Nemerenco, după acuzațiile aduse de Ceban: Îmi pare foarte rău că discută prin intermediul presei

Nemerenco, după acuzațiile aduse de Ceban: Îmi pare foarte rău că discută prin intermediul presei

Minsitra Sănătății a comentat noile acuzații aduse de edilul Capitalei. Ala Nemerenco s-a arătat deranjată că Ion Ceban comunică prin intermediul presei, deși reprezentatul Primăriei Chișinău asistă la ședințele Ministerului Sănătății care se desfășoară în fiecare dimineață. Declarațiile au fost făcute marți, la postul public de televiziune.

„Presiunea este în toate localitățile cu Cod Roșu de alertă epidemiologică, precum în Chișinău. Îmi pare foarte rău atunci când diferite autorități discută prin intermediul presei. Noi, în fiecare dimineață, avem o ședință operativă la Ministerul Sănătății, în care asistă reprezentantul primăriei.  Deocamdată, nu am auzit glasul primăriei la această ședință operativă și ne trezim cu interpretări aduse în presă”, a spus ministra. 

Ala Nemerenco neagă informațiile prezentate de edil, precum că în spitalele municipale nu ar exista locuri libere. Ministra spune că, de la începutul pandemiei, cele mai multe consumabile au fost transmise anume spitalelor din capitală.

Publicitate

„La Centrul Covid de la Moldexpo erau 225 de paturi libere. (n.r. la data de 26 octombrie). Dintre care 130, în staționar, pentru pacienții care au venit confirmați și 75 pentru pacienții care erau instalați în izolatoare pentru a confirma diagnosticul”, a spus ministra. 

Ala Nemerenco a răspuns și apelului lansat marți de Primăria Chișinău către Ministerul Sănătății, prin care s-a comunicat că, în spitaluri nu sunt paturi pentru pacienții infectați, aparate de ventilare, medicamente și haine de protecție pentru cadrele medicale.

„Spitalele municipale au beneficiat de cele mai multe ajutoare din partea Ministerului Sănătății pe parcursul ultimilor doi ani și au fost fortificate. Nu aș putea spune că în prezent presiunea este atât de mare pe sistemul medical. Spre exemplu, Spitalul „Sfânta Treime” a beneficiat de cele mai multe echipamente, 101 concetratoare de oxigen, comparativ cu Spitalul Clinic Republican „Temofei Moșneaga”, care a beneficiat doar de 92”, a menționat ministra. 

Amintim că luni, în cadrul unei conferințe de presă, edilul Capitalei a venit cu noi acuzații la adresa guvernării, criticând modul în care autoritățile gestionează situația pandemică. Ion Ceban a spus că în spitalele municipale nu sunt paturi pentru pacienți, nu ajung echipamente și preparate medicale. 

A doua zi, marți, Primăria Chișinău a lansat un apel public către autorități, reiterând același mesaj. Municipalitatea a solicitat suportul Ministerului Sănătății în gestionarea crizei din oraș, fiind rugată să se expună și asupra posibilității vaccinării cu cea de-a treia doză de ser.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal