O echipă de medici și paramedici merge la Lețcani, județul Iași, unde vor înlocui colegii din Moldova antrenați în lupta cu pandemia

O echipă de medici și paramedici merge la Lețcani, județul Iași, unde vor înlocui colegii din Moldova antrenați în lupta cu pandemia

O echipă de medici și paramedici din R. Moldova pleacă, la 1 noiembrie, în România. Lucrătorii medicali vor înlocui colegii din Moldova care au plecat mai devreme la spitalul modular din Lețcani, județul Iași, în ajutorul sistemului de Sănătate din țara vecină. Din echipă fac parte 20 de medici și asistente medicale și șapte paramedici care se vor alătura în lupta cu pandemia.

Acțiunea este parte a Misiunii umanitare de ajutor a sistemului de Sănătate din România în situația pandemică critică în care se află țara vecină.

„Doresc să vă mulțumesc sincer pentru imensul gest de solidaritate care îl faceți pentru noi. România trece printr-o perioadă dificilă, având un număr tot mai crescut de cazuri de îmbolnăvire, mulți morți, iar ajutorul vostru este destul de substanțial. Știu că specialiștii din echipa precedentă au luptat cot la cot cu medicii din Lețcani. Au salvat multe vieți”, a spus ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță.

Publicitate

„România are nevoie de ajutor, azi și acum. R. Moldova ar putea pune umărul, fapt pentru care suntem profund onorați pentru că România ne-a fost alături chiar din primele zile când a început această pandemie. În plină criză pe piețele internaționale, ne-ați pus la dispoziție materiale și echipamente de protecție, echipe de medici și paramedici din România. Această criză ne-a afectat pe toți și toate sectoarele. Dar această pandemie ne-a dat o lecție bună de solidaritate. Ne învață că nu mai suntem singuri, că nu putem rezista și face față provocărilor de unii singuri și depindem unii de alții, ceea ce înseamnă că putem să ne fim alături”, a menționat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

La rândul său, ministra Sănătății, Ala Nemerenco a urat echipei succes, drum bun și să revină sănătoși acasă, salvând cât mai multe vieți.

Un grup de 32 de medici și paramedici au fost delegați pentru a ajuta autoritățile române în lupta cu pandemia de COVID-19.

Echipa s-a alăturat colegilor din spitalul de la Lețcani, județul Iași, pentru a ajuta România în tratarea pacienților cu COVID.

AGORA amintește că, la începutul pandemiei, la 30 aprilie 2020, o echipă din 52 de persoane, dintre care 42 medici și asistenți medicali, au ajuns în R. Moldova pentru a ajuta medicii moldoveni în lupta cu noul coronavirus. Doctorii români s-au aflat pe teritoriul țării noastre timp de 15 zile și au fost repartizați după cum urmează: 10 medici au fost detașați la Spitalul Clinic Republican, 15 medici - la Institutul de Medicină Urgentă, cinci medici - la Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, patru medici au mers la Spitalul Clinic din Bălți și opt medici - la Spitalul Clinic din Cahul.

Menționăm că situația pandemică în țara vecină devine tot mai gravă. Până astăzi, 15 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.430.475 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19). În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.828 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2.

Situația din spitale este la limită. Instituțiile medicale raportează insuficiență de locuri pentru bolnavii gravi. La fel, există deficit de cadre medicale. În prezent, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 18.000. Dintre acestea, 1.729 sunt internate în secțiile de terapie intensivă.

Pe teritoriul României, 125.797 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu. Iar, în ultimele 24 de ore, au murit 363 de pacienți.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal