Ministerul rus al Apărării a falsificat imagini satelit care urmau să demonstreze vinovăția Ucrainei în prăbușirea avionului Boeing 777 în iulie 2014. Cel puțin asta arată un raport realizat de o echipă de jurnaliștii de investigații a organizației Bellingcat, transmite Agora cu referire la mashable.com.
Versiuni contrarii
Kievul și guvernele occidentale declară că toate probele demonstrează vinovăția militarilor ruși care au operat sistemul antiaerian de rachete SA-11 Buk depistat pe teritoriul separatist necontrolat de autoritățile centrale, dar și pe teritoriul Rusiei de unde de fapt a și venit. Echipa internaționala de investigare MH17 a declarat că această versiune este principală.
De cealaltă parte Rusia are propria versiune. Oficialii de la Ministerul rus Apărării și generalul locotenent al Forțelor Aeriene, Igor Makușev a prezentat concluziile pe 21 iulie 2014, la patru zile după prăbușirea MH17. Potrivit acestuia, avionul ucrainean de vânătoare SU-25 a tras în Boeing 777, în pofida afirmațiilor Kievului că nicio aeronavă nu se afla în apropiere.
Imagini satelit prezentate de Moscova sunt false
După ce au determinat sursa fotografiilor prezentate de Ministerul rus al Apărării, investigatorii de la Bellingcat au analizat metadatele acestora și le-au contrapus cu imagini satelit disponibile ale aceleași locații de până la și după datei de 17 iulie.
„Raportul făcut public de ruși este un fals”, declară Eliot Higgins, expertul de la departamentul de Studii de Război al Kings College din Londra.
Higgins este „100% sigur” că raportul Bellingcat dovedește că Ministerul Apărării din Rusia a prezentat imagini satelit din iunie 2014 ca fiind cele din iulie 2014. Mai mult decât atât, în urma unei analize a imaginilor s-a demonstrat că ministerul a falsificat fotografii pentru a adăuga niște elemente care ar ascunde detaliile ce ar putea infirma autenticitatea lor, sau să confirme afirmația Moscovei precum că Kievul s-a aflat în spatele atacului.
Un exemplu concret de falsificare
Pentru a dezminți raportul rus, echipa Bellingcat a examinat două dintre cele șase fotografii satelit prezentate drept probe în timpul conferinței de presă din 21 iulie 2014, apărute ulterior pe 1 august într-o rezoluție mai mare.
Imaginea numerotată de Ministerul rus al Apărării „Imaginea 4” are drept scop să arate o unitate militară ucraineană A-1428 dotată cu rachete anti-aeriene în apropierea localității Avdiivka controlată în acel moment de guvern. Fotografia are imprimat timpul pe ea - 17 iulie 2014, 11:32, cu doar câteva ore înainte de prăbușirea MH17. Pe imagine se văd doi nori; unul în stânga sus, și altul în dreapta jos.
Potrivit Bellingcat, metadatele imaginii demonstrează că ea a fost modificată în Adobe Photoshop CS5. De asemenea s-a demonstrat că norul alb gros în partea din stânga a fost modificat, iar însăși imaginea satelit nu corespunde cu alte imagini din iulie, ci mai mult cu cele din luna iunie.
Higgins de asemenea a găsit și alte urme de editare a imaginii, de exemplu încercarea de a șterge pata de petrol scurs dintr-o cisternă. În urma verificării, s-a constatat că pata de petrol a fost vizibilă în perioada 28 aprilie - 19 iunie, 2014, după care ea nu mai apare și respectiv în ziua tragediei nicidecum nu putea să apară pe imagine.
Concluziile Bellingcat
Analiza echipei de investigație Bellingcat a arătat că Poza 4 a fost modificată digital cu programul Adobe Photoshop CS5. Este foarte probabil că norii au fost adăugași digital pe părțile de stânga și dreapta ale imaginii, pentru a ascunde detalii ce ar permite compararea lor cu imagini anterioare.
În urma verificării conținutului din Imaginea 4 cu imagini satelit anterioare Google Earth s-a demonstrat că Imaginea 4 a fost luată în perioada 1 iunie 2014 - 18 iunie 2014 și nicidecum pe 17 iulie 2014.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
