
Vaccinații împotriva COVID-19, care au intrat în contact cu persoane infectate, nu vor sta în carantină. Protocolul Clinic Național, modificat
Persoanele care au fost vaccinate împotriva infecției cu COVID-19, iar ulterior au contactat cu bolnavi, nu vor mai fi obligați să stea în carantină. Excepție fac membrii familiei care locuiesc împreună cu persoana pozitivă la COVID-19. Noua regulă este prevăzută prin modificarea Protocoluului Clinic Național, aprobat de Ministerul Sănătății.
・
„Orice persoană vacinată cu schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, care a avut contact cu o persoană pozitivă la virusul SarsCov-2 nu se plasează în carantină, cu excepția contacților din aceeași gospodărie”, a menționat într-o conferință de presă secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.
Cu alte cuvinte, membrii familiei care locuiesc împreună cu persoana depistată pozitiv la COVID-19, în continuare se plasează în carantină. În celelalte cazuri este important să se asigure monitorizarea clină, a simptomelor contacților în decurs de 14 zile.
În rest, persoana vaccinată, care a fost în contact cu un bolnav COVID-19 își poate continua activitatea și nu se plasează în carantină.
AGORA menționează că starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la data de 30 noiembrie curent. Asta prevede ultima hotărâre a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), care s-a întrunit la 26 octombrie în ședință.
De altă parte, precizăm că de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID în R. Moldova au fost administrate 1.525.820 de doze de vaccin. În total, 876.595 de persoane au fost imunizate cu scema completă, ceea ce reprezintă 25% din populația țării.
Amintim că autoritățile au stabilit obiectivul de vaccinare a 70% din populația adultă pentru un rezultat eficient în lupta cu pandemia.