Cinci pași pentru accesarea de finanțări nerambursabile a unei afaceri mici

Cinci pași pentru accesarea de finanțări nerambursabile a unei afaceri mici

Antreprenorii se lamentează că nu au bani pentru investiții în afaceri. Bani sunt, dacă știi unde să-i cauți și cum să-i obții. O spune Olga Melniciuc. În cadrul Conferinței Empower Locals, desfășurate la Chișinău, experta a prezentat pașii pe care ar trebui să-i urmeze antreprenorii în obținrearea unei finanțări.

Estimarea costului proiectului

Primul pas este să estimezi costul proiectului investițional, adică să calculezi de câți bani ai nevoie pentru a-ți lansa sau extinde afacerea. Analizează resursele financiare proprii și, în cazul în care acestea sunt limitate, verifică posibilitatea atragerii resurselor financiare din exterior. Poți obține bani de la băncile comerciale, organizații de creditare nebancară, organizații de stat și organizații internaționale care susțin dezvoltarea antreprenoriatului local.

Publicitate

Surse de finanțare rambursabile și nerambursabile

Dacă ai nevoie urgent de o investiție mare, probabil creditele sau împrumuturile sunt mai potrivite pentru finanțarea afacerii tale. În alegerea creditorului, află mai multe informații despre suma oferită, condiții de acordare a finanțării și costul sursei de finanțare. Pune în discuție posibilitatea acordării unui credit preferențial. Ce înseamnă asta? Rata dobânzii reduse, acoperirea necesităților de gaj sau credit cu componentă de grant. Verifică Facilitatea de creditare a tinerilor, linia de creditare EU4Business, linia de creditare GEFF. Daca nu ai suficient gaj, apelează la Fondul de Stat de Garantare a Creditelor.

Granturile și subvențiile

Dacă investiția ține de dezvoltarea strategică a companiei, pe care intenționezi să o faci în termen de până la un an, granturile și subvențiile ar putea fi o opțiune mai atrăgătoare. Este important să știi, de pe acum, că poți obține bani gratis doar în anumite condiții. Intenționezi să deschizi o afacere sau afacerea ta are până la doi ani? Verifică programele „pentru start-up” implementate de ODIMM sau AIPA. Pentru companiile existente care au nevoie de investiții în digitalizarea, ecologizarea sau internaționalizarea afacerii sunt programe diferite. În funcție de program, prioritate poate fi acordată companiilor din mediul rural, fondate și conduse de tineri, femei sau migrați. Se încurajează inovația și impactul social pozitiv.

Când și cum accesăm granturile

Majoritatea programelor de grant se deschid în anumite perioade ale anului, iar la unele din acestea va fi nevoie să te înregistrezi la instruiri obligatorii. Din acest motiv, este important să urmărești deschiderea apelurilor de finanțare și să depui dosarul până la termenul limită indicat. Suma unui grant variază de la zeci de mii de lei până la milioane de lei. Un dosar de aplicare la grant include cererea de finanțare, planul de afaceri însoțit de prognoze financiare, acte precum buletinul de identitate, extrasul companiei, situațiile financiare, oferte comerciale ș.a. După ce aplici, va trebui să aștepți câteva luni, timp în care se examinează dosarul și se anunță câștigătorii. Toate investițiile se fac după semnarea contractului de grant, din acest motiv, ai grijă să nu semnezi contracte cu furnizorii sau să faci anumite transferuri bancare. Documentele contabile, datate după semnarea contractului de grant, vor fi necesare la raportare și monitorizare din partea finanțatorului.

Unde poți găsi informații despre granturi

Pentru mai multe informații, verifică următoarele platforme:

Această activitate este realizată cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova și a Proiectului „Optim - Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal