Certificatul COVID, obligatoriu în Moldova? Măsura se discută la nivelul CNESP

Certificatul COVID, obligatoriu în Moldova? Măsura se discută la nivelul CNESP

În R. Moldova ar putea fi introdusă obligativitatea prezentării certificatului COVID la locul de muncă, în baza exemplului aplicat cu succes în alte țări. Ideea este la etapa discuțiilor. Informația a fost vociferată de coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, la emisiunea Punctul pe Azi, la TVR Moldova.

Coordonatoarea campaniei de vaccinare anti-COVID, Ninel Revenco, susține că și în țara noastră, similar practicii altor țări, angajații ar putea fi obligați să prezinte certificatul COVID la locul de muncă. Or, o astfel de măsură ar putea stimula mai multă lumea să se imunizeze.

„Discutăm oportunitatea acestei măsuri epidemiologice și ne conducem după experiența altor țări. Franța a introdus acest certificat în luna august și numărul de imunizări, în pofida tuturor demonstrațiilor care au fost organizate de antivacciniști, a crescut considerabil. Grecia - la fel, Portugalia are o experiență extraordinară și țara este, practic, complet imunizată cu două doze. 

Publicitate

După indicațiile epidemiologice și în cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică vom discuta și vom lua o decizie pe care o vom publica”, a spus Ninel Revenco.

Iar șefa Asociației Teritoriale Medicale Buiucani a menționat că vaccinarea a devenit o cale de prezență fizică în siguranță la locul de muncă. Fapt conștientizat de angajatori, care, tot mai mult, încurajează imunizarea.

„În ultima perioadă, de când s-au introdus restricțiile de acces, s-au activizat mai multe instituții. Și am fost solicitată de câteva instituții pentru a le aduce informația despre vaccinare colaboratorilor. Angajatorii și-au dat seama că spre deosebire de anul trecut când nu era altă posibilitate decât izolare, carantină, în lucru la distanță, azi este posibilitatea reală de a ne vaccina și de a ne afla cu prezența fizică în instituții”, a spus șefa Asociației Teritoriale Medicale Buiucani, Liliana Eșan.

AGORA menționează că țări precum Italia, Franța, Grecia, Israel (în cazul profesorilor) au introdus obligativitatea de prezentare a certificatul COVID sau certificatul Verde la locul de muncă pentru mai multe categorii de angajați. 

În R. Moldova, certificatul de vaccinare împotriva infecției COVID-19 trebuie prezentat în restaurante, cafenele, hoteluri și alte unități de alimentație publică. La fel, certificatul se prezintă la intrarea în teatre, instituții concertistice și pentru acces la evenimente.

În acest sens, redacția AGORA vă recomandă să urmăriți un material despre cum funcționează această măsură în capitală: „Pe loc sau la pachet”? Cum se respectă în localurile din capitală verificarea certificatelor de vaccinare (VIDEO)

Precizăm că, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, în R. Moldova au fost administrate 1.525.820 de doze de vaccin. În total, 876.595 de persoane au fost imunizate cu schema completă, ceea ce reprezintă 24% din populația țării. 

Amintim că autoritățile au stabilit obiectivul de vaccinare a 70% din populația adultă pentru un rezultat eficient în lupta cu pandemia.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal