În anii precedenți comuna Stăuceni a oferit gratuit terenuri pentru construcția de locuințe familiilor nou formate precum și celor defavorizate, care nu posedă bunuri imobile.
În total, prin decizia Consiliului Local, au fost oferite peste 300 de astfel de loturi.  Hotărârile respective au fost criticate de mai mult timp, din cauza că în listă ar fi fost incluse persoane din alte localități, pe criterii de rudenie sau care au încheiat căsătorii fictive pentru a obține terenuri gratuite.

Loturile respective prezintă o atracție majoră fiindcă au un preț de piață de câteva zeci de mii euro.

În cadrul unui briefing susținut astăzi de Consilierul municipal Victor Gurău a învinuit trei deputați socialiști de  fals în acte, în scopul obținerii unor terenuri gratuite în comuna Stăuceni.  

„Unii reprezentanți ai Partidului Socialist și foști membri ai Partidului Comunist au obținut ilegal terenuri în comuna Stăuceni prin falsificări și presiuni. Este vorba de  deputații socialiști Grigore Novac, Odnostalco Vladimir și Marina Radvan, care au primit pe documente false, fiind celibatari loturi de teren de 4 ari în comuna Stăuceni, prin decizia din 29 aprilie 2011. Ei au obținut aceste terenuri prin șantaj pentru a-l susține pe primarul Stăuceniului  Valentin Sâtnic . Aceste dosare din 2011 se află în custodia organelor de anchetă, ba chiar aceste dosare sunt pe rol în instanța de judecată”, declară Victor Gurău.

Valentin Sâtnic, actualul primar al comunie Stăuceni  a migrat la finele anului trecut la Partidul Democrat, fiind anterior membru al PCRM.

Deputații socialiști Grigore Novac, Odnostalco Vladimir și Marina Radvan, conform declarației de avere pentru 2014 nu sunt căsătoriți, dar se află în posesia de terenuri din comuna Stăuceni, în baza deciziilor Consiliului Local.

Conform declarației secretarului Consiliului Local Stăuceni, Natalia Turturică „cele trei persoane care fac parte în prezent din partidul socialist, conform actelor depuse erau căsătorite și aveau viza de reședință în comuna Stăuceni. La moment toate dosarele privind acordarea gratuită a terenurilor au fost ridicate de CNA, iar comuna Stăuceni nu mai acordă terenuri gratuite, până la finisarea litigiilor în privința acestora.”  

Până în prezent comuna Consiliul Local Stăuceni a oferit peste 300 de terenuri gratuite. Majoritatea loturilor au o suprafață de 4 ari și sunt destinate construcției de case individuale.

La momentul publicării acestui articol reprezentanții CNA nu au confirmat dacă au fost pornite dosare penale în cazul terenurilor oferite gratuit în comuna Stăuceni.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!