
Activitatea directorului Moldovagaz ar putea fi evaluată
Activitatea directorului companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, ar putea fi evaluată de către autorități. Despre aceasta a anunțat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.
・
„Întrebările cu privire la activitatea lui Vadim Ceban sunt legitime și nu doar a lui, dar și a conducerilor precedente. Sunt sigur că va fi evaluat de autorități. Acum nu pot să mă expun, cel mai bine ar fi să se expună Guvernul, ministerul. Dar eu, nu doar în calitate de deputat, dar și ca cetățean am întrebări și sunt sigur că activitatea acestuia va fi evaluată”, a declarat Radu Marian.
Expertul în energetică, Tudor Șoitu a spus că la Moldovagaz a fost făcut un singur audit de către Curtea de Conturi, în perioada 2000 - 2001. „Eu am fost șef de echipă și am depistat grave încălcări la Moldovagaz”, a precizat Șoitu.
Anterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat, într-un briefing de presă, că „Moldovagaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze. Astfel, suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent, pe planul de alternativă. Ulterior, directorul Moldovagaz a venit cu o reacție, menționând că va acționa cât mai profesionist pentru a rezolva situația.
La 25 octombrie, R. Moldova a efectuat prima achiziție de gaze naturale din surse alternative. Guvernul R. Moldova a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că autoritățile nu pot divulga prețul gazului procurat din Polonia. Chiar și așa, fiind întrebată dacă prețul este de circa o mie de dolari pe mia de metri cubi, Gavrilița a răspuns afirmativ.
Guvernul R. Moldova se află în negocieri cu Federația Rusă și compania Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung. În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori.
În ultima vizită a sa de la Moscova, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a discutat despre un contract pe termen lung cu Gazprom și datoria comercială de 700 de milioane de dolari a statului, care s-a acumulat din anul 1994. Ministrul a spus că este nevoie de un audit care să confirme datoria invocată de Rusia, înainte de a fi semnate anumite angajamente.
Menționăm că AGORA a pregătit un material amplu cu informații de sinteză despre criza gazului rusesc în Europa și efectele acesteia asupra Republicii Moldova. Articolul inserează părerile și comentariile experților, cifre sintetizate și date explicate și oferă cititorului o privire de ansamblu asupra crizei energetice prin care trece țara noastră. În varianta integrală, materialul este distribuit abonaților. Pentru a avea acces la materiale de sinteză și investigație, te îndemnăm să-ți perfectezi un abonament AGORA.