În avizul Guvernului nu se face nicio referire la cota producției autohtone în grila de emisie a posturilor TV atât de mult discutată în societate și catalogată de unii proprietary de media drept intenție de monopolizare a pieței, sub paravanul protecției de propaganda externă, în special cea venită din Federația Rusă.

Amintim că autorii insită ca produsul autohton să constituie cel puțin opt ore din volumul zilnic de emisie și să fie difuzat exclusiv (în totalitate) în intervalul 6.00 - 24.00. De asemenea, cel puțin 6 ore din produsul autohton să fie difuzat în orele de maximă audiență. Dintre acestea cel puțin 4 ore vor fi în limba de stat (în proiectul anterior această cotă era de 5 ore).  

„Ridică semne de neconstituționalitate”. Guvernul RM.

În schimb, Guvernul respinge propunerea deputaților ca deciziile Consiliului Coordonator al Audiovizualului privind aplicarea anumitor sancțiuni să fie executorii din momentul publicării.

„Poate fi executorie o decizie care nu a fost atacată în instanța judecătorească în termenul stabilit de lege. Caracterul executoriu al deciziilor privind aplicarea sancțiunilor de suspendare a licenței de emisie sau a autorizației de retransmisie ori privind retragerea licenței de emisie din data publicării, fără un control judiciar, ridică semne de neconstituționalitate”, se arată în Nota Informativă a Guvernului.

Mai mult, Executivul susține că sancțiunile prevăzute sunt prea mari.  

Amintim că în ședința din 20 mai, Cabinetul de miniștri a avizat un alt proiect de modificare a Codului Audiovizualului, venit din partea unui grup de deputați liberali. Documentul, susținut și de majoritatea posturilor TV, prevede că radiodifuzorii și distribuitorii de servicii vor difuza doar programe autohtone cu caracter informativ și analitic, în proporție de 100%. 

Avizul Comisiei de la Veneția

După mai multe discuții, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că cele două inițiative vor fi supuse dezbaterilor în plenul Legislativului doar după ce vor fi examinate de experți internaționali, înclusiv Comisia de la Veneția.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!