Mai 2022 - termen pentru un Acord de reglementare a datoriei MoldovaGaz către Gazprom. Spînu: Nu înainte de un audit independent la toată suma

Mai 2022 - termen pentru un Acord de reglementare a datoriei MoldovaGaz către Gazprom. Spînu: Nu înainte de un audit independent la toată suma

Reprezentanții R. Moldova urmează să încheie cu partea rusă un acord de reglementare a datoriei MoldovaGaz către Gazprom. Termenul limită, stabilit este luna mai, 2022. Aceasta însă doar după ce țara noastră va desfășura un audit al datoriei, precizează ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Potrivit înțelegerilor dintre cele două părți, până la 1 mai 2022, urmează să fie semnat un Acord de reglementare a datorie MoldovaGaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, pentru un termen de cinci ani.

Până la semnarea acestui acord, partea moldovenească va efectua un audit al datoriei MoldovaGaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Raportul final al auditului urmează să fie coordonat cu Consiliul observator al MoldovaGaz.

Publicitate

„Până nu avem un audit independent la toată suma datoriei, nu poate fi semnat un acord de reglementare a datoriei”, a subliniat Andrei Spînu.

În plus, părțile au convenit că până la intrarea în vigoare a acordului interguvernamental, până la finele anului 2022, este inadmisibilă aplicarea sancțiunilor pentru MoldovaGaz.

Vezi aici mai multe detalii despre nogocierile privind asigurare R. Moldova cu gaze naturale: Ședință interguvernamentală moldo-rusă în noiembrie și un acord pe domeniul energetic până la finele anului 2022: Spînu explică protocolul negocierilor cu Federația Rusă (LIVE)

Amintim că, vineri, 29 octombrie, s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu Gazprom la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel.

Prețul negociat cu Gazprom este mult mai mic decât prețul de piață, iar pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit lui, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația moldovenească, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal