Gazul și subvențiile. Propunerile lui Dodon pentru facturi mai blânde: „Ar putea fi anulat TVA-ul pentru gaz care e de 8%”

Gazul și subvențiile. Propunerile lui Dodon pentru facturi mai blânde: „Ar putea fi anulat TVA-ul pentru gaz care e de 8%”

Tarifele la căldură ar putea crește fulminant. Asta o spune Igor Dodon care vorbește despre o majorare dublă. Deși viceprim-ministrul Andrei Spînu admite o creștere a prețurilor, acesta totuși insistă pe subvențiile din partea statului, care ar veni să mai scoată din povara facturilor. 

„Tariful va fi de două ori mai mare decât acum. Amintesc, tariful acum e de 4,30 de lei. Minim 8 lei, maxim 13-14 lei. Acest tarif ar putea fi aprobat în viitorul apropiat. Eu cred că e un preț mare care va fi greu de achitat, va crea probleme mari pentru agenții economici. Pentru a diminua efectele negative asupra populației, trebuie de urgență de aprobat măsuri compensatorii. Dacă tot guvernarea are susținerea UE, păi să ia credite și să compenseze această creștere, pentru toți, consumatori casnici și agenți economici”, a declarat Igor Dodon, la o emisiune de la postul Prime.

Dodon vine și cu niște sfaturi pentru guvernare, așa încât facturile la căldură să fie mai ușor de suportat.

Publicitate

„Sunt câteva elemente de compensare: împrumuturi externe sau alocări din buget, ar putea fi anulat TVA-ul pentru gaz care e de 8 la sută, lucru ăsta se face simplu, prin Parlament.”

De cealaltă parte, viceprim-ministrul Andrei Spînu a explicat modalitățile prin care autoritățile intenționează să ușureze din povara facturilor mari.

„Sunt două modalități prin care Guvernul va interveni. Primul e ajutorul în perioada rece a anului, care se referă la peste 100.000 de familii beneficiare. Se selectează familiile cu venituri mici, social-vulnerabile care vor fi ajutate cu o anumită sumă de bani. Al doilea mecanism, e un ajutor în factură. De exemplu, primii 50 de metri cubi sunt subvenționați într-un anumit fel pentru toți. Următorii metri cubi, la fel sunt subvenționați, dar mai puțin”, a explicat Spînu în cadrul emisiunii InPROfunzime de la ProTV.

VEZI ȘI: Câți bani ar urma să scoată din buzunar cetățenii în urma majorării prețului la gaz? Estimările experților

Menționăm că Ministerul Finanțelor propune majorarea fondului de intervenție a Guvernului cu 400 de milioane de lei pentru a asigura suport financiar consumatorilor, în legătură cu eventuala majorare a tarifelor la resursele energetice. Prevederile se regăsesc în proiectul privind modificarea legii bugetului de stat pentru anul 2021, propus spre consultări publice.În prezent, la bursele internaționale, prețul la gaze pentru mia de metri cubi ajunge la aproximativ 1.089 de dolari. Pentru luna decembrie este prognozat un preț de 798 de dolari.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal