Veniturile obținute de Moldtelecom din vânzarea serviciilor de telefonie fixă au sporit față de primul trimestru al anului trecut, cu 4,4% și au însumat cifra de 250,1 milioane lei, iar veniturile înregistrate de către furnizorii alternativi cu 6,4%, comparativ cu aceeași perioadă și au constituit 14,7 milioane lei. Urmare a acestei evoluții venitul mediu lunar per abonat (ARPU) a crescut faţă de primul trimestru al anului 2014, cu 5,1% și a totalizat 72,7 lei.

Evoluţia cifrei de afaceri, milioane lei

Această creștere a fost determinată în principal de creșterea venitului mediu lunar al SA „Moldtelecom”, care a înregistrat un ARPU de 76 de lei (în creștere cu 6,1%), Valoarea cumulată a ARPU obținut de furnizorii alternativi a scăzut cu 3,2% și a constituit 41 lei, potrivit datelor ANRCETI.

Evoluţia numărului de abonaţi (mii) şi a ratelor de penetrare

Pe piața serviciilor de telefonie fixă în perioada de raport a continuat diminuarea numărului de abonați pe acest segment. Astfel, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, numărul de abonați a scăzut cu 7,4 mii și a totalizat 1,2 milioane. Baza de abonați a SA „Moldtelecom” s-a redus cu 6,2 mii și a însumat 1,092 milioane abonaţi, iar cea a furnizorilor alternativi cu 1,1 mii și a totalizat 118,7 mii. În consecință, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la 100 de locuitori, s-a diminuat, față de finalul anului 2014, cu 0,2% și a constituit 34%.

În aceeași perioadă, traficul total de voce în rețelele de telefonie fixă a scăzut față de primul trimestru al anului 2014, cu 16,7% și a însumat circa 587 milioane minute, iar traficul mediu lunar per abonat s-a diminuat cu 10% și a alcătuit 254 minute (4 ore și 14 minute).

La finele primului trimestru al anului curent, cota de piață a SA „Moldtelecom”, în funcție de cifra de afaceri, s-a redus cu 0,1% și a alcătuit 94,5% iar cota cumulată de furnizorii alternativi a crescut în aceeași proporție și a însumat 5,5%.

Structura pieţei, în funcţie de numărul de abonaţi

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!