Anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral. Recomandările specialiștilor

Anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral. Recomandările specialiștilor

În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral. În anul 2018 numărul acestora a ajuns la 78 de mii de persoane. La data de 29 octombrie este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), scopul căreia este creșterea gradului de conștientizare asupra factorilor de risc și a semnelor acestei patologii, dar și întreprinderea acțiunilor pentru a diminua cazurile acesteia în întreaga lume.

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, având drept rezultat foamea de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției acestuia. Leziunile care apar pot fi atât minime tranzitorii, cât și permanente, inclusiv paralizia parțială și afectarea vorbirii, a înțelegerii și a memoriei.

AVC este cauza principală care duce la dizabilități în cazul populației adulte din Republica Moldova. Dintre aceștia, 13% sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime dintre victimele AVC – ului sunt persoane social active. Tot AVC – ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză a epilepsiei la vârstnici.

Publicitate

Până la 90% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc, inclusiv hipertensiunea arterială, dieta nesănătoasă, fumatul și insuficiența exercițiilor fizice.

La nivel mondial, AVC a atins proporții epidemice, estimându-se că unul din patru adulți cu vârsta peste 25 de ani va suferi de această patologie pe parcursul vieții. Totodată, anual, 13 milioane de oameni suportă un AVC, iar 5,5 milioane decedează.

Pentru a reduce riscul apariției accidentului vascular cerebral, specialiștii recomandă urmarea anumitor pași:

– Măsurați tensiunea arterială cu regularitate și apelați la un medic pentru a primi tratamentul corespunzător;

– Peste un milion de atacuri cerebrale pe an sunt asociate cu inactivitatea fizică. Doar 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 25%.

– Reducerea grăsimilor saturate din meniu și excluderea celor trans pot reduce considerabil riscul apariției AVC. Potrivit dovezilor științifice, din toate dietele, cea Mediterană este cea mai potrivită pentru pacienții care doresc să reducă riscul apariției acestei afecțiuni.

– Menținerea unei greutăți sănătoase a corpului este un pas important de reducere a apariției AVC. Excesul de kilograme (supraponderabilitate) mărește riscul AVC cu 22%, iar obezitate cu 64%.

– Fumatul mărește riscul AVC de șase ori. Renunțarea la fumat va reduce considerabil riscul acestei afecțiuni.

– Consumul excesiv de alcool, fie în mod regulat, fie „o singură dată” poate crește riscul accidentului vascular cerebral. Pentru a preveni apariția acestuia, renunțați la alcool.

– Dacă suferiți de diabet zaharat, discutați cu medicul pentru a stabili un tratament eficient, dar și realizați modificări în stilul de viață, inclusiv abordând o alimentație echilibrată. Rețineți – unul din cinci persoane care suferă un AVC suferă concomitent și de Diabet Zaharat;

– Unul din șase AVC sunt strâns conectate de sănătatea mintală. Asigurați-vă că aveți grijă de acest aspect al vieții.

Anual, la data de 29 octombrie este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), scopul căreia este creșterea gradului de conștientizare asupra factorilor de risc și a semnelor acestei patologii, dar și întreprinderea acțiunilor pentru a diminua cazurile acesteia în întreaga lume.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal