Urmărire penală pentru o celebră violonistă din Moldova. Ministrul Culturii: „Exces de zel”

Urmărire penală pentru o celebră violonistă din Moldova. Ministrul Culturii: „Exces de zel”

Confuzie regretabilă și exces de zel, astfel a catalogat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, incidentul care a avut loc la 22 octombrie pe Aeroportul Internațional Chișinău, unde vameșii au ridicat o vioară Stradivarius, în valoare de circa două milioane de euro, de la celebra violonistă din R. Moldova, Alexandra Conunova. 

„Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația. Rog reprezentanții mass-media și comentatorii de pe rețelele de socializare să se abțină de la titluri senzaționale și etichetări în raport cu una dintre cele mai bune violoniste ale R. Moldova. Nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul, că Alexandra deține această vioară legal și, în scurt timp, dovezile de confirmare vor fi prezentate”, a scris Sergiu Prodan pe rețelele sociale.

Celebrul instrument cu coarde Stradivarius, construit de lutierul italian Antonio Stradivari, ar fi fost depistat în bagajul Alexandrei Conunova, care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unei aeronave ce efectua o cursă spre Federația Rusă, scrie deschide.md.

Publicitate

În cadrul controalelor, vameșii ar fi depistat și un act de evaluare a instrumentului muzical, prin care acesta ar fi fost estimat la un preț de aproximativ două milioane de euro. Vioara a fost ridicată de către vameși și urmează să fie depozitată la Banca Națională, iar despre acest caz au fost sesizate organele competente.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec a declarat pentru sursa citată că: „pe cazul încercării de a scoate din țară o vioară, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 22 Octombrie 2021, a fost pornită o urmărire penală pentru contrabandă. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS. În prezent, se efectuează acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului investigat”.

Potrivit publicistului Gheorghe Erizanu, Alexandra Conunova era cap de afiș la TFestival din Moscova, fiind invitată de Vadim Repin, un alt mare violonist al lumii. „Stradivariusul, găsit de vameși, este cu acte. Costă, într-adevăr, circa două milioane de euro. Stradivariusul este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția”, spune Gheorghe Erizanu.

Violonista Alexandra Conunova a luat premii internaționale la festivalurile din Hanovra, Ceaikovski din Moscova, Singapur, Londra. A cântat pe cele mai importante scene ale lumii, împreună cu cele mai mari orchestre ale lumii. A fost pe scenă cu dirijorii Gherghiev, Foster, Spivakov.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal