CEC a respins sesizarea lui Rizea

CEC a respins sesizarea lui Rizea

Comisia Electorală centrală a respins contestarea Partidului Politic NOI în privința respingerii de către Consiliul Electoral al Circumscripției Bălți a candidaturii lui Cristian Rizea la funcția de primar al orașului. Pentru aceasta și-au dat votul cinci membri.

Decizia Comisiei Electorale Centrale a fost argumentată de un document cu privire la retragerea cetățeniei moldovenești a fostului deputat român.

În debutul ședinței, Rizea s-a arătat nemulțumit de raportorul care a prezentat subiectul de pe ordinea de zi ce-l vizează și a adus mai multe acuzații la adresa membrilor Comisiei, argumentând că aceștia că nu i-ar respecta dreptul de participa la alegeri.

Publicitate

Prin urmare, președinta CEC, Angelica Caraman, a supus votului schimbarea raportorului, propunere care nu a întrunit niciun vot.

Amintim că, candidatura lui Cristian Rizea la funcția de primar al orașului Bălți a fost respinsă de Consiliul Electoral al Circumscripției Bălți, din motiv că nu ar avea cetățenia Republicii Moldova.

În locul fostului deputat român a candidat Vladimir Dachi. Setul de acte a fost acceptat de CEC, prin urmare, Dachi este înscris oficial în cursa electorală pentru alegerile din Bălți. Informația a fost confirmată pentru AGORA de președinta CECE Bălți, Serdiuc Irina.

Până în prezent, zece candidați au fost înregistrați pentru funcţia de primar la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021 și au început campania electorală. Este vorba despre:

Boris Marcoci, Partidul Politic Partidul Acțiune și Solidaritate

Ion Straciuc, Partidul Politic Acasă Construim Europa PACE

Maxim Burduja, Partidul Politic Partidul Unității Naționale

Alexandr Nesterovschi, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor

Ivan Tulburi, Partidul Liberal

Nicolai Grigorișin, candidat independent

Nicolae Chirilciuc, Partidul Patrioții Moldovei

Fiodor Ghelici, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii

Marina Tauber, Partidul ȘorDaria Fiodorova, de la Partidul Ai Noștri

Totodată, înregistrarea Arinei Spătaru, neafiliată politic, a fost respinsă. Secretarul Consiliului a precizat că, în privința Arinei Spătaru „nu au fost întrunite toate cerințele necesare pentru înregistrare, dintre care colectarea semnăturilor”.

Pe pagina sa de Facebook, Arina Spataru a declarat că, pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie din Bălți, noul CEC a venit cu temele nepregătite, cu un cod electoral învechit, contradictoriu și discriminatoriu, iar organizarea alegerilor locale noi din Bălți este făcută cu scopul de a promova candidații cu resurse financiare și administrative considerabile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal