ULTIMA ORĂ! Contractul de asigurare cu gaze naturale a R. Moldova ar putea fi reziliat dacă nu va fi semnat unul dintre acordurile prevăzute la Sankt-Petersburg

ULTIMA ORĂ! Contractul de asigurare cu gaze naturale a R. Moldova ar putea fi reziliat dacă nu va fi semnat unul dintre acordurile prevăzute la Sankt-Petersburg

În cazul în care nu se reușește semnarea uneia dintre înțelegeri în termenii stabiliți, și anume, Acordul interguvernamental dintre Rusia și Moldova și Acordul dintre  MoldovaGaz și Gazprom, contractul de aprovizionare cu gaze naturale a R. Moldova ar putea fi reziliat. Despre aceasta comunică ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Temerile care ar putea împiedica semnarea celor două acorduri ar fi legate de faptul că MoldovaGaz nu ar ajunge la o înțelegere cu Gazprom, fie la nivel de Comisie interguvernamentală. Dacă nu se va ajunge la o înțelegere, aceasta ar putea servi temei pentru o eventuală reziliere a contractului. Asta, dacă părțile nu vor decide altfel”, a declarat Andrei Spînu.

Declarația vine, după ce Spînu a anunțat că, în urma negocierilor cu Gazprom la Sankt-Petersburg, partea moldovenească și cea rusească au semnat, pe lângă contractul de livrare a gazelor naturale, și un protocol. Actul prevede termenul de până la sfârșitul anului 2022 pentru semnarea unui Acord bilateral în domeniul energetic.

Publicitate

În plus, reprezentanții R. Moldova urmează să încheie cu partea rusă un Acord de reglementare a datorie MoldovaGaz pentru Gazprom. Termenul stabilit este luna mai 2022. Aceasta însă doar după ce țara noastră va desfășura un audit al datoriei, precizează ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Amintim că, vineri, 29 octombrie, s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu Gazprom la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova. În paralel au existat multiple discuții telefonice la diferit nivel.

Prețul negociat cu Gazprom este mult mai mic decât prețul de piață, iar pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit lui, s-a acceptat formula de preț propusă de delegația moldovenească, care e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal