
Mic, dar voinic! 11 sfaturi de la Nata Albot de care să ții cont la crearea unui magazin online
Astăzi, dacă afacerea ta nu există online, înseamnă că ea nu există deloc. Iar pandemia încă o dată le-a dat o lecție celor care au tot amânat ajustarea la noua realitate. Vrei să faci business? Fii bun și digitalizează-ți afacerea. Nata Albot, co-fondatoare From The Heart Shop, cel mai mare magazin online de produse fabricate în Moldova, a vorbit la acest subiect în cadrul Empower Locals – Forumul Tinerilor Antreprenori. Iată recomandările ei.
・
Nu e suficient să ai un cont pe Instagram sau Facebook, unde să faci zilnic câte o postare. Ca potențialii tăi clienți, să te poată găsi ușor, să poată confortabil naviga printre produsele tale, să le poată achita online și să le poată primi la ușă. Ai nevoie de un magazin online.
Cu ce începi?
Cu răspunsul la întrebarea: am nevoie de un magazin mic (pentru unul sau câteva produse diferite, cu diverse caracteristici precum culoare, model, etc.) sau poate am nevoie de un magazin mare, cu zeci sau chiar sute de produse?
În funcție de răspunsul tău, vei putea decide pe ce platformă de e-commerce vrei să îți construiești magazinul. Pe Wordpress, pentru game mici de produse, foarte ușor de administrat de un singur om. Sau poate pe Shopify, BigCommerce, Wix, Shift4Shop etc.
Fiecare din aceste platforme are avantaje și dezavantaje. Îți sugerez să citești cât mai multe forumuri și recenzii ca să îți poți face o impresie despre fiecare. Atrage atenția la: cât de mult platforma are nevoie de plugin-uri noi ca să devină funcțională. Pe asta creatorii de asemenea platforme câștigă bani. Le construiesc ca un schelet, dar ca să devină funcționale, te condiționează să cumperi diverse aplicații suplimentare. Și asta începe să bată la buzunar.
Atrage atenția cât de fezabilă este compania creatoare a platformei. Este nouă pe piață sau activează de mult timp. De asta depinde foarte mult dacă platforma de e-commerce evoluează, își elimină bug-urile, propune noi soluții.
De asemenea, ai opțiunea să îți construiești propria platformă, de la zero, comandată la o companie de web development. Te va costa mai mult la început, dar în timp s-ar putea fii în câștig, pentru că o vei îmbunătăți mereu și o vei adapta la noile nevoi și realități.
Alege denumirea, cumpără domenul și găsește o companie care să-ți ofere servicii de hosting
Fără ele site-ul tău nu va putea avea o adresă și nici memorie ca să stocheze toată informația. Când alegi denumirea, ar fi ideal să pornești la drum cu una care să te servească pe o durată lungă și să fie ușor comestibilă și pentru vorbitorii de română, rusă sau engleză. Nu e simplu să naști un brand comercial bun, dar de asta depinde cum va pluti înainte corabi ta.
Structura site-lui
Aici trebuie să știi câte pagini vor fi necesare, ce conțin ele, metode de plată și livrare. Nu știi cum? Inspiră-te de la alții, pune tu ce crezi că e important și lasă echipa tehnică să creeze site-ul.
Produsele de pe site
Dacă sunt create de tine sau compania ta, nu ai treabă. Dacă însă produsele le iei de la cineva, atunci ai nevoie să identifici furnizorii, să stabilești foarte clar condițiile și comisionul platformei tale și să ai cu fiecare câte un contract în care să fie stipulate stocurile, cine aduce produsele la oficiul magazinului tău, cine se ocupă de livrări, de plăți, retururi, ect
Content-ul pentru site
Fotografii, descrieri texte, vizualuri grafice. Pe toate trebuie să le creezi. Apelează la un fotograf de produs ca să-ți facă fotografii care vor vinde prin simpla lor prezență.
Echipa
În paralel cu procesele tehnice, începe recrutarea oamenilor pentru munca la magazinul online. Ai nevoie de un om la conținut, unul la fotografii produse, unul-doi oameni la primirea comenzilor, prelucrarea lor și livrarea.
Identitatea vizuală
Cât echipa tehnică dezvoltă platforma, găsește un designer căpos, explică-i afacerea ta, valorile și filosofia ta și dă-i libertate de creație. Ceea ce va crea designerul poate deveni marca ta comercială, vizualuri cu care îți vei completa comunicarea pe rețele.
Marketing
Ai domeniul și hostingul, ai platforma de e-commerce stabilită, știi aprox cum trebuie să arate site-ul tău, ai echipa, ai produsele, dar... nu știi cum să pornești vânzările.
Pentru asta ai nevoie de un specialist care să te ajute să concepi o strategie de marketing: cum te poziționezi pe piață, cum vrei să te promovezi, cui te adresezi, care sunt concurenții tăi și prin ce ești tu mai bun în fața potențialilor clienți decât concurenții tăi?
Metodele de plată
Un magazin online trebuie să aibă toate metodele de plată comode pentru client: prin card bancar, Paypal sau cash la curier. În Moldova există o singură companie deocamdată care poate face legătura între client, magazinul tău și banca la care ești servit. Ei se numesc Paynet și lucrează destul de eficient cu clienții.
Livrarea
În funcție de specificul magazinului tău online, fie te ocupi singur de livrări, fie apelezi la o companie de curierat locală. Înainte să alegi compania, te rog să întrebi recenzii prin târg. Alegerea companiei de curierat este crucială. Ei fie te vor ajuta în business, fie te vor îngropa. Contează capacitățile lor de livrare la distanțe scurte și lungi. Tu ai nevoie să livrezi cât mai rapid - pentru că doar așa ai de câștigat în fața concurenților tăi.
Serviciul Clientelă - sufletul magazinului tău
Ai nevoie de un telefon de contact, chat, etc prin care să poți servi rapid clientul, să-i rezolvi nevoia sau nemulțumirea. Ține minte. Niciun ban economisit pe vreun client supărat nu îți va aduce un câștig mai mare decât un cumpărător satisfăcut, care te va recomanda la alții, iar dacă ai noroc îți va dedica și o postarea pozitivă gratuită pe Facebook.
Atenție! Compania care îți va construi magazinul online trebuie aleasă cu mare grijă. Vei avea nevoie de ei pe tot parcursul activității magazinului. Cercetează, întreabă, caută impresii, ca să îi alegi pe cei mai buni la calitate vs preț vs viteză de operare vs termeni de executare. Și nu uita să discuți din start competențele lor în SEO - optimizarea site-lui astfel încât să poată fi ușor de găsit în căutări la Google.
Să ai un magazin online înseamnă să economisești timpul, banii și sănătatea mintală a clientului. De asemenea, asta înseamnă să poți rezolva nevoile clienților tăi, să arzi mai puțin combustibil și să contribui la reducerea ambuteiajelor.
Nu uita să le amintești asta mereu potențialilor tăi cumpărători și să faci din asta o virtute a companiei tale.
Această activitate este realizată cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova și a Proiectului „Optim - Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation.