Cinci reguli de bază pentru un marketing digital profitabil

Cinci reguli de bază pentru un marketing digital profitabil

Astăzi, stăpânirea abilităților de digital marketing este o necesitate pentru fiecare antreprenor. Iar dezvoltarea unei strategii de marketing de succes este adesea una dintre provocările de top ale oricărei afaceri. Alexei Chișlaru, antreprenor, consultant de business, fondator „Kishlaru Consulting” și co-fondator platforma de educație online Masters Business Academy, a pus pe tavă la Conferința Empower Locals, cinci reguli de bază ale marketingului digital și cum trebuie să-l abordezi ca să rămâi profitabil, dacă ești din segmentul întreprinderilor mici și mijlocii.

REGULA 1 - Nu investi în canale care nu aduc rezultate imediate!

Această regulă are mai multe întrebări:

Publicitate

Întrebare 1: Cum să alegi cele mai bune metode de marketing online pentru afacerea ta?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, tu ca antreprenor, trebuie să fii capabil să cuantifici rezultatul investițiilor în metoda de promovare aleasă. Pentru o afacere poate aduce rezultate promovarea pe Facebook, iar pentru alta email marketing. Metoda aleasă de tine trebuie să te ducă în direcția dorită de tine și să-ți aducă un impact maximal. În acest context este bine să reținem că: Marketingul Digital presupune în 99% de cazuri necesitate de lead-uri.

Ce este un lead?

Un lead este orice adresare în compania ta. Acestea pot fi apeluri, mesaje, emailuri, vizite în magazin etc.

...

Întrebarea 2: De câte lead-uri ai nevoie pentru a îndeplini planul și cum să calculezi corect numărul necesar de lead-uri?

Cum să calculezi numărul de lead-uri de care are nevoie afacerea ta pentru a aduce profit?

Nr. de leaduri = vânzări / cec mediu / conversia în achitare. Exemplu:

Atunci când cunoști numărul de lead-uri este necesar să afli de unde să le „vânezi”. Trebuie să cunoști ce canal de promovare este profitabil pentru afacerea ta: site-ul, Social Media, Google AdWords, baza de emailuri etc. Nu fiecare canal funcționează pentru afacerea ta.

Întrebarea 3: Cum afli canalul care îți aduce profit și prin care vei comunica cu publicul tău țintă?

Testează fiecare canal ca să înțelegi care este potențialul lui pentru compania ta.

Cum testezi?

Investește 10-15% din bugetul total preconizat în fiecare ipoteză, dar nu mai puțin de 100 de euro;

Testează pe Instagram, testează pe Facebook și află unde este clientul tău, cel care va efectua achitarea.

După ce obții primele rezultate - decide unde trebuie de scalat rezultatele.

Canalele care nu pot fi track-uite transparent - ignoră-le până ce nu ai surplus de buget. Ele consumă nu doar bani, dar și timp, care trebuie îndreptat spre obținerea profiturilor.

REGULA 2 - Reclama targetată (UITĂ de brand awareness!)

Dacă aș putea da doar o recomandare privind lucrul cu reclama targetată, aceasta ar fi că trebuie să setezi reclama cu scopul de conversii, fie pe site, fie pe mesaje.

Ce este brand awareness și De ce NU brand awareness?

Pe scurt, brand awareness-ul înseamnă că brandul tău este afișat la o audiență maximală în limita setărilor tale.

Atenție însă, acest lucru nu înseamnă neapărat că brandul tău este și cel preferat sau cumpărat de toată lumea. În contextul rețelelor sociale acest tip de campanie îți arde foarte repede bugetul fără niciun rezultat, deoarece te arată unei audiențe mai mari, unde o parte din ea nu este publicul tău țintă. Acest tip de promovare este relevant doar pentru produsele mass market, când ai o ofertă super atractivă și buget, cu care ești gata să riști pentru a-l pierde. Pentru companiile mici și mijlocii acestea nu sunt soluții în cele mai dese cazuri.

Scopul nostru este să folosim bugetul optimizat la maxim, astfel ca fiecare tranzacție să fie profitabilă și să acumuleze buget pentru scalarea campaniilor. Dacă nu știi de unde să pornești, cum să setezi corect aceste campanii, apelează la un specialist. Nu testa, mai mult vei pierde.

...

REGULA 3 - Fii Partizan!

Atunci când nu știi cum să setezi corect reclame, care să aducă rezultate companiei tale, cercetează cum fac reclama concurenții tăi sau cei, care sunt model pentru tine. Acestea pot fi companii din țară sau chiar și de peste hotarele ei. Biblioteca de Reclame te ajută cel mai bine în această direcție.

Cum o găsești?

1. Accesează cronologia oricărei Pagini apăsând pe numele acesteia în secțiunea „Noutăți” sau căutând-o.

2. Derulează în jos până la secțiunea „Transparență a Paginii”, care se află sub secțiunea Despre.

Poți vedea aceste informații și atunci când vizualizezi o Pagină în biblioteca de reclame.

Aici vei găsi idei pentru inspirație: ce reclame rulează; ce mesaje ei folosesc; cum arată site-ul lor etc.

În dependență de informația găsită stabilește o listă de idei pentru afacerea ta și testează-le.

Colaborarea cu influencerii - cum putem minimaliza riscurile?

Cine este influencerul?

Influencerul este o persoană foarte activă în mediul online care instituie o comunitate de urmăritori și dobândește puterea de a influența anumite decizii ale acestora, datorită conținutului informațional distribuit constant și consumat de audiență.

Cum depistăm un influencer?

Numărul de următori NU este un criteriu suficient după care ne dăm seama că influencerul are o audiență „sănătoasă”, dar analizăm după următorii indicatori:

Indicator 1: Calculăm ER (Engagement rate) - rata de implicare a audienței în postările unui influencer sau audiența activă. Pentru postări un ER normal este de 2,5-5%.

Indicator 2: REACH-ul - numărul de persoane care au văzut postarea/Stories-ul într-o anumită unitate de timp. Pentru Stories, REACH-ul normal este de 10-20% din total audiență.

Indicator 3: Investigație - vezi cu cine colaborează bloggerul/influencerul de care ai nevoie timp de 30 de zile. Notează pe cine îi promovează. Ia legătura directă cu aceste companii în vreo 10 zile și află despre experiența de colaborare, în cele mai dese cazuri vei primi cu siguranță un feedback foarte veridic.

Cum stabilești o colaborare cu influencerul?

Cere statistica înainte să începi colaborarea;

  • Vezi dacă audiența lui este potrivită pentru produsul tău;

  • Află dacă audiența lui are capacitatea de plată;

  • Un tarif mediu pe piață, dacă ER și Reach-ul sunt ok, este între 10-20 de euro pentru 10.000 de urmăritori.

    REGULA 4 - Implementează CRM!

    Pentru majoritatea afacerilor relația cu clienții este vitală. CRM-ul te ajută nu numai să ții evidența acestor relații importante, ci și să le îmbunătățești.

    De ce ai nevoie de CRM:

    Centralizează automat clienții și interacțiunile cu ei;

  • Comunicarea devine mai transparentă în echipa ta;

  • Ușurează munca angajaților tăi;

  • Generează automat rapoarte și analitice.

    Orice lead neprelucrat (mesaj pierdut, apel nepreluat) este o pierdere, care are cost suportat pentru reclamă dar și oportunitate pierdută pentru afacerea ta. Altfel spus - un lead nu este simplu un nume și un telefon, dar poate fi o călătorie la mare pentru familia ta, care ai pierdut-o din cauza neglijenței.

    De aceea, ai grijă să nu pierzi niciun lead din baza ta de date și antrenează echipa de vânzări, astfel încât să nu pierzi niciun mesaj.

    REGULA 5 - Analitica

    Dacă ai obosit să investești sume mari în promovare online și să rămâi fără rezultate, să nu cunoști numărul de lead-uri, atunci, la sigur, ai nevoie de rapoarte zilnice pentru marketing și vânzări. Implementează-le!

    Aceste Rapoarte trebuie să conțină toți indicatorii-cheie pentru a măsura și controla eficiența promovării tale online. Evidența indicatorilor îți va permite să estimezi, planifici și optimizezi campaniile tale de promovare până obții rezultate maxime.

    Dacă ești o afacere mică, nu ai responsabili de marketing, atunci începe cu un simplu Google Sheets (tabel Google asemănător Excel-ului), care să includă următoarele date:

    Numărul de lead-uri;

  • Numărul de achitări;

  • Suma achitărilor;

  • Buget pe reclamă;

  • Preț per lead;

    Profit

    Completează acest Raport în FIECARE zi, astfel vei cunoaște exact rezultatele campaniilor de promovare și vei putea lua decizii strategice în gestionarea lor.

    Concluzie:

    Investește în ceea ce cunoști și ce poți măsura.

  • Ai grijă de conversii și nu de brand. Brandul va crește și singur, dacă produsul e wow și ai vânzări.

  • Privește zilnic cifrele marketingului tău.

  • Fii partizan și cercetează, învață și implementează.

  • Controlează fiecare lead - transformă noțiunea de „lead” într-o sumă de bani și mai departe privește anume așa lead-urile.

  • Ceea ce privești cu drag - crește!

    Această activitate este realizată cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova și a Proiectului „Optim - Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation.

    Cele mai populare

    Agora

    AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

    REȚELE SOCIALE

    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • Twitter
    • Telegram
    • RSS Feed

    APLICAȚIE

    • App Store
    • Google Play
    © 2023 Interact Media SRL
    • Mastercard
    • Visa
    • PayPal