Oamenii AGORA. Irina Soltan, jurnalista care măsoară pulsul evenimentelor

Oamenii AGORA. Irina Soltan, jurnalista care măsoară pulsul evenimentelor

Șșșș...vorbim în șoaptă. Ai ajuns în culisele AGORA, aici unde, la o pauză de cafea, îți povestim despre ce se mai întâmplă la noi prin redacție și, mai ales, cine sunt oamenii care îți aduc știrile, în fiecare zi. Azi, am luat-o la întrebări pe jurnalista Irina Soltan, care face parte din echipa AGORA de mai bine de doi ani. Până a ajunge în redacția noastră, a făcut medicină, apoi economie, iar, o perioadă, a îmbinat munca și studiile în jurnalism. Cum a reușit? Noi știm - cu zâmbetul pe buze! Anume așa o vedem intrând pe ușa redacției în fiecare dimineață. Cum reacționează, însă, atunci când citește comentariile cititorilor, ce rugăminte are pentru politicieni și cum face ca breaking news-urile să ajungă în mai puțin de un minut la tine? Le aflăm imediat pe toate. 

Din culisele săptămânii AGORA

În săptămâna sa de concediu, Irina a venit la muncă pentru că spune că ar avea de dat niște „restanțe”. Lucrează acum la două subiecte, iar noi am prins-o chiar după filmările din studiou. 

„Cine a zis că în concediu nu trebuie să lucrăm”, zice Irina, dar noi știm că, de fapt, i s-a făcut dor de redacție. După zilele cu știri de ultimă oră, săptămânile de concediu par parcă prea calme, iar până la urmă, pe la jumătatea lor, ajunge să-ți lipsească agitația zilelor în care ești absorbit de actualitate.

După ce, acum un an, a relatat despre miturile din jurul pandemiei provocate de COVID-19, dar și despre cum purtăm masca corect, Irina a decis să explice cum funcționează vaccinurile. 

„Autoritățile și-au propus obiectivul de 70% din populația adultă vaccinată. Doar așa consideră că putem învinge pandemia. Deși există mai multe tipuri de vaccinuri oamenii sunt totuși reticienți și nu dau buzna la medic. Avem doar 25% din populație vaccinată în opt luni. Poate frica se ascunde în necunoașterea oamenilor despre cum lucrează vaccinurile? Am decis să explic că sunt inofensive. Am apelat și la un specialist pentru aceasta”.

Materialul urmează să ajungă la echipa de producție, care îl va monta și va adăuga elementele grafice. 

Ambuteiaje, iar apoi știri

De fapt, munca în redacția AGORA începe dimineața devreme, iar prima știre apare pe site exact la ora 7:00. Urmează 16 ore de știri în care echipa stă cu ochii pe evenimente și lucrează la subiecte de autor. 

Pentru Irina, o zi obișnuită de muncă începe în trafic cu ... ambuteiaje. Acestea au devenit, la un moment dat, sursă de inspirație, Irina fiind cea care a lansat rubrica Focar în Trafic. 

„Discuția a pornit spontan în redacție, dar pe mine m-a afectat în mod deosebit, fiindcă străbat orașul dintr-o parte în alta, resimt mai bine decât oricare altul situația”.

Așa că Irina s-a pus pe treabă relatând despre cele mai fierbinți puncte din traficul capitalei. În scurt timp, rubrica a devenit populară, unii cititori venind cu propuneri și eventuale soluții. 

„Unul dintre cititorii noștri a propus ca și soluție ca la intrarea în Chișinău să fie amenajate parcări, cei care vin în oraș să poată lăsa acolo mașina și, în schimb, pentru plata pe care o face să primească bilet gratuit la troleibuz, cu condiția că acesta circulă în apropiere regulat și des”.

De altfel, Irina este interesată de jurnalismul de soluții, un domeniu relativ tânăr în Republica Moldova, care vorbește despre probleme, dar și modalitățile prin care acestea pot fi rezolvate. Astfel, Irina a devenit autoarea unor serii de materiale despre dezvoltarea regională, agricultură și antreprenoriat.

Citește și: Produsele agricole noi - soluție pentru producători și stimul pentru dezvoltarea economiei naționale (VIDEO)

„Ca jurnalist, când prezinți o soluție funcțională pentru o localitate, o regiune, alții se gândesc  „uite funcționează, hai și noi să preluăm”. Și atunci simți că ai valoare. Ai spus ceva, ai arătat ceva funcțional și ai adus un aport”, spune Irina.

Întreaga serie de materiale din proiectul Jurnalismul de Soluții, o poți găsi aici

De la medicină, la jurnalism

Parcursul Irinei în jurnalism este unul cu totul neobișnuit. De fapt, inițial, a ales medicina, domeniu căruia i-a dedicat mulți ani de studii și muncă. 

„Dintr-o parte poate părea că fata aceasta s-a rătăcit, dar pentru mine, cumva, a fost treptat. La medicină m-am dus pentru că asta au vrut părinții, dar eu spuneam că voi fi asistent medical care e la grădiniță, care măsoară dimineața temperatura la copii și vede că totul e în regulă, pentru că aveam frică de obiecte ascuțite, frică de sânge, frică de omul care suferă. Când să ajungem într-un final de studii și să-mi placă exact invers, tot ce e mai periculos. Și am ajuns, urmare a practicii finale, în secția de neurochirurgie, acolo și am rămas să lucrez și mi-a plăcut foarte mult”.

Au urmat patru ani de muncă în secția de neurochirurgie, iar apoi alți patru în chirurgie stomatologică. 

„În tot acest timp am continuat să studiez. Acum, nu am o explicație de ce. Probabil că mi-a părut puțin doar să lucrez. În paralel, am făcut facultatea de economie, surpriză! Nu sunt omul care renunță, dacă m-am apucat de ceva, duc până la capăt, chiar dacă m-am dezamăgit de un lucru sau altul. În anul doi nu mă mai vedeam în economie și voiam să fac jurnalism, dar totuși am dus această facultate până la capăt, iar jurnalism am făcut la masterat”.

Ulterior, Irina a învățat la Școala de Studii Avansate în Jurnalism.

„Prima jumătatea a zilei era dedicată, de obicei, lecțiilor și după asta fuga la serviciu și seara copilul. Pe toate le-am reușit și le-am combinat”.

Iar, acum doi ani, Irina a pășit pentru prima oară în redacția AGORA.

„Începutul la AGORA a fost foarte dificil, eu am slăbit atunci șapte kilograme, pentru că emoțiile erau foarte mari și mă temeam să nu dezamăgesc echipa, înțelegeam că încă nu fac față. De fiecare dată era teama asta că nu corespund, că nu sunt la nivel, că ceva nu ajunge, iar prima știre a fost dintr-un comunicat simplu despre o infracțiune. Deci, eu am dedicat acelui comunicat o zi din viața mea. Atât a durat! Dar a fost structurat corect și am primit prima laudă”.

Și aici a început marea aventură, cu zeci de știri scrise în fiecare zi, telefoane, documentări, dar și mii de kilometri parcurși prin toată țara în căutarea subiectelor. 

„Țărișoara noastră cât e de mică, eu nu prea am cutreierat-o, dar de când sunt la AGORA am așa posibilitate să merg  în diferite colțuri ale țării. Da, am rău de transport și după asta câteva zile îmi revin, în schimb am fost în punctul cel mai nordic și cel mai sudic. Alt plus este că interacționezi cu oameni din diferite categorii, ceea ce se întâmplă în munca de zi cu zi a jurnalistului este o dezvoltare personală continuă”. 

Telenovela politică și știrile la minut

Deși, inițial, a crezut că va scrie mai mult despre medicină, Irina a ajuns să fie pasionată de domeniul politic. 

„O să fiu sinceră. Uneori subiectele politice mă obosesc, iar uneori ele sunt atât de interesante și sunt foarte bună alternativă pentru ... seriale. Dacă prinzi firul evenimentului, cazului, subiectului, asta devine foarte captivant. Și când pui cap la cap ce se întâmplă, e interesant să privești și politicul, chiar dacă, dintr-o parte, pare plictisitor. Ceea ce tu observi cu ochiul de jurnalist punând cal la cap mai multe aspecte nu întotdeauna poți să redai, dar asta este ceva plăcut pentru meseria de jurnalist”.

Scriind despre politică, precizia și calmul i-au fost de mare ajutor pentru a face față știrilor de ultimă oră, atunci când informația trebuie să ajungă cât mai repede la cititor. 

„Se întâmplă cu viteză cosmică, e important să fim primii”, spune Irina, precizând că o știre de ultimă oră poate ajunge pe site chiar și în mai puțin de un minut, fiind actualizată pe parcurs. 

Contează și viteza cu care transcrii declarațiile politicienilor din conferințe sau briefing-uri. 

„Eu tapez cu două degete și după jumătate de zi de lucru viteza lasă de dorit, așa că vă rog, stimați politicieni, persoane publice, faceți declarațiile în prima jumătate a zilei”, spune zâmbind, Irina. 

Și vă mai zicem un secret. Irina este cea care citește mai toate comentariile la știrile pe care le scrie. 

„De exemplu, în zilele de weekend, în cele de sărbătoarea jurnaliștii nu se odihnesc. Rămâne pe tură o persoană, în așa zile toată responsabilitatea lucrului pe site îi revine unui om. Și atunci te mobilizezi ca să faci lucrurile la nivel și urmărești mai atent comentariile care apar. De exemplu, am dat o știre, era dimineața și pentru mine, și am scris în lead că accidentul s-a produs în seara de sâmbătă spre vineri. Ghiciți care a fost comentariul? Comentariul a fost „Alo, garaj! La voi timpul curge înapoi?”. Dar mulțumesc, așa am sesizat și imediat am corectat”.

Top 3 articole recomandate de Irina Soltan

1. „Mâine vă anunțăm rezultatul”. Aceasta este fraza cu care se încheie procedura de colectare a testului la COVID-19. Însă, între cabinetul de prelevare a probei și până la fișa de pe masa medicului de familie, cu răspunsul din laborator, testele parcurg cale lungă. Iată cum se întâmplă colectarea și procesarea testelor la infecția cu noul coronavirus. 

2. Banii n-aduc fericirea, dar siguranța economică într-un stat - da. Așa în 1991, odată cu fondarea Băncii Naționale a Moldovei, au început să fie adunate rezerve în valută capabile să ofere stabilitate țării în perioadele de criză. Acestea sunt „activele oficiale de rezervă”. În 30 de ani suma a ajuns la 3,8 miliarde de dolari. Iată cum e stabilit indicele suficienței pentru fiecare an și de ce Moldova are nevoie de aceste active. 

3. Ultimul recensământ din 2014 arată că în 118 sate din R. Moldova trăiesc mai puţin de 100 de persoane. Unele localități rămân doar pe hartă, iar altele, pentru a supraviețui, se alipesc în comune. Totul din cauza migrației și a nivelului scăzut de viață. Oamenii aleg să-și închege un trai în satele cu drumuri reparate, acces la apă și canalizare, străzi iluminate și școli reparate. Sunt condiții vitale pentru care autoritățile publice locale găsesc cu greu surse financiare. Deseori, speră la un grant, iar cei mai optimiști accesează credite. O soluție pentru finanțarea proiectelor de infrastructură poate fi emiterea obligațiunilor municipale. 

Susține jurnaliștii AGORA!

AGORA vrea să facă în continuare jurnalism independent, transparent, relevant și să ofere conținut gratuit pentru toată lumea! Acest lucru ne reușește inclusiv datorită cititorilor noștri, care aleg să ne finanțeze cumpărând un abonament de Susținător, Fan sau Ambasador. Fiecare dintre ele vă aduce beneficii și contribuie mult la creșterea capacității redacției!

Ia-ți și tu un abonament!

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
AGORA lansează rubrica Editorial: Cine sunt editorialiștii și despre ce vor scrie

AGORA lansează rubrica Editorial: Cine sunt editorialiștii și despre ce vor scrie

La AGORA, membrii-Ambasador au statut privilegiat și primesc meniu diplomatic. Ce zici de un abonament?

La AGORA, membrii-Ambasador au statut privilegiat și primesc meniu diplomatic. Ce zici de un abonament?

Un articol exclusiv AGORA, accesibil doar pentru abonați, a fost tipărit într-un ziar

Un articol exclusiv AGORA, accesibil doar pentru abonați, a fost tipărit într-un ziar

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Scenariul se repetă. După femeia din Austria, o româncă a fost sfâșiată de un rechin pe o plajă din Egipt
 • 2
  Caniculă încă de la primele ore ale dimineții. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
 • 3
  Dodon l-a felicitat pe Lukașenko cu ocazia Zilei Independenței: „Moldova și Belarus sunt legate de o prietenie puternică”
 • 4
  Lukașenko amenință cu represalii militare capitalele occidentale
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.