Ședință interguvernamentală moldo-rusă în noiembrie și un acord pe domeniul energetic până la finele anului 2022: Spînu explică protocolul negocierilor cu Federația Rusă (LIVE)

Ședință interguvernamentală moldo-rusă în noiembrie și un acord pe domeniul energetic până la finele anului 2022: Spînu explică protocolul negocierilor cu Federația Rusă (LIVE)

În urma negocierilor cu Gazprom la Sankt-Petersburg, partea moldovenească și cea rusească au semnat pe lângă contractul de livrare a gazelor naturale și un protocol. Actul prevede că în noiembre va fi convocată ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse unde vor fi discutate inclusiv problemele energetice. În plus, este vociferat termenul de până la sfârșitul anuluui 2022 pentru un Acord bilaterat în domeniul energetic.

La finalul negocierilor s-au semnat 2 document- contractul și un protocol al negocierilor. În protocol sunt patru aspecte și opt decizii.

 1. Părțile consideră consideră rațional de efectuarea de către partea moldovenească a unui audit independent al întregii sume, datorii, MoldovaGaz față de Gazprom pentru gazul furnizat consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.
 2. Dat fiind faptul că Moldova Gaz este o companie mixtă și dat fiind faptul că relațiile de peste 20 de ani privind formarea prețului în baza unei formule ce include prețul petrolului și prețul la gaze pe piața  este rațională prelungirea relațiilor contractuale privind prelungirea contractului în baza unei formule similare.
 3. Partea moldovenească a menționat că implementarea Pachetului 3 energetic este o obligație internațională asumată de R. Moldova.
 4. Legislația R. Moldova prevede asigurarea protejării drepturilor investitorilor.

În sine protocolul e format din opt puncte. În primul rând, acesta prevede că pentru abordarea întregului spectru de termeni existente în domeniul energetic, R. Moldova va convoca în noiembrie 2021 ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

În această comisie, partea moldovenească va propune organizarea procesului de lucru asupra Tratatului interguvernamental de colaborare în domeniul energetic.

- Părțile au convenit că până la sfârșitul anului 2022 să fie semnat o înțelegere între Guvernul R. Moldova și cel al Federației Ruse în domeniul energetic care va include păstrarea  statutului societății MoldovaGaz, inclusiv neaplicarea unor sancțiuni sau reorganizării forțate a S.A  MoldovaGaz până la reglementarea datoriei MoldovaGaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

„Este de menționat că în protocolul semnat nu se face vreo referință exactă la suma datoriei”, a subliniat viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Această datorie se va stabili de un audit independent. Punctul trebuie realizat până la finalul anului 2022.

Până la 1 mai 2022 părțile  vor semna un Acord de reglementare a datorie MoldovaGaz către Gazprom pentru gazul livrat pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului pentru un termen de cinci ani. Până la semnarea acestui acord, partea moldovenească va efectua un audit al datoriei MoldovaGaz pentru Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Raportul final al auditului urmează să fie coordonat cu  Consiliul observator al MoldovaGaz. 

Părțile au convenit că până la intrarea în vigoare a acordului interguvernamental, până la finele anului 2022, este inadmisibilă aplicarea sancțiunilor pentru MoldovaGaz, ori aplicarea unor astfel de sancțiuni va crește datoria Moldovagaz.

Gazprom și MoldovaGaz vor prelungi din 1 noiembrie 2021 pentru un termen de 5 ani contractul semnat în 2006 în condiții reciproc avantajoase în baza unei formule de calcul legate de prețul la petrol și prețul la gaze pe piața europeană.

Partea moldovenească, în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale va asigura luarea deciziilor pentru oferirea unor resurse suplimentare pentru achitarea de către consumatorii de pe malul drept al Nistrului a cheltuielilor legate de livrarea gazelor naturale în octombrie și noiembrie 2021.

„Guvernul va veni și va asigura consumatorii cu compensarea gazului pentru luna octombrie și noiembrie”, a subliniat Spînu.

Contractul este semnat pe o perioadă de cinci ani. Rezervarea de volume de gaze s-a făcut pentru perioada noiembrie 2021- octombrie 2022. Cu două luni înainte de încheierea acestui termen se vor face rezerve necesare pentru anul ulterior.

Amintim că, vineri, 29 octombrie, s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu Gazprom la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel.

Prețul negociat cu Gazprom este mult mai mic decât prețul de piață, iar pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit lui, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația moldovenească, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Dosarul penal în privința lui Alexandr Stoianoglo, pe cazul „Expulzării profesorilor turci” a fost clasat

Dosarul penal în privința lui Alexandr Stoianoglo, pe cazul „Expulzării profesorilor turci” a fost clasat

Soluție pe ultima sută de metri? Ministerul Economiei plafonează rata dobânzii pentru programul „Prima Casă”

Soluție pe ultima sută de metri? Ministerul Economiei plafonează rata dobânzii pentru programul „Prima Casă”

În luna iunie, numărul cazurilor de intoxicaţii alimentare a crescut cu aproape 20 la sută

În luna iunie, numărul cazurilor de intoxicaţii alimentare a crescut cu aproape 20 la sută

Advertoriale
Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

Maib lansează alto – next level premium banking

Maib lansează alto – next level premium banking

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un moldovean originar din UTA Găgăuzia a decedat în războiul din Ucraina. Avea funcție de conducere în armata rusă
 • 2
  Un deputat din PAS pleacă din Parlament. Iată motivul
 • 3
  Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002
 • 4
  ANSA anunță că „Bucuria” va retrage de pe piață trei sortimente de bomboane din cauza unor substanțe care pot provoca alergii sau intoleranță
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.