Cele peste 1,6 milioane de euro introduse prin contrabandă la vama Leușeni în aprilie 2020 - confiscate în totalitate la bugetul de stat

Cele peste 1,6 milioane de euro introduse prin contrabandă la vama Leușeni în aprilie 2020 - confiscate în totalitate la bugetul de stat

Cele peste 1,6 milioane de euro care au fost introduse prin contrabandă la vama Leușeni, pe sensul de intrare în țară, în aprilie 2020, au fost confiscate în totalitate la bugetul de stat. Procuratura a anunțat că o decizie în acest sens a fost luată de Curtea de Apel Chișinău, la data de 12 octombrie curent. 

„La insistențele procurorilor, Curtea de Apel Chișinău a dispus confiscarea sumei de zece mii de euro, astfel fiind supusă confiscării întreaga sumă ce constituie obiect al contrabandei de la vama Leușeni, în valoare totală de 1.620.685 euro. Prin aceeași decizie a Curții de Apel Chișinău, s-a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii mijlocului de transport, în sumă de 591.309 lei, utilizat la comiterea contrabandei de la Vama Leușeni”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Anterior, prin sentința Judecătoriei Hîncești sediul Central, din 15 aprilie curent, a fost confiscată suma de 1.610.685 euro, care constituie obiect al infracțiunii de contrabandă, iar suma de zece mii de euro și autocamionul cu ajutorul căruia s-a încercat traversarea frontierei de stat a valutei străine prin Vama Leușeni, au fost restituite inculpatului.

Publicitate

În privința șoferului autocamionului care a încercat să treacă ilegal mijloacele financiare în valută străină, pedeapsa aplicată a rămas aceiași, fiind condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de doi ani, pentru comitere tentativei de contrabandă.

Decizia integrală va fi pronunțată la data de 30 noiembrie curent. Aceasta poate fi atacată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție.

AGORA amintește că, în dimineața zilei de 18 aprilie 2020, oamenii legii au găsit pachete cu aproximativ 1,5 milioane de euro nedeclarați într-un tir ce s-a prezentat pentru controlul de frontieră la Vama Leușeni. Ulterior, șoferul tirului a fost plasat în arest la domiciliu.

La 1 mai 2020, dezasamblând torpedoul camionului procurorii au mai găsit încă 50 de mii de euro, împachetate și ascunse corespunzător. Toți banii au fost sechestrați și transmiși organelor competente ale statului.

La 12 mai 2020, tânărul moldovean, cu afaceri la Londra, Adriano Dulgher a declarat că banii îi aparțin. A spus că urma să-i declare, doar că nu a reușit să ajungă la timp, din cauza pandemiei. Procurorii au anunțat, ulterior, că omul de afaceri a fost audiat și că are statut de bănuit.

Pe 14 mai 2020, oamenii legii au anunțat că au efectuat mai multe percheziții, inclusiv la depozitele deținute de suspecți. În cadrul acestora, au fost depistate în jur de 80 de tone de ambalaj pentru confecționarea pachetelor de țigări, care erau acoperite cu hârtie de ambalaj pentru bomboane. Mai mult, în cadrul descinderilor, ofițerii Serviciului Vamal au depistat diverse părți componente ale echipamentelor de ambalare a țigărilor.

În decembrie 2020, Adriano Dulgher a fost scos de sub urmărire penală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal