Odată cu necesitatea achiziționării stupilor, Nicolai a aplicat cu ușurință la primele proiecte de finanțare UE.
„Am accesat proiectul PARE 1+1, la moment el este în derulare și, la fel, am accesat și proiectul „Business Voucher”. În așteptare mai sunt alte proiecte cum este la componenta grant și componenta ecologizare”
Nicolai Sângereanu, apicultor
Autor:
Cu suportul Uniunii Europene și prin intermediul GAL-ului local, apicultorul a obținut finanțare pentru amenajarea unui laborator de creștere a reginelor.
„Dacă noi până acum dețineam o stupină de 200 de unități biologice, anul acesta a fost posibil de înregistrat o cifră de 600. Dacă nu ar fi fost GAL-ul și acest proiect, îmi este dificil să spun că am fi ajuns la un asemenea rezultat. Am crescut regine, în special, pentru necesitățile interne ale fermei noastre. Deținem certificat ca companie de prăsilă acreditată de Ministerul Mediulului și Agriculturii asta ne permite ca putem comercializa regine de prăsilă cu certificate de rigoare”, povestește apicultorul.

Format în anul 2019, GAL-ul „Baștina Gospodarului” contribuie la dezvoltarea comunității rurale, îmbunătățirea condițiile de trai ale populației și motivarea antreprenorilor locali să participe la oportunitățile de finanțare din partea Uniunii Europene.
„Anul acesta suntem la al treilea apel de proiecte, am trecut etapa de selectare, avem proiectele care urmează să fie finanțate. Anii 2019 și 2020 au fost destul de fructuoși, am avut implementate 20 de proiecte în sumă de peste un milion șase sute de mii de lei”, spune Sergiu Josan, manager GAL „Baștina Gospodarului”
Nicolai își dorește să aducă experiența europeană în Moldova, prin intermediul unui instrument de susținere privind digitalizarea IMM, cofinanțat de Uniunea Europeană prin proiectul „Suport pentru ÎMM-uri în zonele rurale”.
„Acest proiect propune digitalizarea afacerii și am inițiat acest proiect cu scopul de a fonda, de a realiza prima uzină de producere a stupilor din polistiren. Menționez că stupii din polistiren sunt utilizați la scară largă în Uniunea Europeană”.
În cadrul campaniei de informare „UE pentru Moldova rurală”, locuitorii din comuna Zorile au putut afla despre contribuția și suportul oferit din partea Uniunii Europene și Statelor Membre pentru modernizarea zonelor rurale din care fac parte. Astfel de vizite de informare au acoperit 16 localități din toată țara.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.