Cei șapte ani din 2015 până în 2021 vor fi probabil cei mai calzi din istorie, a declarat Organizația Meteorologică Mondială (OMM), descriind un climat global care intră pe „teritoriu neexplorat”, relatează AFP, citează hotnews.ro.
Acest raport anual privind starea climei „dezvăluie că planeta noastră se transformă sub ochii noștri. De la adâncurile oceanului până la vârfurile munților, sub efectul inexorabil al topirii ghețarilor și a fenomenelor meteorologice extreme, pe toată planeta, ecosistemele și populațiile planetei sunt periclitate” a comentat secretarul general al ONU Antonio Guterres.
Conferința COP26 despre climă, care va dura două săptămâni la Glasgow (Scoția) trebuie să „marcheze un punct de cotitură decisiv pentru umanitate, precum și pentru planetă”, a adăugat el.
În primele nouă luni ale anului 2021, temperatura medie a crescut cu aproximativ + 1,09 ° C față de epoca preindustrială.
Din cauza impactului unui fenomen, La Niña, care a scăzut temperaturile la începutul anului, 2021 nu va doborî niciun record, dar cu toate acestea este foarte „probabil” să se situeze în continuare pe locurile 5-7. Și probabil ultimii șapte ani să fie din nou cei mai calzi din istorie. Cel mai cald rămâne 2016.
Creșterea temperaturii medii în ultimii 20 de ani (2002-2021), depășește, pentru prima dată, pragul simbolic de + 1 ° C.
Cu + 1 ° C, șirul dezastrelor este deja în derulare, după cum arată raportul OMM.
Numai în 2021, lumea a cunoscut valuri de căldură excepționale în America de Nord și sudul Europei, incendii devastatoare în Canada și Siberia, o perioadă de frig spectaculoasă în centrul Statelor Unite, precipitații extreme în China și în Europa de Vest, o secetă care a provocat foamete în Madagascar.
Vezi și aceste știri

11 țări sunt considerate extrem de vulnerabile la crizele provocate de schimbările climatice. Printre acestea, Afganistan și India

Zece pași pentru îmbunătățirea climatului investițional din Moldova, prezentați de Asociația Investitorilor Străini (FOTO)

Ninge în Brazilia! Cum va influneța fenomenul climatic recolta de boabe de cafea

Efectele crizei climatice. Pădurea amazoniană emite pentru prima dată mai mult dioxid de carbon decât consumă

O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina

SUA oferă Ucrainei mai multă muniție pentru sistemul HIMARS în cadrul unui nou pachet de ajutor în valoare de 820 de milioane de dolari
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
