Deputat PAS: R. Moldova s-a ales cu un preț corect la gaze. Membru PSRM: Eu n-aș fi așa optimist. Pierdem un partener strategic

Deputat PAS: R. Moldova s-a ales cu un preț corect la gaze. Membru PSRM: Eu n-aș fi așa optimist. Pierdem un partener strategic

Opiniile privind încheierea unui nou contract de achiziție a gazelor între Gazprom și MoldovaGaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească, se divizează. În timp ce reprezentanții majorității parlamentare consideră acordul drept victorie în perioadă de criză energetică, reprezentanții forței de opoziție susțin că „se putea de înțeles mai ușor și mai bine cu Federația Rusă”. 

„R. Moldova s-a ales cu un preț corect. Prețul, în noiembrie, va fi de 450 de dolari per mia de metri cubi. Este un preț conectat la o formulă de calcul ce ține de fluctuația prețului la bursă conectate la prețul la petrol și gaze. Faptul va duce la scăderea prețului pe viitor pentru că se așteaptă o scădere la prețul la gaze pe bursele internaționale. Acesta a fost cel mai mare test a echipei de la guvernare, pe care l-au trecut cu brio. Discuțiile au fost purtate prin prisma intereselor R. Moldova. Acest subiect s-a întâmplat în baza interesului economice și am evitat la maxim politizarea subiectului. Lucru care va face ca cetățenii R. Moldova să aibă un preț corect la gaze”, a spus în timpul unor dezbateri deputatul PAS Adrian Băluțel.

La rândul său, colegul din opoziție, membrul PSRM Nicolae Pascaru, spune că negocierile ar fi putut fi mai eficiente.

Publicitate

„Eu n-aș fi așa optimist în situația crizei cu gaze. R. Moldova anual se întâlnește cu problema gazelor. Moldova trebuia să fie pregătită să ducă tratativele în august-septembrie cu Federația Rusă. Vedem că pierdem relațiile bune cu acest partener strategic, va suferi populația și vom plăti mai mult din buzunarele noastre. Au suferit întreprinderile mari, multe și-au oprit lucrul. Responsabilitatea trebuie să și-o ia guvernarea. Se putea mai ușor și mai bine de înțeles cu Federația Rusă. Ne interesează mult prețul final și dacă acesta va fi în facturile finale”, a spus fostul deputatul PSRM.

La rândul său, analistul politic Igor Boțan susține că poziția celor două părți este corectă în retorica privind problema asigurării R. Moldova cu gaze naturale .

„Cei care sunt la guvernare ne prezintă semnarea acordului ca un succes în context de criză. Opoziția ca de obicei spune lucruri adecvate. Ei cred că dacă erau ei la guvernare puteau rezolva mai bine. Ei nici nu pot spune altfel. E important ca cetățenii să judece”, spune Boțan.

Mai mult, analistul politic susține că în soluționarea problemei s-ar fi implicat exact cei responsabili, iar intervenția președintei Maia Sandu ar fi fost în plus.

„E o formulă de compromis. Să vedem cum vor varia aceste prețuri. Cum prețurile de piață vor evolua și vom vedea dacă am ghicit formula. Acum ne-am relaxat că avem gaz. Acesta va fi mai scump cu certitudine, cel puțin în această iarnă”, adăugat Boțan.

Amintim că, vineri, 29 octombrie, s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu Gazprom la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel.

Prețul negociat cu Gazprom este mult mai mic decât prețul de piață, iar pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit lui, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația moldovenească, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal