Păstrarea poziției de lider în piață de Data Center s-a dovedit costisitoare pentru Intel, firma fiind nevoită să plătească 17 miliarde de dolari pentru achiziția producătorului de cipuri programabile Altera, scrie business24.ro.
Cu industria PC-urilor și smartphone-urilor intrată într-un trend descendent, Intel a mizat pe fabricarea cipurilor de servere, iar combinația dintre procesoarele Xeon și cipurile Altera i-ar putea asigura partea leului pe piața de stocare date, cred analiștii consultați de Reuters.
Mișcare defensivă
"Întreaga afacere are un caracter defensiv", crede Stacy Rasgon, analist Bernstein.
Din punctul sau de vedere, este ca și cum Intel ar admite ca performanța în domeniu se apropie de limită.
De altfel, Rasgon contestă proiecția Intel asupra dezvoltării pieței de cipuri programabile și spune că aceasta se bazează pe calcule greșite.
Compania a estimat o creștere constantă a cererii pentru soluții Data Center odată cu trecerea treptată la sistemul Internet of Things.
"Cred că țintele de creștere asumate de Intel sunt ridicole. Ei spera să aibă o creștere anuală de 7 procente, dar au ignorat faptul că Altera a înregistrat o scădere anuala a cifrei de afaceri de 2% în ultimii trei ani", susține Stacy Rasgon.
Cu toate acestea Google, Facebook și Microsoft investesc în continuare sume mari de bani în soluțiile rapide de stocare a datelor.
Microsoft nu s-a dat înapoi nici de la folosirea cipurilor programabile combinate cu procesoare Xeon pentru a-și forța serverele să ruleze mai rapid.
Cipurile Altera, cunoscute și sub denumirea FPGA, pot fi configurate astfel încât să ofere viteza dorită serverelor în funcție de sarcinile pe care acestea trebuie să le îndeplinească, precum afișarea rezultatelor în motoare de căutare sau updatarea rețelelor sociale.
"Acum poți introduce programele software direct în silicon", s-a arătat optimist seful Intel, Brian Krzanich, in cadrul unui interviu pentru CNBC.
Partea leului
Analiștii estimează că Intel deja deține 90% din piața Data Center, iar firma avea o înțelegere cu Altera pentru folosirea cipurilor FPGA, așa că recenta achiziție trădează o teamă a celor de la Intel.
Ce-i drept, din spate vine tot mai tare Qualcomm, care - prin producătorul de cipuri ARM Holdings și o eventuală fuziune cu Avago Tehnologies și Broadcom - ar putea concura pe același segment cu Intel.
"Odată cu achiziția Altera, Intel s-a asigurat că nu va fi abandonat pe post de partener mărunt din afacerile cu sistemele de stocare date", crede Mark Hung, analist Gartner.
Este o mișcare prin care Intel se ferește de invazia cipurilor FPGA în piață și eventuala detronare a unităților centrale de procesare (CPU) produse în mod curent de companie.
"În felul acesta, Intel profită și de consumul de cipuri FPGA al clienților săi.
Este și singura companie care poate combina CPU-rile serverelor x86 cu cipurile FPGA într-o singura unitate.
Acesta ar reprezenta o piață anuală de aproximativ un miliard de dolari, din care Intel și-ar trage partea leului", consideră Christopher Rolland, analist de piață al FBR Capital.