Dosarul Stoianoglo: Procuratura Anticorupție vine cu noi detalii

Dosarul Stoianoglo: Procuratura Anticorupție vine cu noi detalii

În cadrul cauzei penale ce-l vizează pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală, care au drept scop stabilirea adevărului obiectiv, a informat procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtună. Activitatea de urmărire penală este predominată de principiul confidențialității și asigurării prezumției nevinovăției persoanei supuse investigațiilor penale.

Astfel, au fost efectuate:

- patru percheziții au fost autorizate și executate;

Publicitate

- cinci persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuit;

- cinci persoane au fost audiate în calitate de martor și specialist;

- 20 de ordonanțe de ridicare a obiectelor și documentelor au fost emise și executate, urmate de examinarea obiectelor și documentelor ridicate, cu atribuirea calității de corp delict sau după caz, de document;

- cinci expertize judiciare au fost numite, care la moment sunt în curs de executare;

- peste 20 de solicitării au fost transmise către diferite instituții în vederea prezentării anumitor documente sau informații ce prezintă importanță probatorie pe caz.

În ceea ce privește durata urmării penale, Victor Furtună a menționat că aceasta nu depinde în toate cazurile de diligența procurorului, deoarece efectuarea mai multor acțiuni de urmărire penală, cum ar fi: audierea bănuiților/învinuiților, ridicare de obiecte/documente depinde de disponibilitatea apărătorilor de a participa la aceste acțiuni, iar termenul de efectuare a expertizelor judiciare depinde de volumul de lucru al experților.

AGORA amintește că procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare. Este vorba de abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Cele cinci infracțiuni penale Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).

La 8 octombrie, Alexandr Stoianoglo a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. La ieșire, Stoianoglo a spus, în apărarea sa, că „merge procesul de acapărare a instituțiilor de stat”.

Socialiștii au organizat un protest în fața Curții de Apel Chișinău, în susținerea Procurorului General suspendat. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal