitate sectoarele de drum unde au fost montate sau schemele de amplasare.

Dincolo de statistici și evaluările autorităților, locuitorii raionului sunt preocupați de soluționarea problemelor cotidiene. Conectați printr-un grup comun, numit sugestiv: „Ialoveni - orașul Soarelui”, oamenii de aici își exprimă, aproape zilnic, părerile, mulțumirile și indignările cu privire la tot felul de evenimente sociale care se întâmplă în jurul lor. Am analizat un pic această pagină și am stabilit că, deși recunosc că își iubesc orașul, oamenii și-ar dori să aibă parte de drumuri mai bune, apă mai curată și străzi mai luminate. 

Apropo, despre calitatea apei din raionul Ialoveni am pregătit un reportaj special pe care îl veți putea vedea în scurt timp pe AGORA. 

Majoritatea acestor restanțe, șefii raionului le pun pe seama investițiilor mici din partea statului.

Bugetul de la stat ajunge doar ca să poți supraviețui.

Mihail Silistraru

Oamenii din afara „bulei”...

În ultimii ani, Republica Moldova, a fost marcată de tot felul de crize, fenomenele fiind resimțite mai ales de moldovenii care locuiesc în afara capitalei. Despre municipiul Chișinău se spune că ar fi o bulă, în care lucrurile decurg destul de diferit față de localitățile mai îndepărtate de centrul țării. 

Se știe că în orașe sau la periferiile acestora au loc cea mai mare parte a activităților economice, aici înregistrându-se cele mai mari creșteri ale productivității, care creează și cele mai multe dintre locurile de muncă noi.

Orașele regionale reprezintă sursa de dinamism a unei țări și au un rol esențial în îmbunătățirea performanței economiei naționale și a economiilor regionale.

Deși, aparent, faptul că raionul Ialoveni se află în vecinătatea capitalei ar trebuie să fie un plus, președintele raionului este de altă părere. Silistraru precizează că majoritatea locuitorilor raionului Ialoveni muncesc la Chișinău și plătesc acolo impozitele, în timp ce utilizează serviciile la Ialoveni.

În acest context, am apelat la Banca de date statistice, instrument creat de Biroul Național de Statistică, pentru a vedea cum arată cifrele progresului (sau nu) în acest raion. Ne-am axat analiza comparativă pe câteva domenii de referință, cum ar fi: agricultura, construcțiile, demografia dar și cifrele de afaceri listate de agenții economici din raion în ultimii ani. 

În anul 2020, în raionul Ialoveni au fost însămânțate 7.430 de hectare de teren pe culturi agricole la întreprinderi agricole și gospodării țărănești. 

Totodată, în urma vânzărilor din domeniul construcțiilor, raionul a încasat anul trecut peste 485 de milioane de lei, iar în urma activității întreprinderilor de profil teritorial, raionul Ialoveni listează pentru perioada anilor 2017-2019 o cifră de afaceri de 6,5 miliarde de lei. 

În aceeași perioadă, cifra de afaceri în domeniul informațiilor și comunicațiilor a constituit 56.419.600 lei.

În ultimii patru ani, numărul salariaților din acest raion a constituit aproximativ 7.300 de persoane. În 2020, raionul Ialoveni a intrat în top 10 regiuni ale țării unde se achită cele mai mari salarii, media fiind de 6.375 de lei. 

Pentru mai multe detalii, vezi această hartă interactivă cu TOP-ul raioanelor din Moldova unde se câștigă cel mai bine

Și indicatorii demografici par promițători la Ialoveni. De exemplu, în anul 2020 în acest raion au fost oficializate 478 de căsătorii și s-au născut 884 de copii. 

Rețeta succesului?

Președintele raionului, Mihail Silistraru, recunoaște că cea mai mare pondere în procesul de dezvoltare a raionului o au agenții economici, iar succesul poate fi asigurat doar de atragerea investițiilor.

  

  „Avem vreo zece întreprinderi mari, care produc pentru export în Uniunea Europeană. Numai în anul 2021 până în prezent are alocări la buget de peste 37 de milioane. Ialoveni-Gaz este o întreprindere care are vreo 29 de milioane aport anual la buget, urmată de Bardar, care produce coniacuri și are un aport de 27 de milioane de lei, anual, la buget”.

  Mihail Silistraru

  O altă acțiune care contribuie la creșterea cifrelor de profit este susținerea agenților economici de către Autoritățile Publice Locale.

  Ar trebui să ne susținem producătorii. La noi, de regulă, dacă este o întreprindere care se dezvoltă normal, autoritățile vor să tragă foloase și se duc și se implică în niște lucruri. La noi așa ceva nu există.

  Mihail Silistraru

  Restul investițiilor țin de capacitatea APL-urilor de a se orienta, adaugă alesul local. În acest context, Silistraru aduce drept exemplu o relație de prietenie și cooperare legată cu județul Ilfov din România, care a condiționat crearea unor condiții mai bune pentru elevii unui liceu din satul Costești.

  Anul trecut județul Ilfov ne-a ajutat cu 1,5 milioane de lei, din care am făcut acoperișul Liceului Teoretic „Olimp” din satul Costești.

  Mihail Silistraru

  sursă foto: infoprut.ro

  Menționăm că Ialoveni este primul raion pe care îl analizăm din perspectiva progresului. Ne-am propus să evaluăm, din perspectiva mai multor indicatori, care sunt lucrurile care condiționează dezvoltarea în mai multe puncte regionale ale țării. Totodată, vom analiza și localitățile cu cei mai slabi indicatori de dezvoltare și vom încerca să aflăm ce le împiedică pe autorități să pășească cu dârzenie pe scara succesului.

  Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

  Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

  Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

  Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

  Vezi și aceste știri
  Curtea unei grădinițe de la Ialoveni s-a transformat într-o adevărată mașină a timpului (VIDEO, FOTO)

  Curtea unei grădinițe de la Ialoveni s-a transformat într-o adevărată mașină a timpului (VIDEO, FOTO)

  Oraşul Ialoveni s-a înfrăţit cu municipiul Hunedoara din România

  Oraşul Ialoveni s-a înfrăţit cu municipiul Hunedoara din România

  Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune” (VIDEO)

  Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune” (VIDEO)

  Ialoveni: Zeci de oameni își așteaptă rândul pentru a se vaccina în cadrul Maratonului de imunizare

  Ialoveni: Zeci de oameni își așteaptă rândul pentru a se vaccina în cadrul Maratonului de imunizare

  Alte două maratoane de vaccinare vor fi organizate în Ialoveni și Costești. Cu ce vaccinuri se vor putea imuniza cetățenii

  Alte două maratoane de vaccinare vor fi organizate în Ialoveni și Costești. Cu ce vaccinuri se vor putea imuniza cetățenii

  10 membri din organizația teritorială Ialoveni a PSRM părăsesc partidul. Cum argumentează (DOC)

  10 membri din organizația teritorială Ialoveni a PSRM părăsesc partidul. Cum argumentează (DOC)

  Un copil de cinci ani, mort și trei persoane, în stare gravă, transportate la spital. Accident, în raionul Ialoveni (FOTO)

  Un copil de cinci ani, mort și trei persoane, în stare gravă, transportate la spital. Accident, în raionul Ialoveni (FOTO)

  Renato Usatîi face haz pe seama Marinei Tauber, după ce membrii CEC au solicitat scoterea ei din cursa electorală (FOTO)

  Renato Usatîi face haz pe seama Marinei Tauber, după ce membrii CEC au solicitat scoterea ei din cursa electorală (FOTO)

  Comisia Europeană, acuzată că a încercat să anuleze Crăciunul. „Doamnă”, „domn” și „domnișoară”, termeni insuficient de inclusivi

  Comisia Europeană, acuzată că a încercat să anuleze Crăciunul. „Doamnă”, „domn” și „domnișoară”, termeni insuficient de inclusivi

  Advertoriale
  Cel mai frumos loc e acasă, iar cea mai bună ipotecă e la maib

  Cel mai frumos loc e acasă, iar cea mai bună ipotecă e la maib

  Agrobiznes și iMetos lansează prima platformă de agro-meteo pentru fermierii din Moldova (VIDEO)

  Agrobiznes și iMetos lansează prima platformă de agro-meteo pentru fermierii din Moldova (VIDEO)

  De sărbători, tot ce dăruieşti e LOVE. Oferte de la Orange pentru clipe de neuitat alături de familie

  De sărbători, tot ce dăruieşti e LOVE. Oferte de la Orange pentru clipe de neuitat alături de familie

  E un efort pe care nu-l putem face
  singuri, așa că te așteptăm alături de noi
  EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
   Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
  • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
  Cele mai populare
  • 1
   I-au oferit votul de încredere, iar acum cer demisia. Reacția fracțiunii PAS, după declarațiile lui Moloșag
  • 2
   Ultimă oră! Avocata Poporului admite că ar putea să-și dea demisia din funcție după informațiile apărute în spațiul public
  • 3
   CEC cere anularea Marinei Tauber din cursa electorală pentru șefia municipiului Bălți. Ea este acuzată că a cheltuit bani nedeclarați
  • 4
   A venit iarna! Unde au căzut primii fulgi de nea în acest an
  Canalul nostru de pe YouTube
  Autentificare
  Ai uitat parola?
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.