Compania olandeză care va livra gaze Moldovei, acuzată de SUA că a dat mită

Compania olandeză care va livra gaze Moldovei, acuzată de SUA că a dat mită

Compania olandeză Vitol, unul dintre cei mai mari traderi de produse petroliere din lume a câștigat al doilea tender lansat de Energocom, pentru unui milion de metri cubi de gaze necesar pentru stabilizarea presiunii în sistemul gazier. În ultimii ani, Vitol a ajuns în atenția publicului ca urmare a unor scandaluri de corupție și a unor anchete, desfășurate de autorități din mai multe state ale lumii, scrie Mold-street.

Pe 26 octombrie, cele două companii au semnat un contract privind livrarea gazelor naturale, a anunțat Agenția Proprietății Publice, fără a dezvălui costul.

Potrivit contractului, pe parcursul zilei de miercuri, 27 octombrie, Vitol va livra un milion de metri cub de gaze naturale Republicii Moldova.

Publicitate

Vitol acuzată de SUA că a dat mită funcționarilor din trei state

Această corporație elvețiano-olandeză este unul dintre cei mai mari traderi de resurse energetice din lume, alături de Trafigura, Glencore și Gunvor. În ultimii ani Vitol a ajuns în atenția publicului ca urmare a unor scandaluri de corupție și a unor anchete, desfășurate de autorități din mai multe state ale lumii.

De exemplu, la finele anului trecut, Vitol a fost de acord să plătească o amendă de peste 135 de milioane de dolari pentru a soluționa ancheta Departamentului de Justiție din SUA privind încălcările Corrupt Practices Act (FCPA) și pentru a rezolva o investigație paralelă în Brazilia.

Potrivit Departamentului de Justiție din SUA, Vitol ar fi dat mită oficialilor din Brazilia, Ecuador și Mexic.

De asemenea, Vitol a fost de acord să restituie peste 12,7 milioane de dolari către Commodity Futures Trading Commission (CFTC) într-o chestiune conexă și să plătească CFTC o penalitate de 16 milioane de dolari pentru activitatea de tranzacționare.

„De-a lungul unei perioade de 15 ani, Vitol a plătit mită de milioane de dolari la numeroși funcționari publici – în trei țări separate – pentru a obține avantaje competitive necorespunzătoare, care au avut ca rezultat profituri ilegale semnificative pentru companie”, a declarat procurorul general adjunct interimar Brian C. Rabbitt. al Secției Penale a Departamentului de Justiție din SUA.

Proprietari necunoscuți

Totodată, o serie de anchete jurnalistice au arătat conexiunile grupului cu politicieni din state bogate în resurse energetice precum Mexic, Kazahstan, Nigeria și transparența redusă a afacerilor cu resurse energetice, principala sursă de venit și profit a corporației Vitol.

Oficial grupul este deținut de Vitol Holding II SA din Luxemburg (paradis fiscal din UE), dar la care sunt asociați 350 dintre angajații săi seniori, dintre care niciunul nu deține mai mult de cinci la sută din acțiuni, potrivit unei anchete a Centrului pentru Cercetări a Corporațiilor Multinaționale (Centre for Research on Multinational Corporations) din Olanda.

Identitățile acestor proprietari nu sunt dezvăluite public. În mod similar, compania alege să nu-și facă publice politicile privind drepturile omului și de mediu sau să ofere public un raport, în funcție de țară, privind rezultatele activităților.

Vitol a fost partener de afaceri și cu grupul Ascom al lui Anatolie Stati, în calitate de trader. La finele 2017, Vitol FSU BV din Olanda, parte a gigantului Vitol a solicitat instanțelor din Moldova recunoașterea și încuviințarea executării silite pe teritoriul Republicii Moldova a mai multor hotărâri arbitrale străine, într-un litigiu inițiat contra Ascom-Grup SA pentru o presupusă datorie de peste 11,6 milioane dolari și cheltuieli de judecată de 1,7 milioane lire sterline.

În iulie 2018, Curtea de Apel Chișinău a admis integral cererea reprezentantului Vitol FSU BV și a încuviințat spre executare silită pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârile arbitrale străine, adoptate în litigiul dintre cele două companii. Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia.

Amintim că, la data de 25 octombrie, Moldova a efectuat prima achiziție de gaze naturale din surse alternative. Guvernul R. Moldova a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG.

Între timp autoritățile continuă negocierile cu Gazpromul. Ministrul Andrei Spînu se află la Sanct-Petersburg pentru a se întâlni cu directorul Gazprom, Alexei Miller.

Menționăm că AGORA a pregătit un material amplu cu informații de sinteză despre criza gazului rusesc în Europa și efectele acesteia asupra Republicii Moldova. Articolul inserează părerile și comentariile experților, cifre sintetizate și date explicate și oferă cititorului o privire de ansamblu asupra sectorului energetic din țara noastră. În varianta integrală, materialul este distribuit abonaților. Pentru a avea acces la materiale de sinteză și investigație, te îndemnăm să-ți perfectezi un abonament AGORA.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal