Numirea unui judecător la Curtea Constituțională de către PSRM și „Pentru Moldova” în aprilie, investigată de PCCOCS

Numirea unui judecător la Curtea Constituțională de către PSRM și „Pentru Moldova” în aprilie, investigată de PCCOCS

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a înregistrat procesul penal pe faptul numirii lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională (CCM) în aprilie 2021.

„Procurorii investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CCM, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Procesul penal a fost înregistrat de către procurori, după sesizarea depusă de către ex-deputatul Sergiu Litvinenco, în prezent ministrul al Justiției, și ex-parlamentarul Virgiliu Pâslariuc, în aprilie 2021.

Publicitate

Amintim că sesizarea a fost respinsă de către Procuratura Generală (PG), la două zile de la depunerea adresării. Ulterior, autorii au contestat ordonanța PG, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora.

La data de 23 aprilie 2021, Boris Lupașcu a fost numit de Parlament în funcția de judecător în locul Domnicăi Manole. Candidatura sa a fost votată de deputații socialiști și de cei de la Platforma „Pentru Moldova”, care îi include și pe membrii Partidului Șor. La scurt timp, deciziile au fost contestate la CCM de către Sergiu Litvinenco.

În dimineața de marți, 27 aprilie, Lupașcu a renunțat la mandat. În aceeași zi, judecătorii de la Curtea Constituțională s-au întrunit în ședință pentru a examina constituționalitatea hotărârii Parlamentului luată în acest sens. Drept urmare, s-a decis că revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare este neconstituțională.

Tot aici, amintim că, la două zile după ce a fost numit în funcția de judecător, sau altfel spus la 25 aprilie, Boris Lupașcu s-ar fi văzut cu Ruslan Popov, adjunctul procurorului general. Cel puțin asta susține o sursă a TV8 care a transmis pe adresa redacției un video în care ar fi cei doi.

Potrivit expeditorului, Lupașcu și Popov s-au văzut în interiorul unei stații PECO. Contactat de redacția TV8, Popov a spus că îl cunoaște pe Boris Lupașcu, precizând că acesta a fost procuror al municipiului și i-a fost subaltern în direcția de urmărire penală. Totodată, acesta a declarat că nu s-a văzut „de curând cu domnul Lupașcu”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal