CNPAC, după cazul de omor a unui copil de doi ani: Adresează un apel către autoritățile statului pentru respectarea obligațiilor de protecție a copiilor față de violență

CNPAC, după cazul de omor a unui copil de doi ani: Adresează un apel către autoritățile statului pentru respectarea obligațiilor de protecție a copiilor față de violență

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii vine cu o reacție după cazul crimei produse în sectorul Ciocana, unde un copil de doi ani a fost omorât. Instituția își exprimă regretul profund că, în continuare, copii devin victime ale unor forme extrem de grave de violență, iar pe de altă își manifestă îngrijorarea că autoritățile responsabile nu întreprind toate măsurile pentru a preveni asemenea cazuri.

CNPAC adresează un apel către autoritățile statului în vederea respectării obligațiilor de protecție a copiilor față de violență și neglijare, pe care și le-au asumat, prin aderarea la Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Prin urmare,adresându-se autorităților responsabile de protecția copilului CNPAC cere ca acestea: - Să identifice timpuriu riscurile și să separe copiii de părinții/îngrijitorii care îi neglijează și le pun viața în pericol,- Să monitorizeze părinții minori și să le ofere acestora suport suplimentar, pentru prevenirea cazurilor de violență și neglijare asupra copiilor,- Să tragă la răspundere profesioniștii, care au obligația de protecție a copiilor, dar nu întreprind măsuri necesare, precum evaluarea riscurilor, aplicarea măsurilor urgente de protecție, intervenția timpurie,- Să ofere servicii de educație parentală pentru părinți,- Să creeze suficiente servicii de plasament temporar de tip familial pentru copii,- Să reglementeze activitatea bonelor.AGORA amintește că, la 30 octombrie, cadavrul unei fetițe în vârstă de 1 an și 10 luni a fost găsit în apropierea fabricii de bere de pe strada Uzinelor. Potrivit poliției, există doi bănuiți, care ar fi tânăra de 19 ani, în grija căreia a fost lăsat copilul și concubinul său.

Expertiza medico-legală a relevat faptul că minora a decedat în urma traumatismului cranio-cerebral, pe corpul ei fiind depistate multiple leziuni provocate de un obiect ascuțit, iar investigațiile preliminare au stabilit că a fost omorât în interiorul apartamentului, iar ulterior, cadavrul a fost aruncat în fâșia forestieră.

Publicitate

Cei doi au fost reținuți pentru 72 de ore și riscă de la 15 până la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.La sfârșitul anului 2020, în evidența autorităților tutelare din țară se aflau peste 10.950 de copii în situații de risc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal