
Agricultorii au solicitat subvenții în valoare de 1,33 miliarde de lei. Câți bani au primit
Agricultorii au solicitat subvenții în valoare de 1.33 miliarde de lei pentru anul 2021, ceea ce constituie cu 18% mai mult față de anul precedent. Cel puțin asta arată datele preliminare ale Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, scrie mold-street.com.
・
Totodată, a crescut semnificativ și numărul de cereri depuse, care s-a majorat cu 1.030, și a ajuns la 8.468 de cereri, susține AIPA.
Pe de altă parte, până la începutul lunii noiembrie, au fost satisfăcute doar 464 de cereri în valoare de circa 71 milioane lei, adică de aproape 19 ori mai puţin decât au solicitat agricultorii. Cifrele denotă că o mare parte din cererile de subvenţii din acest an vor fi satisfăcute abia la anul, doar dacă Guvernul nu găseşte suplimentar circa un miliard de lei pentru plata subvenţiilor.
Or, în 2021, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului național de subvenţionare a fost planificată la 1,1 miliarde de lei. Din această sumă, circa 800 milioane lei s-au dus deja pentru plata restanţelor la subvenţiile din 2020. În plus, din Fondul de subvenţionare sunt direcţionate resurse şi pentru alte domenii, inclusiv dezvoltare rurală sau stimularea afacerilor în zona rurală.
Aşa că fondurile pentru acest an sunt pe terminate.
Potrivit AIPA, pe categorii, cel mai solicitat domeniu pentru investiții este dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare, valoarea subvențiilor pentru acest domeniu a însumat – 369 milioane de lei (667 de cereri), urmat de investițiile efectuate în procurarea tehnicii și utilajelor agricole – 333 milioane de lei (2.673 de cereri), creditarea producătorilor agricoli – 157 milioane de lei (2.772 de cereri), investiții în înființarea/modernizarea plantațiilor multianuale – 159 milioane de lei (882 de cereri) și zootehnie – 95 milioane de lei (291 de cereri).
AIPA atestă o tendință de creștere a subvențiilor solicitate în domeniul asigurării riscurilor în agricultură, valoarea cărora s-a majorat de cinci ori, astfel fiind solicitate 39 de milioane de lei, față de 7,6 milioane de lei în 2020, iar numărul cererilor a crescut de la 82, până la 432.
Valoarea cea mai mare a subvențiilor a fost solicitată de fermierii din Briceni – 88 milioane de lei, Edineț – 74 milioane de lei. Hînceşti – 64 milioane de lei, iar cele mai mici valori cumulative sunt la Bălţi - circa 660.000 lei şi Basarabească – 4,9 milioane lei.
Cele mai multe subvenţii au primit, deocamdată, agricultorii din Ştefan Vodă, Edineţ şi Glodeni, în timp ce la Bălţi şi Dubăsari nu a fost satisfăcută nicio cerere. În acest an, plata subvenţiilor a fost blocată timp de câteva săptămâni, ca urmare a reorganizării structurale a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.