Mai mulți clerici și enoriași din Bălți, Fălești, Glodeni și Sîngerei critică decizia deputățiilor de a vota pentru ratificarea Convenției de la Istanbul. Aceștia au expediat scrisori adresate arhiepiscopului de Bălți și Fălești, Marchel, cu solicitarea de a fi scutiți de obligația de ai mai pomeni în timpul Liturghiilor.
„Suntem profund indignați față de votarea și promulgarea „Convenției de la Istambul”, unde actuala guvernare atacă direct morala și sufletele copiilor noștri, risipind ceea ce noi, ca părinți, adunăm de-a lungul anilor. Chiar dacă mai marii bisericii au încercat să le arate că unele dintre aceste puncte (schimbarea genului la copil) sunt o răzvrătire la adresa lui Dumnezeu, ei au ignorat în totalitate glasul Bisericii și continuă să facă experimenteze pe seama generației în creștere. Respectuos vă solicităm să ne eliberați de obligațiunea de a ne mai ruga lui Dumnezeu, pentru o astfel de conducere a țării”, se arată în una dintre adresări.
Mai mult, unii semnatari solicită ca deputații să nu fie primiți în biserică pentru împărtășanie.
Vezi și: „Ultima șansă a Moldovei”: Mitropolitul Vladimir, mesaj critic către guvernanți, după ratificarea Convenției de la Istanbul
„De acum, nu vă rugăm, ci cerem să binecuvântați, ca această guvernare să nu o pomenim în rugăciunile noastre de la slujbele bisericești, iar de vor păși pragul bisericii, pentru trebuințe și mai ales, Taina Sfintei Împărtășiri, să nu le permitem”, se mai spune în altă adresare către arhiepiscopul Marchel.
AGORA, a solicitat un comentariu din partea fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care a susținut ratificarea Convenției.
„Îndemnăm eparhiile din Bălți și Fălești să se roage pentru sufletele victimelor violenței domestice”, ne-a răspuns Aurica Jardan.
Amintim că, pe 1 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în prima lectură. În ședința din 14 octombrie curent, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura a doua legea.
Ulterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
Deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au arătat nemulțumiți de introducerea proiectului pe ordinea de zi și au părăsit sala de ședințe, în timpul examinării documentului.
Documentul a fost adoptat la 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenția a fost semnată de Uniunea Europeană.
Tratatul include 81 de articole cu prevederi, prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.
Vezi și aceste știri

Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul

„Ultima șansă a Moldovei”: Mitropolitul Vladimir, mesaj critic către guvernanți, după ratificarea Convenției de la Istanbul

Legea prin care a fost ratificată Convenția de la Istanbul, atacată la Curtea Constituțională de către deputații BCS

Mitropolia Moldovei se declară împotriva ratificării de către Parlament a Convenției de la Istanbul

Ambasadorul UE la Chișinău salută aderarea R. Moldova la comunitatea statelor care au ratificat Convenția de la Istanbul
