OPINIE | Fibra optică: Tehnologia care depășește viitorul

OPINIE | Fibra optică: Tehnologia care depășește viitorul

Cât de necesare sunt cablurile? Da, cablurile care au inundat totul, care, iată, sunt pretutindeni. Wi-fi, 5G și alte tehnologii fără fir ne facilitează mult modul nostru de viață, dar cât de (in)dependente sunt aceste tehnologii de cablurile care sunt prezente în viața noastră?

Suntem atât de obișnuiți cu ușurința accesului la Internet, încât uităm de componentele fizice care fac totul posibil. Toate instrumentele și resursele de Internet bazate pe conexiunile fără fir depind, în mod fundamental, de mii de cabluri. Instalarea acestora implică activități uzuale, cum ar fi săparea șanțurilor, tăierea și îmbinarea firelor, „scufundarea” cablurilor de pe nave și utilizarea forței de muncă. 

În opinia scriitorului american Neal Stephenson, oamenii cu fir ar trebui să știe ceva despre fire. Prin urmare, de ce să nu aflăm mai multe lucruri despre unde și cum sunt create sau susținute conexiunile noastre?

Publicitate
...

Tot timpul oamenii au fost interesați să studieze și exploreze fenomenul luminii. S-au făcut experimente, s-a calculat viteza ei, s-a descoperit natura duală a acestui fenomen și da! am învățat s-o utilizăm în beneficiul nostru.

Acum datele sunt transmise cu ajutorul luminii și sunt direcționate prin super autostrăzi de fibră optică, cu foarte multe ieșiri realizate cu ajutorul fotonicii integrate, care, împreună, formează o lume digitală mult mai extinsă.

Astăzi, fibra optică rămâne a fi unica modalitate sustenabilă de a conecta lumea. Serviciile furnizate prin bandă largă au devenit o componentă imperativă a vieții, cu funcții la care ne așteptăm cu toții, cum ar fi accesul și viteza. 

În prezent,  peste cinci miliarde de kilometri de fibră optică sunt instalate în întreaga lume, suficient pentru a înconjura Pământul pe linia ecuatorială de 125 de mii de ori, făcând legătura între oameni, companii, comunități, țări și continente, iar 99% din informațiile de Internet din întreaga lume trec prin fibră, care este așezată la o adâncime de opt km în mări și oceane.

Autor:

...

Fibra este cea mai rapidă conexiune la Internet disponibilă acum și dacă sunteți printre norocoșii care au acces la Internet cu fibră optică, puteți găsi viteze de până la 1.000 Mbps și peste.

Tehnologia folosește cablu cu fibră optică, care poate trimite date la fel de rapid cu aproximativ 70% din viteza luminii. Împreună cu conexiunea sa de calitate superioară, fibra optică este cea mai bună pentru spațiile care au în mod constant mai multe persoane care difuzează video, practică jocuri, lucrează de acasă sau descarcă fișiere. Cheia pentru atingerea acestor viteze uimitoare este că datele sunt transmise folosind lumină în loc de semnale electronice.

Este absolut evident că la ora actuală nu există alternative credibile la tehnologia cablurilor cu fibră optică, datorită combinației de fibre și sticlă, tehnologia cu fibră optică are o capacitate de transmisie mult superioară oricărei tehnologii existente pe bază de cablu (cupru, coaxial), precum și potențial semnificativ pentru actualizări viitoare. Dacă va apărea într-o zi o alternativă pentru fibra optică, din punct de vedere tehnologic, ar dura probabil zeci de ani pentru a face o „picătură” în tehnologia actuală a fibrelor optice.

Un studiu de analiză de piață realizat de cel mai mare birou internațional de cercetare de piață Research and Markets a prezis că piața fibrelor optice va crește cu o rată de 8,5% în următorii câțiva ani, ajungând la aproximativ 7,25 de miliarde de dolari până în 2025.

National Geographic susține că cel mai nou cablu transatlantic este capabil să transmită 100 de ore de video digital sau 30 de milioane de apeluri telefonice dintr-o parte a oceanului în cealaltă la viteze de o singură secundă.

Autor:

Există o mulțime de aplicații pentru ansamblurile de cabluri cu fibră optică, iar utilizările lor sunt în continuă creștere. Această tehnologie este coloana vertebrală a rețelelor militare, precum și a rețelelor private și publice pentru cablu și Internet.

...

Unul dintre motivele pentru care cablurile de fibră sunt atât de utilizate este faptul că sunt extrem de sigure. Această tehnologie nu conține un câmp electromagnetic, astfel încât datele nu pot fi interceptate, încetinite sau amestecate cu alte semnale. Siguranța, viteza și securitatea fibrelor optice au un cost mai mare față de alte opțiuni de cablu de pe piață. Dar, comparativ cu costurile în creștere ale cuprului, care este utilizat în alte tehnologii de cablu, acesta rămâne la prețuri competitive pe piață. În plus, cablajul metalic este în mod natural mai gros, ceea ce reduce capacitatea de încărcare și îngreunează instalarea în medii mai dificile.

Profesioniștii IT aleg cabluri cu fibră optică deoarece: transmiterea prin fibră optică este mai rapidă, transmisia cu fibră optică poate acoperi distanțe mai mari, cablurile cu fibră optică sunt impermeabile la interferențele electromagnetice, economisiți spațiu și îmbunătățiți gestionarea cablurilor, fibra optică este rezistentă la viitor.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal