
Sindicatele din sănătate cer autorizarea pentru a treia doză de vaccin anti-COVID
Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova s-a adresat la 27 octombrie către Ministerul Sănătății cu solicitarea de a autoriza și demara etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19 a salariaților din instituțiile medico-sanitare, având în vedere faptul că o bună parte dintre aceștia au depășit termenul de șase luni de la administrarea dozei doi de vaccin.
・
„Valul patru de pandemie provoacă zilnic noi infectări a personalului din unitățile medicale și sanitare, iar vaccinarea cu doza trei (booster) este o măsură extrem de importantă pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al sindicatelor.
La data de 26 octombrie, cu o asemenea solicitare a venit și Primăria Chișinău. Municipalitatea a cerut Ministerului Sănătății să se expună și asupra posibilității imunizării cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID, conform practicilor aplicate în Uniunea Europeană.
Conform ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), se recomandă atingerea nivelului de vaccinare de 95%, până la 1 decembrie 2021, pentru următoarele categorii de angajați din prima linie, a căror interacțiune cu cetățenii prezintă un grad înalt de risc de infectare:
− personalul instituțiilor medico-sanitare publice și private, al instituțiilor sociomedicale și al instituțiilor de reabilitare/recuperare/balneosanatoriale;
− personalul centrelor de plasament pentru copii;
− personalul centrelor de plasament pentru vârstnici;
− personalul din unitățile poștale care interacționează nemijlocit cu clienții;
− personalul din unitățile bancare care interacționează nemijlocit cu clienții;
− angajații structurilor subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal;
− angajații autorităților publice centrale și locale, precum și toți cei care, prin
natura activității, interacționează nemijlocit cu cetățenii;
− angajații Agenției Servicii Publice care interacționează nemijlocit cu clienții;
− șoferii/transportatorii de pasageri auto/avia/feroviar, taxatorii;
− angajații din domeniul HoReCa.
Menționăm că, în R. Moldova, campania de vaccinare a început în luna martie curent. Până în prezent fiind administrate peste un milion patru sute de mii de doze. Din numărul total al celor imunizați, peste 850 de mii au fost vaccinați cu schema completă.