Explicația Serviciului Vamal despre reținerea viorii de 2.200.000 de euro. Cum a avut loc incidentul

Explicația Serviciului Vamal despre reținerea viorii de 2.200.000 de euro. Cum a avut loc incidentul

Serviciul Vamal a explicat pe Facebook motivele pentru care a acționat în vederea reținerii faimoasei viori în valoare de 2.200.000 de euro. Vameșii spun că au acționat întocmai pentru că se încerca scoaterea din țară a unui bun cultural valoros.

„În data de 22.10.2021, aproximativ la ora 16:40, în postul vamal Aeroportul Internațional Chișinău a fost redirecționată pentru control fizic vamal pasagera rutei Chișinău – Moscova, doamna Conunova.

Specificăm că, în zona de control vamal, la solicitarea inspectorului vamal, nu a fost declarat niciun bun. Ulterior, respectivul bagaj, de rând cu alte bagaje ale pasagerilor, a fost supus controlului fizic unde au fost depistate:

Publicitate

1. O husă în care se afla o vioară și un arcuș;

2. Certificate pentru instrumente cu coardă (vioară, violă, violoncel).

Potrivit certificatelor depistate, acestea au fost eliberate în data de 20.10.2021 de către Expertul Oficial al Ministerului Culturii și Turismului al Republicii Moldova (după reorganizare – Ministerul Culturii), unde este indicată denumirea și specificarea ”Vioarei și Arcușului” (m.a. - datele acesteia), cu menționarea expresă a faptului că „aceasta are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”.

Mai mult, în interiorul husei, a fost depistat actul de „Expertiză a instrumentelor muzicale”, eliberat de către același expert, cu indicarea valorii vioarei - 2.200.000 Euro și a arcușului, care a fost evaluat la suma de 20.000 Euro.

Astfel, ținând cont de cadrul normativ în vigoare, în circumstanțele respective, și anume:

1. Depistarea unui bun nedeclarat;

2. Constatarea faptului că, potrivit certificatului eliberat de expertul autorizat de Ministerul Culturii, vioara are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova;

3. Lipsa autorizației eliberate de Ministerul Culturii, în care urmează a fi specificat costul obiectului și faptul că acesta nu prezintă valoare culturală;

4. Norma legală citată ce stabilește interzicerea scoaterii valorilor culturale de pe teritoriul Republicii Moldova. Funcționarii vamali au reținut bunul în cauză.

În contextul derulării anchetei inițiate, stabilirii ulterioare și definitive de către experții Ministerului Culturii a faptului dacă bunul respectiv reprezintă sau nu valoare culturală, implicit eliberarea autorizației de către Ministerul Culturii conform normelor citate supra, inclusiv conform Legii privind protejarea patrimoniului cultural național mobil nr. 280/2011 - Serviciul Vamal asigură integritatea bunului reținut, iar în cazul în care procurorul de caz va dispune transmiterea acestuia posesorului sau altui organ de drept pentru păstrare, în condițiile cercetării inițiate, Serviciul Vamal va executa cerințele și dispozițiile procurorului pe caz.”

Serviciul Vamal și-a început mesajul, exprimând regretul pentru situația în care s-a pomenit violonista Alexandra Conunova: „Serviciul Vamal menționează că nu comentează declarațiile publice referitoare la caz, însă regretă că circumstanțele care au avut ca efect știrbirea imaginii doamnei Conunova Dumortier Alexandra. De asemenea, apreciem calitățile profesionale ale doamnei Conunova, motiv pentru care nu am mediatizat, sub nicio formă, cazul dat. În același timp, comunicăm despre faptul că funcționarii vamali au manifestat un comportament respectuos (fapt posibil de verificat prin intermediul înregistrărilor video arhivate).”

Amintim că la 22 octombrie pe Aeroportul Internațional Chișinău vameșii au ridicat o vioară Stradivarius, în valoare de circa două milioane de euro, de la celebra violonistă din R. Moldova, Alexandra Conunova.

Ulterior, ministrul culturii a venit cu o reacție la acest caz. Sergiu Prodan a scris că „nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul, că Alexandra deține această vioară legal și, în scurt timp, dovezile de confirmare vor fi prezentate”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal