Bancherul rus Gherman Gorbunțov ar avea identitate dublă în R. Moldova

Bancherul rus Gherman Gorbunțov ar avea identitate dublă în R. Moldova

Numele celui de-al patrulea cetățean despre care directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a declarat că are dublă identitate în R. Moldova este, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, bancherul rus Gherman Gorbunțov.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV, directorul ASP a declarat că, pe lângă persoanele cunoscute spațiului public care ar deține dublă identitate, precum fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc a mai fost identificat încă un cetățean, însă fără a menționa numele acestuia.

„Noi am mai găsit unul. La solicitarea Procuraturii am revizuit toate dosarele care se înscriu în partea aceasta. Există temei legal, legislație și există momente când este utilă dubla identitate (…). Noi am făcut acest filtru, am transmis o bună parte din acte și am mai identificat un individ. El a fost fotografiat la GBC. Individul era extrem de speriat și el a fost de nenumărate ori vizat în tot felul de apariții în presă, investigații. N-o să vă dau numele. Eu vrea ca Procuratura Anticorupție, care examinează acest caz să-l desecretizeze, pentru că este un caz de rezonanță publică și cred că lumea merită să știe cine a fost pus în fața stației grafice și fotografiat pentru dublă identitate. Eu sper că colegii de la procuratură să nu întârzie să facă public acest dosar. Dacă v-aș spune numele persoanei, aș încălca unul din articolele penale”, a spus Mircea Eșanu.

Publicitate

Gherman Gorbunțov a obținut cetățenia R. Moldova în 2009, printr-un decret semnat de președintele de atunci Vladimir Voronin. Cetățenia i-a fost acordată la scurt timp după ce acesta a devenit acționar majoritar al băncii Universalbank din R. Moldova.

Anterior, Renato Usatîi l-a acuzat public pe fostul preşedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, că i-ar fi acordat lui Gorbunţov cetăţenia R. Moldova prin decret prezidenţial, contra unei sume de 1,5 milioane USD. În 2016, şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, declara într-o postare pe o reţea de socializare că liderul comuniştilor i-ar fi acordat cetăţenia Moldovei bancherului rus Gherman Gorbunţov, pe timpul când acesta deţinea funcţia de şef de stat, contra sumei de 1 milion USD.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal