2 noiembrie – Ziua internațională pentru încetarea impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor

2 noiembrie – Ziua internațională pentru încetarea impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor

În fiecare an la data de 2 noiembrie este marcată Ziua internațională pentru încetarea impunități pentru crime împotriva jurnaliștilor. Potrivit Asociației Promo-LEX, problema restricționării libertății de exprimare este actuală pe întreg teritoriul Republicii Moldova, mai ales în stânga Nistrului.

„Libertatea de exprimare, sub toate formele sale, reprezintă piatra de temelie în procesul de promovare a democrației și a drepturilor omului. Fără un peisaj mediatic prosper, liber și independent, nu putem vorbi despre un stat de drept în adevăratul sens al cuvântului. Se întâmplă însă, mult prea des, ca jurnaliștii și angajații din domeniul mass media să fie atacați, persecutați, hărțuiți sau intimidați pentru simplul fapt că își fac meseria tocmai în numele acestui drept fundamental”, se arată în mesajul Asociației.

Potrivit Promo-LEX, în stânga Nistrului au avut loc cele mai multe cazuri recente de obstrucționare a accesului liber al jurnaliștilor în regiune și Zona de Securitate. Cele mai relevante, sunt cazurile cu reținerea ilegală a jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco de la Postul de televiziune TV8 în iulie 2020, dar și în februarie 2021, reținerea jurnalistului Cătălin Goria în noiembrie 2020, persecutarea jurnalistei Larisa Kalik, pentru o lucrare despre ”armata rmn”, dar și limitarea accesului la informație de către structurile de facto de la Tiraspol pentru postul media NewsMaker în septembrie 2019.

Publicitate

„Cu regret, persoanele responsabile de comiterea acestor abuzuri, încă nu au fost trase la răspundere, iar impunitatea împotriva jurnaliștilor continuă și, de fiecare dată, se creează un precedent periculos la adresa democrației și a drepturilor omului.

Asociația Promo-LEX a insistat permanent asupra asigurării accesului liber al jurnaliștilor, dar și al apărătorilor drepturilor omului pe întreg teritoriul țării, mai ales în regiunea transnistreană. Susținem cu fermitate că, cazurile de imixtiune în activitatea jurnalistică trebuie examinate eficient de către organele de drept”, se menționează în comunicat.

Data de 2 noiembrie a fost stabilită pentru a marca Ziua Internațională pentru încetarea impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în memoria a doi jurnaliști francezi care au fost asasinați pe 2 noiembrie 2013, în Mali.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal